Storbritannien kræver Huawei-udstyr fjernet: Forsinker udrulning af 5G

14. juli 2020 kl. 15:0610
Storbritannien kræver Huawei-udstyr fjernet: Forsinker udrulning af 5G
Illustration: MI Grafik / Nanna Skytte.
Inden 2027 skal alt Huawei-udstyr være fjernet fra britiske 5G-mobilnetværk. Det har det britiske sikkerhedsråd med Boris Johnson i spidsen besluttet. Det ligner en kompromisløsning, som både tilgodeser det amerikanske ønske om at udelukke Huawei, og så de britiske teleoperatørers ønske om en blød udfasning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Alle britiske teleselskaber skal have fjernet alle Huawei-komponenter fra deres 5G-netværk senest i 2027. Og fra udgangen af året bliver det ikke muligt at købe Huawei-komponenter til 5G, ligesom Huawei-udstyr til fibernet skal fjernes i løbet af to år.

De nye skrappere krav kommer bare et halvt år efter, at Storbritannien begrænsede Huaweis adgang til nye 5G-netværk, og beror på, at Det Nationale Center for Cybersikkerhed (NCSC) igen har ændret sin risikovurdering af Huawei.

I forvejen er Huawei på den sorte liste i USA, som har forbudt landets teleoperatører at bruge firmaets 5G-udstyr.

Tilbage i januar kategoriserede Storbritannien Huawei som en højrisiko-leverandør, hvilket betød, at Huawei er afskåret fra at levere udstyr til core-netværket i de nye 5G-netværk, ligesom de ikke må levere udstyr til militæret eller andre kritiske netværk. Dog måtte Huawei gerne levere udstyr til radio-delen, også kendt som RAN, og typisk henviser til det udstyr, der hænger i mobilmasterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu strammes skruen så en ekstra tand, og der må slet ikke indkøbes nyt udstyr, og det eksisterende udstyr skal fjernes i løbet af de kommende syv år.

De britiske myndigheder lægger ikke skjul på, at de har skelet kraftigt til USAs ønske om yderligere forbud.

»Yderligere amerikanske sanktioner mod Huawei i maj har betydet, at NCSC har revideret sine anbefalinger om, hvordan højrisiko-leverandører skal håndteres i britiske telenetværk,« skriver NCSC i en meddelelse på sin hjemmeside tirsdag.

Den lange tidsfrist skyldes formentlig, at flere teleoperatører for nyligt har meddelt, at de ikke kan garantere stabile mobilnetværk, hvis de kun får tre år til at udfase Huawei-komponenter. Det fortalte blandt andet BT (British Telecom) og Vodafone til BBC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye beslutning er altså et kompromis mellem en strammere sikkerhedspolitik overfor Kina og så ønsket om en stabil tele-infrastruktur.

Vodafone har oplyst, at de forventer at Huawei-forbuddet vil give en ekstraregning på et 'etcifret milliardbeløb' i britiske pund at udskifte alt udstyr fra Huawei.

Læs også: Kina giver resten af verden 5G-baghjul

Udrulning forsinkes

Samtidig erkender den britiske regering, at udelukkelsen af Huawei vil forsinke udrulningen af 5G i Storbritannien. Til det britiske parlament har Oliver Dowden sagt, at de forventer en samlet forsinkelse på mellem to og tre år.

EU har ikke en samlet politik i forhold til Huawei, men har i marts præsenteret medlemslandene for en værktøjskasse, som de kan bruge til at kategorisere leverandører. Den værktøjskasse lægger i praksis op til den hidtidige sondring, som Storbritannien har valgt, nemlig at højrisiko-leverandører som Huawei ikke må levere til core-netværket, men gerne til radio-delen.

Læs også: EU strammer 5G-sikkerhed: Men Huawei udelukkes ikke

Danmark følger trop

Den linje anfægtede Mette Frederiksen i maj, hvor hun meddelte, at den danske regering efter sommerferien vil fremlægge et lovforslag, der i praksis flugter med den nye britiske linje, nemlig at der slet ikke være med udstyr fra højrisikoleverandører i de danske mobilnetværk.

I Danmark findes der i dag tre mobilnetværk, TDC, Telia/Telenor og 3. Både TDC, Telia og Telenor har allerede valgt Huawei fra som netværksleverandør, og i stedet har de valgt henholdsvis Ericsson og Nokia. 3 bruger som den eneste teleoperatør udstyr fra Huawei, og her er meldingen, at de netop nu forhandler med en ny leverandør til 5G.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Striden om Huawei handler i bund og grund om, at Europa og USA er usikre og bekymrede for, at de kinesiske myndigheder kan bede Huawei om bagdøre til deres europæiske netværk og på den måde få adgang til fortrolige oplysninger.

Læs også: Kortlægning af Huaweis rolle i det danske telenet: Er der en kinesisk nål i høstakken?

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
15. juli 2020 kl. 23:08

Er at skulle vælge mellem USA og Kina Hvis man tror at USA ikke spionerer mod os gennem dere IT kunnen, er man naiv.

USA ville købe Grønland. Har de tabt sutten. Fordi de Radikale i sin tid solgte Jomfru øerne til USA for 25 millioner dollar, er det ikke en ting der ønsket gentaget.

Vi havde en læredreng der gerne ville til USA, men fik aflyst adgangen fordi han havde kørt på en ulovlig knallert i Hundested som 14 årig. Det er godt nok en detaljeret screening af vort samfund.

Men selv om man kan have sine tvivl om USA med Donald Trump ved rorert, er man nødt til at skelne. USA er stadigt et demokrati og Kina et ømskindet diktatur......de spionere begge men....jeg foretrækker USA.

Jeg har arbejdet sammen med kinesere og oplevet dem som søde og rare, men også som meget loyale. Om det er frivilligt, ved jeg ikke!

9
15. juli 2020 kl. 19:28

Den største forskel er måske at når Google og Facebook malker kundedata gør de noget ulovligt, når Huawei gør det er det efter love og ordrer fra toppen i det kommunistiske diktatur der i højeste grad i forvejen udnytter overvågning til at kontrollere den kinesiske befolkning.

7
14. juli 2020 kl. 22:58

...at briterne er pænt tossede på Kina (pga. Hong Kong) så de har et rigtigt fin måde at genere Kina på og gøre hvad USA anbefaler.

Jeg er selvf. godt klar over at politik ikke virker på denne måde.... ...oh wait, det er lige præcis sådan politik fungerer.

2
14. juli 2020 kl. 20:43

Det uhyggelige er i virkeligheden, at softwaren er så kompleks, at det er umuligt at gardere sig mod bagdøre.

Det burde egentlig være rimelig enkelt at opdage bagdøre, ihvertfald dem som kræver fjernstyring via internettet.

Det gøres ved at sætte en trusted loggende firewall op på begge sider af Huawei udstyret. Hvis der pludselig begynder at flyde data til internet siden som ikke kommer fra kunder (altså den mobile 5G side), så må udstyres altså selv have begyndt at udføre kommunikation, som så skal granskes nærmere.

Det er klart at der er en ekstra omkostning ved ikke at turde stole på Huawei, og det kan gøre at Huawei ikke er konkurrence dygtige overfor andre leverandører, hvor man per definition stoler på dem, og derfor ikke indretter ekstra check udstyr (hvilket man måske ellers også burde gøre, da det virker til at rigtig megen overvågning stammer fra US eller UK udstyr, alternativt krypterings enheder igen styret af efterretningstjenester).

Så det er nok rimeligt at antage at alt udstyr har potentiale for en bagdør, uanset leverandørens geografiske placering. Så det ender egentlig op med hvor man tror skaden er mindst, når data lækkes.

1
14. juli 2020 kl. 19:22

Det er en noget kynisk betragtning, men nok desværre ikke langt fra virkeligheden. Det uhyggelige er i virkeligheden, at softwaren er så kompleks, at det er umuligt at gardere sig mod bagdøre.