Storbritannien klar til at lægge gammel teletjeneste i graven

Plus3. november 2022 kl. 14:153
Storbritannien klar til at lægge gammel teletjeneste i graven
Den første kommercielle faxmaskine blev sendt på marked i 1964, mens storhedstiden var i slutningen af 80'erne. Illustration: Wikicommons/Tumi-1983.
Den britiske myndighed Ofcom vil fjerne teleudbyderes forpligtelse til at udbyde fax-tjenester.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fra næste år kan det være slut med at faxe til dine kollegaer på den anden side af Nordsøen.

Den britiske kommunikationsmyndighed Ofcom har været ude og meddele, at de gerne vil have opdateret Universal Service Obligation (USO), som er en lovgivning, der sørger for, at alle i Storbritannien har adgang til teleydelser.

Konkret vil myndigheden fjerne teleselskabernes forpligtelse til at udbyde teleforbindelser til faxmaskiner.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
4. november 2022 kl. 11:51

Fax virker fint på digitale telenet, fax virker ikke fint på IP-baserede telenet.

Enig, men der er en lille twist til den konklusion.

Her sker digitaliseringen i en lille kundeplaceret enhed...

Twistet er, at man i mange lande - også i UK - ikke kun benytter kundeplacerede IP boxe (ATA (Analog Telepohone Adaptor) boxe), men også enheder på telefoncentralerne. Det er basalt set de samme ATA boxe, bortset fra at de er placeret og strømforsynet i telefoncentralerne.

Uden at jeg kan sige det med sikkerhed, så er mit gæt, at det er disse centralplacerede ATA boxe som giver problemer, fordi kunder med fax dermed ikke er klar over om de kører analogt eller digitalt. Helt galt går det når begge faxmaskiner sidder på ATA boxe, og selv om der muligvis kan etableres en analog modemforbindelse, så går det snegle langsomt - 300 - 1.200 baud.

Det får kunder til at klage over dårlige analoge telefonforbindelser, selv om årsagen er ATA boxen, og derfor vil teleselskaberne fritages for forpligtelsen til at overføre fax. Det bliver kundens eget problem, og teleselskabet kan så, uden at de får forsyningsproblemer installere ATA boxe hos de sidste tilbageværende analoge kunder - som det også kommer til at ske i Danmark.

2
4. november 2022 kl. 09:24

UK har næppe haft analoge centraler eller mellemcentrale analoge forbindelser på den her side af årtusindskiftet. Den sidste danske telefoncentral blev digital december 1998.

En gammeldags POTS (Plain Old Telephony Service) telefonlinje er analog frem til centralen (I Danmark enten en Siemens EWSD eller en Ericsson AXE), hvor signalet digitaliseres, og sendes videre mod destinationscentralen i et SDH-kredsløb. SDH er multiplekserede 64 kbit/s kredsløb, hvor hvert kredsløb kan bære 1 samtale. SDH er, i modsætning til IP-baseret kommunikation, synkront, hvilket er en stor fordel for ultrapræcis gengivelse af frekvenser uden forsinkelser.

Fax har ikke problemer med den slags digitalisering, men siden den gang er man begyndt at rulle IP-telefoni ud som erstatning for gamle POTS-linjer.

Her sker digitaliseringen i en lille kundeplaceret enhed, hvorefter signalet sendes via IP-pakker til modtageren, som evt kan være en IP-gateway ind i operatørens net, som så igen evt kan omsætte dette til SDH-baseret trafik for at aflevere det til en anden operatør, som så igen kan omsætte dette til IP-baseret trafik, for så at sende dette til modtagerens kundeplacerede enhed (af et andet fabrikat), som genskaber den analoge lyd efter bedste evne.

Den signal-kæde fungerer fint til voice, som er det den er designet til, men er ikke den mest effektive måde at overføre data på...

TLDR: Fax virker fint på digitale telenet, fax virker ikke fint på IP-baserede telenet.

1
3. november 2022 kl. 19:52

Når de lukker for det, så finder de jo nok en ny og lidt mere tidssvarende løsning.

Man kan nok også løse det med noget SIP telefoni og så faxe via det - men altså kun hvis det SKAL være dumt.