Storbritannien har godkendt adskillige fossile projekter siden Cop26

Flere projekter med fossile brændstoffer er undervejs fra England - heriblandt offshore olieudvinding. Illustration: Bigstock/PHOTOCREO Michal Bednarek

Adskillige større projekter baseret på fossile brændstoffer er blevet godkendt af Storbritannien siden Cop26, mens omkring 50 nye projekter er undervejs, viser en ny analyse.

Tre separate planer har modtaget en form for godkendelse fra myndigheder i de seks måneder, der er gået siden den engelske regering i efteråret var vært for klimatopmødet i Glasgow.

Det skriver The Guardian.

I januar fik et olie- og gasprojekt øst for den skotske kyst, kaldet Abigail, grønt lys af ministre i England, mens en licens til kulproduktion blev forlænget i det sydlige Wales. I marts fik olieproduktionen i West Newton i det østlige Yorkshire desuden tilladelse af lokale myndigheder til at fortsætte og endog udvide produktionen.

Et større antal olie- og gasfelter i Nordsøen har allerede licens til at udvinde fossilt brændstof, men mangler stadig den endelige godkendelse til at starte produktionen.

Nu viser en analyse foretaget af den grønne NGO Uplift, at projekterne kan gå udenom de klimagennemsyn, som den britiske regering annoncerede sidste år. Mange andre nationer har ellers stoppet deres udstedelse af nye olie- og gas licenser.

Ithaca Energy har fået oliekoncession til at udvinde fra Abigail-feltet 200 km nordøst for Aberdeen. Her er det selskabets boreplatform i nærheden i Alba-feltet. Illustration: Ithaca Energy media

Analysen peger på, at op til 46 lignende projekter kan blive godkendt i løbet af de næste tre år.

»På bare seks måneder er Storbritannien gået fra at udråbe sig selv som en førende klima nation til at advokere for fossile brændstoffer,« siger Tessa Khan, der er direktør for Uplift, til The Guardian.

IEA: Stop investeringer i fossile brændstoffer øjeblikkeligt

Et forslag om etableringen af et anlæg til lagring af gas i Nordirland, der skal kunne holde på mere end 25 pct. af Storbritanniens gasbeholdning, samt en ny olie distributionsterminal møder begge stor modstand fra græsrodsbevægelser.

I East Yorkshire har Rathlin Energy fået 20 års tilladelse til udvinding og udvidelse af olieboringerne i området West Newton. Illustration: DrillOrDrop

Samtidig er der angiveligt planer om, at det schweiziske energiselskab Trafigura skal genåbne en gasterminal i Middlesbrough.

Det Internationale Energiagentur (IEA) slog for et år siden fast, at investeringerne i olie, gas og kul skal stoppes med det samme, hvis verdens klimamål for 2050 skal indfries. For nylig viste et nyt videnskabeligt studie desuden, at næsten halvdelen af allerede eksisterende fossile udvindingsfelter skal lukkes ned tidligt, hvis målet om maks 1,5 grader celsius opvarmning på globalt plan skal holdes.

For nylig annoncerede IEA en plan for, hvordan Europa kan gøre sig fri for brugen af russisk gas, som man ikke er interesseret i at støtte efter invasionen af Ukraine.

Aberpergwm kulminen i Wales kan nu fortsat udvinde kul. Illustration: wardell-armstrong

Den består af 10 trin, der blandt andet går på at investere voldsomt i vedvarende energi som sol- og vindenergi, mens der også bør findes alternative kilder til den russiske gas - det kunne være import af LNG (flydende naturgas).

Marie Münster, der er professor ved DTU og forsker i energiplanlægning, så flere positive takter ved planen, men så gerne, at IEA så længere ud i fremtiden end blot at reducere russisk gas med en tredjedel i slutningen af året.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Bortset fra flaring, belaster udvinding af fossiler ikke det land hvor de udvindes. Det må da også være geopolitisk en fordel at udvinde i England frem for Rusland.

Der er mange aftaler om hvordan CO2-udledning fra fossiler skal begrænses ved at reducere forbruget frem for at reducere produktionen.

Ikke fossile CO2-kilder er der derimod aftaler om at reducere udledning ved produktionsstederne frem for på forbruget.

  • 8
  • 0

...ingen der forventer at der er nogen som helst sammenhæng mellem hvad Boris Johnson og hans regering gør og hvad de siger

måske ikke(?). Men det ser ud til at ligne, hvad EU gør:

But the likely increased use of coal shows the short-term consequences for the EU’s green agenda, although the commission insisted it would still hit its carbon reduction goals.

Coal is expected to produce another 100 terawatt hours of power, around the electricity consumption of Belgium, annually over the next five to 10 years. Nuclear, which is low-carbon but unpopular with environmentalists because of the waste generated, is set to produce another 44 terawatt hours annually.

Asked if the REpowerEU plan was compatible with the EU’s “green deal” to decarbonise the economy, Frans Timmermans, the commissioner responsible for its implementation, said that “we have no choice”...

https://mailchi.mp/8586d22f28e9/eu-agrees-...

(Se: "EU agrees to burn more coal in move away from Russian gas")

  • 0
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten