Storbritannien dropper CO2-lagring før klimatopmøde

Der har været stor opbakning, højtråbende rapporter og gode intentioner. Men at indfange og lagre CO2 er dyrt, og projekter, der har forsøgt, er faldet til jorden et efter et. Nu trækker den britiske regering stikket til to store Carbon Capture and Storage-projekter (CCS), der skulle være sat i gang i 2016. Det skriver Energiwatch.

De to projekter, der mister deres støtte, hedder White Rose og Peterhead. Ambitionen i begge projekter var at reducere CO2-udslip med 90 procent ved at fange CO2’en på kraftværker og lagre det under Nordsøen.

Læs også: CO2-lagring i Europa: Fra milliard-ambitioner til en myte i en ligkiste

White Rose skulle foregå på energiselskabet Drax Powers værk, der er Vesteuropas største med en kapacitet på 3.960 MW. Men for to måneder siden forlod Drax projektet, fordi den britiske regering generelt havde skåret i den grønne støtte. White Rose var derfor ikke længere var rentabelt. Nu møder projektet altså igen økonomisk modvind, og det ser sort ud for CCS' fremtid i Storbritannien og hele Europa.

Storbritanniens faldne CCS-fyrtårne slutter sig til en bunke af andre CCS-projekter, der igennem tiden er blevet droppet. I 2012 fandtes der 75 projekter på verdensplan, og uden White Rose og Peterhead er der i dag kun 53 projekter tilbage. I Europa er kun to projekter i gang i Norge, og to planlagte i hhv. Storbritannien og Holland. Op til klimatopmødet i 2009 lancerede EU ellers ambitiøse støtteordninger med den erklærede forventning, at i 2015 ville EU have mindst 12 storskala-projekter med CO2-lagring.

Læs også: CO2-lagring i en krisetid: Nu dropper USA sit prestigeprojekt

Skuffelse i Skotland

Peterhead-projektet skulle ligge i Skotland og er drevet af Shell sammen med det skotske energiselskab SSE. Både Shell og SSE har udtrykt deres skuffelse over den britiske regerings beslutning til BBC.

Den skotske energiminister har også meldt sig på banen. Ifølge BBC mener han, at besparelsen er en 'skændsel' og siger:

»Det viser komplet ligegyldighed over for at tackle klimaændringerne - en fuldstændig ligegyldighed, når det gælder udviklingen af afgørende nye teknologier, som vil skære på udledningen, og er endnu et britisk slag i hovedet på energigenerationen i Skotland.«

Selvom Storbritannien langtfra er ene om at have droppe CCS-projekter gennem de seneste år, kritiserer også klima- og energiadvokat på ClientEarth Jonathan Church beslutningen, da han mener, at satsningen ville have været en stor gevinst:

»Dette er et ekstremt skadeligt træk af den britiske regering. Udviklingen af CCS er blevet forsinket i årevis af skiftende regeringer, og ved at skære en milliard pund fra disse projekter lukker regeringen af for en af de vigtige veje, som Storbritannien kan gå for at blive en økonomi med lavt CO2-udslip.«

En vigtig vej eller ej. For Peterhead er der lukket og slukket for nu:

»Uden den finansiering ser vi ikke længere en fremtid for Peterhead,« afslutter talsmand for Shell.

Emner : CO2-lagring
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man piller iltatomerne af og putter den resterende sorte masse langt ned under jorden hvor der ikke kan komme ilt til den. Der kan det ligge trygt og godt i millioner af år.

Hvis ikke en eller anden graver det op og brænder det af, men så tåbelige er vi ikke, vel?

  • 0
  • 0

Det forudsætter at der ikke var nogen i forvejen. Mangrover kan der godt plantes flere af fordi arterne har så svært ved at brede sig. og Mangroven lager også kulstof i jorden.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten