Storbritannien bygger en FORUM-satellit til at måle drivhuseffekten

FORUM-satellitten bliver den første til at observere Jorden i det far-infrarøde del af lys-spektret Illustration: Airbus

En ny satellit skal nu overvåge de infrarøde strålinger fra jordens overflade. Det skal bidrage med en større indsigt i klimaforandringerne og hjælpe i kampen mod global opvarmning.

Derfor har Det Europæiske Rumagentur, Esa, nu indgået en kontrakt med rumfartsgiganten Airbus, som skal bygge en såkaldt Earth Explorer Forum-satellit.

Det skriver BBC.

Forum-satellitten

Forum er en forkortelse for Far-infrared Outgoing Radiation Understanding and Monitoring, og den er ESA’s niende Earth Explorer-mission.

Den næsten et tons tunge satellit forventes at blive sendt afsted på en Vega raket fra Europas rumfartscenter i Fransk Guyana i 2027.

Forum skal kredse rundt om jorden og kortlægge de udsendte strålinger ved hjælp af et Fourier Transform Spectrometer.

Satellitten skal bidrage med ny forståelse af de atmosfæriske processer forbundet med klimaforandringer.

Forum skal bidrage med forbedret data om klimaforandringer

Det forventes, at data fra Forum vil føre til, at man kan lave nogle bedre klimamodeller, der kan beskrive, hvordan Jordsystemet fungerer, og hvordan det sandsynligvis vil reagere, når koncentration af varmeabsorberende gasser i atmosfæren øges.

Men man ville slet ikke kende til klimaets tilstand, hvis det ikke var for satellitter, fortæller Esas generaldirektør, Josef Aschbacher, ifølge BBC.

»Vores satellitter leverer omkring 60-70 procent af alle de informationsdata, som klimaforskere bruger til at forudsige, hvad dets (klimaet, red.) tilstand er og vil være, og til at udvikle måder at bekæmpe tilstanden på,« siger Josef Aschbacher.

Kontrakten mellem Esa og Airbus

Kontrakten mellem Airbus og Esa er på cirka 1.2 milliarder kroner eller 160 mio. Euro.

Den blev underskrevet af parterne i Underhuset mandag aften, hvor den britiske minister for videnskab, forskning og innovation, George Freeman, også var til stede.

Ifølge BBC skulle han have beskrevet Forum som endnu et strålende Esa-projekt, der passede godt med Storbritanniens styrke inden for undersøgelser af klimaændringer og satellitproduktion.

»At fange jordobservationsdata og udvikle en hel række applikationer ud fra det - vi er meget gode til alt det der. Så jeg tror, vi er klar til en meget spændende tid,« siger George Freeman

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

At der nu er seks, der (tilsyneladende) er enige i, at klimaforskerne (og/eller vi der tager forskningen alvorligt) påstår, at modellerne er nøjagtige ned til syvende decimal.

Det kan måske forklare den - helt generelt - manglende for forståelse af problematikken i den “lejr”?

😉

  • 9
  • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten