Storbrand sendte sandsynligvis over tusind ton kvælstof direkte i Lillebælt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Storbrand sendte sandsynligvis over tusind ton kvælstof direkte i Lillebælt

Illustration: TV 2 (Still fra video)

Over tusind ton rent kvælstof er sandsynligvis rendt direkte ud i Lillebælt i forbindelse med den storbrand, der raserede havnen i Fredericia 3. februar.

Her eksploderede eller imploderede en tank med flydende gødning, mens den var ved at blive fyldt fra et skib. Det fik en nabotank med palmeolie til at antænde, og over 250 brandfolk tog del i arbejdet med at slukke ilden, som varede to dage.

Læs også: Beredskabsdirektør: Sådan slukkede vi oliebranden i Fredericia

Palmeolien blev opbevaret ved 72 grader for at være flydende, og den løb ud over et stort areal på havnen og ud i Lillebælt. Her er den imidlertid størknet og ligger nogle steder i lag på op til en meters tykkelse, fortæller kilder i beredskabet til Ingeniøren. Selve området er stadig afspærret, fordi politiet arbejder på at opklare årsagen til branden.

Palmeolien er også blevet samlet op fra strandene i området i store, hvide kager, men har næppe forårsaget større miljøskader.

Konsekvensen kan blive iltsvind

Anderledes kan det derimod forholde sig med de store mængder gødning, der røg i havnen. Derfor har Fredericia Kommune informeret Miljøstyrelsen, som igen har sat Naturstyrelsen til at vurdere konsekvenserne for havmiljøet.

Læs også: Vi spoler tiden tilbage: Her er de første og afgørende tal om #gyllegate

De konsekvenser tør ingen af parterne, som Ingeniøren har talt med, endnu forholde sig til. De afhænger bl.a. af strømforhold, omsætningen i havet osv. Men bekymringen går på, at gødningen får algevæksten til at blusse yderligere op og dermed skaber iltsvind, når algerne dør og nedbrydes.

Farvandet omkring Fyn var ramt af kraftige iltsvind i august sidste år, viser en kortlægning foretaget af Aarhus Universitet for Naturstyrelsen.

Illustration: Aarhus Universitet Illustration: Aarhus Universitet

Et udslip på over 1.000 ton kvælstof skal ses i sammenhæng med den nuværende debat om 'gyllegate', der er tæt på at koste miljøminister Eva Kjær Hansen (V) posten. De danske farvande modtager i alt ca. 57.000 ton kvælstof årligt, hvoraf hovedparten kommer fra landbruget.

Læs også: Ny landbrugsplan: Danske fjorde får 40 pct. mere kvælstof end de kan tåle

Uvist, hvor meget kvælstof der er endt i Lillebælt

Den ødelagte tank på havnen i Fredericia kunne rumme 10.000 ton gødning. Der er tale om urea-ammonium-nitrat, som ifølge direktør Sven Høgh Andersen fra virksomheden Dan Gødning indeholder 32 procent kvælstof. Dan Gødning er den største producent af flydende gødning i Norden og producerer årligt cirka 100.000 ton gødning. Selskabet er ejet af grovvareselskaber, som igen sælger gødningen, hovedsageligt til dansk landbrug.

Hverken Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen eller Fredericia Kommune ønsker over for Ingeniøren at komme med et overslag over, hvor meget kvælstof der havnede i Lillebælt. Kilder i beredskabet anslår dog, at over halvdelen af de 9.500 ton gødning i den ødelagte hovedsilo løb ud.

Hertil kommer, at der var flere andre tanke med andre typer af gødning på det areal, som blev berørt af branden. Nøjagtig hvor mange, og hvad de indeholdt, er det dog ikke lykkedes at få opklaret. Kommunen har sendt miljøgodkendelsen for Dan Gødning til Ingeniøren, men heller ikke heraf fremgår tallene.

Læs også: ANALYSE: Fosfor kan blive næste kampplads i vandmiljøet

Direktør Sven Høgh Andersen fra Dan Gødning fortæller dog, at de øvrige tanke rummer fra 300 til 3.000 ton gødning. Her er der tale om urea-opløsninger med 16 procent kvælstof.

Direktøren fremhæver, at en del af gødningen fra hovedtanken flød over på et grønt areal op ad den nærliggende banevold og ind til en Kia-forhandler, hvilket kommunens miljøafdeling bekræfter over for Ingeniøren. Man er gået i gang med oprensningen.

Heller ikke Sven Høgh Andersen vil gætte på, hvor meget gødning der er havnet i Lillebælt.

»Men der er under ingen omstændigheder tale om 5.000 ton, som der har stået i andre medier,« siger han.

Læs også: Værste iltsvind i 15 år: Nu dør selv muslingerne i Limfjorden

Ingen tidligere ulykker med urea-ammonium-nitrat

Den ødelagte tank havde ifølge direktøren været taget ud i drift i nogle måneder til hovedreparation. Blandt andet havde den fået ny bund.

»Det er os en gåde, hvad der er sket med tanken. Vores gødninger kan ikke brænde, og de kan heller ikke eksplodere,« siger han.

Læs også: Sikkerhedsekspert tror ikke på opklaring af branden i Fredericia

Ifølge Sven Høgh Andersen er det aldrig før sket, at urea-ammonium-nitrat har været skyld i tilsvarende ulykker, mens der har været ulykker med ammonium-nitrat andre steder.

Sven Høgh Andersen har heller ingen forklaring på, hvordan det kunne blive så varmt, at palmeolien antændte. Det sker først ved 400 grader, oplyser han.

Palmeolien bliver solgt til foderstofvirksomheder og blandet i dyrefoder.

Politiet forventes at åbne området på onsdag, så både Dan Gødning selv og kommunens miljøforvaltning kan besigtige skaderne. Til den tid er der større chance for at komme med et bud på, hvor meget gødning der havnede i Lillebælt.

"Palmeolien er også blevet samlet op fra strandene i området i store, hvide kager, men har næppe forårsaget større miljøskader."

Der ligger stadigvæk store mængder palmeolie langs kysterne i Strib og ud mod Røjle.

  • 2
  • 0

Over 1000 tons rent kvælstof lyder ret uskadeligt da vi daglig bevæger os rundt i 80% kvælstof. Og tænk også på hvor meget rent natrium der er i Lillebælt.

Nå, retfærdigvis står det længere nede at det er urea ammonium nitrat det er tale om, men Ingeniøren bør jo være eksakt.

  • 2
  • 5