Stor usikkerhed om, hvorvidt Nordkorea har en ægte brintbombe

Har Nordkorea foretaget test af en brintbombe i nat?

Ja, siger landet selv. Eksperter er dog endnu ikke helt så overbeviste, selv om alle mener, at landet har ambitioner i den retning.

Bruce Bennett fra RAND Corporation, der er en af de bedste kendere af Nordkorea, skrev i december en analyse, hvor han dels beskrev Nordkoreas planer om at udvikle en brintbombe og de store udfordringer, der er knyttet hertil.

Ifølge Bruce Bennett er det næppe sandsynligt, at Nordkorea siden den seneste prøvesprængning af en fissionsbombe baseret på plutonium i 2013 er kommet så langt, at de behersker teknikken til at lave en langt mere kompliceret brintbombe.

Amerikaneren Siegfried Hecker, der har besøgt Nordkoreas nukleare anlæg flere gange - senest i 2010, er dog overbevist om, at Nordkorea har konkrete planer om at lave en brintbombe.

Læs også: Nordkoreas atombombe: Her er, hvad vi ved

Hvis den aktuelle sprængning viser sig ikke at være en ægte brintbombe, er det derimod ikke usandsynligt, at Nordkorea har fremstillet og afprøvet en såkaldt boosted bombe, hvor sprængkraften af en konventionel fisisonsbombe er øget ved også at inkludere mindre mængder af deuterium og muligvis tritium.

Den tredje kinesiske atomprøvespræning i 1966 var med en sådan boosted bombe. Først den sjette kinesiske prøvesprængning året efter var med en ægte brintbombe.

En boosted bombe vil skønsmæssigt øge sprængkraften med omkring en faktor 10, mens ægte brintbomber typisk er over 100 gange så kraftige som fissionsbomber baseret på uran eller plutonium.

Analyser af de mange observationer knyttet til sprængningen og den kortvarige efterfølgende rystelse i nat kl. 2:30 dansk tid kan være med til at afgøre, hvor langt landet er kommet i sit program.

En person fra den amerikanske statsadministration oplyser dog til CNN, at det kan tage flere dage at afgøre, hvorvidt der rent faktisk er tale om en brintbombe.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

2016-01-06 02:30:01 UTC+01:00 måltes en seismisk begivenhed Mag. 5,1 ved positionen 22km ENE of Sungjibaegam, North Korea.

Er der nogen der ved med sikkerhed, om Nordkoreas erklæring om, at de prøvesprængte en fissionsbombe, kom før eller efter dette tidspunkt,?

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten