Stor usikkerhed om gift-ramte højhuse i Brøndby

»Hvornår skal vi flytte ud? Hvor skal vi flytte hen? Hvornår kommer vi tilbage?«

De tre spørgsmål hører bestyrelsesformanden for Brøndby Almennyttige Boligselskabs (BAB) afdeling Rheumpark 7801, Ole F. Larsen, næsten hver dag.

»Det er så absolut folks største bekymring,« fortæller han.

»Men jeg kan ikke svare dem endnu.«

Fremtiden for fem PCB-forurenede højhuse i Brøndby Strand og ikke mindst beboerne i bygningernes 320 lejligheder bliver først afgjort i de kommende måneder.

Læs også: Giftige fuger: Fem højhuse skal renoveres for over en halv milliard kr.

Siden de tre boligadministrationsselskaber DAB, FA09 og Bo-Vest i 2010 opdagede, at der var PCB i både fuger og luften inde i højhusene, har de arbejdet på en fælles løsning og en helhedsplan for bebyggelsen sammen med Lejerbo, der administrerer nogle af de øvrige ejendomme i kvarteret.

Renovering til 500-600 millioner

SBS Rådgivning, der rådgiver de fire almene boligselskaber, har beregnet, at det vil koste 500-600 millioner kroner at fjerne PCB’en i de fem højhuse – et beløb, der er så højt, at beboerne ikke har en chance for at betale det selv.

Derfor er Landsbyggefonden trådt til med en forhåndstilkendegivelse af, at fonden vil betale for PCB-renoveringen, hvis selskaberne i samme omgang moderniserer alle kvarterets syv boligafdelinger, der er fordelt på fire boligselskaber og lige så mange boligadministrationsselskaber.

I disse dage er boligselskaberne derfor i gang med at samle input til en fælles helhedsplan for Brøndby Strand Parkerne. Den foreløbige vurdering er, at en renovering og modernisering af området vil koste cirka fire milliarder kroner, afhængigt af hvad Landsbyggefonden og ikke mindst beboerne siger ja til.

Læs også: Boligselskab frikender højhuse for PCB

Indtil videre er der dog stadig stor usikkerhed om, hvad den endelige pris bliver, oplyser Martin Kjølby fra SBS. Selv om der er blevet renoveret en del PCB-forurenede bygninger de seneste år, udvikles metoderne konstant for at bringe prisen og ulemperne ned.

For at få lidt større sikkerhed for, hvad der skal til for at få PCB-koncentrationen i indeluften i lejlighederne ned under Sundhedsstyrelsens aktionsværdi på 300 ng/m3, planlægger selskaberne at få PCB-specialister fra Golder Associates til at gennemføre to pilotprojekter.

Det ene projekt skal vise, hvordan man bedst kan gribe renoveringen an, mens det andet skal undersøge midlertidige afhjælpningsforanstaltninger.

Indkapsling af PCB'en

I nogle PCB-forurenede bygninger har bygningsejerne valgt at indkapsle PCB'en i stedet for at fjerne den. Det er billigere og skåner beboere og brugere for at blive tvunget ud af deres hjem.

Indtil videre forventer boligforeningerne dog, at alle de PCB-holdige fuger skal fjernes, og at andre materialer, der er blevet forurenet med PCB, skal renses eller fjernes.

Læs også: En million danske boliger truet af miljøgift

Hvis forhandlingerne med Landsbyggefonden går glat, begynder boligselskaberne at lede efter totalrådgivere i slutningen af i år og satser på at komme i gang med PCB-renoveringen i 2015, fortæller Martin Kjølby. Han understreger, at det er en ‘meget foreløbig tidsplan'. Resten af moderniseringsplanen vil ske i etaper efter 2017 og cirka otte år frem.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis renovering og modernisering af de 320 lejligheder koster 4 milliarder - dvs. 12,5 mio. pr. lejlighed. Og selv hvis der er flere end 320 lejligheder inkluderet i denne pris - så betyder prisen på 500-600 mio. kroner for PCB renoveringen en pris på 1,88 mio. pr. lejlighed ved de 320 lejligheder.

Det er da vist billigere at bygge nyt.........

 • 1
 • 0

Det handler ikke kun om fjernelse af pcb i de fem højhuse der kommer til at koste disse ca 4 miliarder ,men om at hele Brøndby strand skal renoveres da boligerne er over 40 år gamle så de trænger det hele til en omgang nye facader bedre isolering til følje da vores fasader er det man kalder sommerhus fasader alså med en dårlig isolering de rummer kun 100 mm isolering og faldstammer og andet er i så dårlig forfatning at det er nødvendig og mange andre ting alt det løber op til disse mange penge ,Det er ikke kun Brøndby strand bebyggelsen der skal renoveres men også de omkring liggende almennyttige boligselskabet de 4 miliarder er med i dette beløb .

 • 0
 • 0

Først er der nogle der har vundet i boliglotteriet, og dernæst er der nogle andre der skal betale for at renovere lejlighederne bagefter.

De kunne genhuses billigere i alt det tomme byggeri på Teglholmen f.eks., men er det rimeligt?

 • 0
 • 0

Ebbe Nu glemmer du at vi i sidste ende selv kommer til at betale disse penge tilbage ,vi der bor almennyttigt har betalt til Landsbyggefonden over huslejen sammen med mange andre Så det er ikke en gavebod men tak for tippet vedr disse boliger på teglholmen måske får vi brug for det selv om jeg tror de bliver for dyre at leje. Pr md ,så tror jeg det er bedre at folk kommer til at bo samlet i disse gode beboelses containere imens Da mange ønsker at bo sammen med folk de kender imens renoveringen står på ,i år 15 og frem ,iøvrigt kan jeg fortælle at Brøndby strand er et af de bedste steder man kan bo i her i landet skov,og strand tæt på motorvej osv med super lejligheder.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten