

Hvis din internetforbindelse i hjemmet er blevet en anelse presset af mange videomøder på arbejde og online-undervisning for børnene, så er det ikke nødvendigvis, fordi din bredbåndsforbindelse er for sløv. Hakkende forbindelser og forsinkede videoopkald skyldes ofte, at de store mængder data skal passere gennem den samme lille wifi-router i stuen.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
@Finn Petersen Nu er det sådan, at skibe og fly, som jeg nævnte, ikke "bare" kan trykke stop. Tog kører mig bekendt i blokke, hvor der er eet tog, og på nagelfaste skinner. Den simple konklusion er derfor for mig, at et togsystem lan gå i stop, hvis der er forstyrrelse, svigt eller lignende. Og ja, store gener, men jeg kan ikke se kompromitering af sikkerhed.
Jeg forstår så ikke helt hvorfor et frekvensskift er så teknisk kompliceret at gennemføre. Hvis det her med certificering og godkendelse at gøre, så har vi måske skabt et urimeligt rigidt system - som også forsinkede letbaner udenfor Århus.
Teknologien udvikles fra lange bølger fra 1920, mellembølger, korte bølger og nu helt op i gigahertz området. Det er urimeligt at tro, at frekvensalloleringer kan holde i 100 år uden ændringer - og det er det vi så ser.
@ Jan H
Nu er det altså ikke det gamle gode system; men det spritnye som skulle være taget ibrug for et par år siden.
Det system er opbygget til at arbejde på et gsm net, hvor al kontrol med de nedlagte signaler og toget foregår over radiokanaler og komputer i toget og fjernstyringscentralen. End ikke skinnerne bruges til at berette om togets placering, men derimod baliser. Så man kan sige at noget af sikkerheden ligger i radiokommunikationen. Enhver forstyrrelse vil derfor svække sikkerheden eller forsinke toggangen.
Det der undrer mig er at Siemens/Bane ikke har sikret sig eksklusive frekvenser til formålet.
Artiklen, og de forskellige citater, synes at blæse et måske lokalt problem op i uhyrlige dimensioner. Er der reelle kapacitetsproblemer knyttet til 2,4 og 5 MHz wifi i private hjem ? Det kan ikke være svært at beregne. Er der reelle kapacitetsproblemer knyttet til 2,4 og 5 MHz i virksomheder ? Måske. Mon ikke den sædvanlige 80-20% regel gælder ? Altså at 80% af brugerne ikke har kapacitetsproblemer ved korrekt, tidssvarende, udnyttelse af 2,4 og 5 MHz. Så kan vi koncentrerer løsning for 6 MHz til at kræve en licens (tilladelse), som er et gummistempel udenfor S-baneområdet.
Lad os komme videre - uden at vinde kampen mod denne vindmølle.
Det kan man aldrig sikret sig mod - lige så lidt som bevidst jamming af fly og skibe fra passagerer ombord.
Jeg håber da, at alt mission critical udstyr har indbygget en safe fail mode, hvor det lukker ned, giver alarm, eller lignende relevant, når der sker forstyrrelse. Men det er måske for meget at håbe på i den gamle S-banes udstyr ?
Håber godt nok at der ikke er en turist der tager en 6GHz mobil router med i S-toget ...
Løsningen bliver sikkert implementeret i software, så 6GHz ikke virker i Danmark. Så skal man blot fortælle udstyret at det står i Tyskland.
Og når de danske myndigheder endeligt får smølet sig færdig, så kan en software opdatering åbne op. Og brugerne oplever ikke noget.
Og hvordan sikrer du at Fætter Frans der bor i nærheden af S-banen ikke bruger frekvensen? Der er tale som et sikkerheds system!Hvis udstyret bruges i god afstand fra S-banen er der jo ingen forstyrrelser.
Om man fjerner 10 eller 50 MHz fra de nye 480 MHz er næppe et problem.
Det er da rigtig nok at der bor ret mange mennesker uden for s-togs-nettet. Det skal Tom E da ikke have så mange tumbs-ned af.
Hvis udstyret bruges i god afstand fra S-banen er der jo ingen forstyrrelser. Så lad os andre få gavn af det fra starten.
En lokal begrænsning kan jo benyttes i perioden til en mere permanent ordning findes.
Umiddelbart lyder det som om Siemens system måske kræver 50MHz båndbredde for at kunne få plads til den store datamængde. Jeg går ud fra at det frekvensområde har været tilgængeligt til banebrug for 20 år siden, da man udviklede styresystemet. Derfor er det nok ikke Københavneri, at man ikke bare kan ændre frekvens og båndbredde. Især da man har haft store problemer med at opfylde kontrakten, og måske nu efterhånden har leveret og installeret det meste hardware. Så kommer en eventuel frekvensbånds flytning til at lægge S-toggangen ned i det ibrugtagne område i længere tid.
Vi skal da bare igang når EU frigiver. Der bor trods alt en hel del mennesker udenfor S-togsnettet. Håber ikke at Ministeren falder i for et "københavner-problem".