Stor software-piratring optrevlet i Italien

Software for 876 millioner kroner er beslaglagt ved en stort anlagt razzia »Operation Mouse« over det meste af Italien i dag - i 30 provinser.

Det er Guardia di Finanza, italiensk politis afdeling for økonomisk kriminalitet, der har optrevlet en af de hidtil største piratringe i Europa, skriver BSA (Business Software Alliance) i en pressemeddelelse.

Operationen begyndte med et link til en enkelt email-adresse og fortsatte gennem seks måneder, hvorunder 95.000 mistænkelige email-adresser blev undersøgt, indtil et omfattende netværk af internet-postordrevirksomhed kunne afsløres. 12 websites og 28 email konti blev konstant overvåget.

Undervejs er der blevet brugt nye efterforskningsteknikker, såsom dynamisk sporing af IP-adresser, analyse af logfiler og kodebrydning af krypterede beskeder, der var password-beskyttede.

Omsætning for 15 milliarder kroner

Det skønnes, at netværket omsatte for knap 15 milliarder kroner årligt.

Mere end 10.300 personer undersøges, og 181 er allerede sigtet for lovovertrædelser.

Der er beslaglagt software-kopier, film, musik, pc'er, cd/dvd'er, brændere og videomaskiner. Og de kopierede produkter kom fra producenter som Adobe, Apple, Autodesk, Macromedie, Microsoft og Symantec foruden ny musik fra Madonna og Robbie Williams samt filmene »Gangs of New York« og »Die Another Day«.

Det er BSAs ottende globale undersøgelse af piratkopieringsproblemet, som har vist, at Italien har den næststørste piratkopieringsrate blandt vesteuropæiske firmaer.

BSA er en organisation, der kæmper for en sikker og legal online-verden. En række af de bestjålne virksomheder er medlemmer af BSA.

Formand for BSA i Danmark, Niels Appel, siger:

»Denne sag viser den store trussel, som stadig mere sofistikerede piratbander udgør, når de anvender Internettet til at markedsføre sig selv. BSA samarbejder som led i sin indsats mod piratkopiering på Internettet med mange europæiske retshåndhævelsesmyndigheder som eksempelvis Guardia di Finanza. Derved bistår BSA efterforskningen af internetrelaterede krænkelser med sin ekspertise for således at hjælpe til sikring af en sikker og lovlig digital verden. En effektiv afskrækkende lovgivning, spiller sammen med oplysning og uddannelse en central rolle, når cyber kriminalitet skal bekæmpes.«

BSA har ydet teknisk støtte til politioperationen sammen med FPM (Federation Against Music Piracy).