Stor pop-koncert med lysende håndsprit skal afsløre coronasmitte

Så inviterer tyskerne til kæmpe pop-koncert i tre scenarier for at undersøge smittespredning. Scenarie 3 kan nok føles lidt ensomt. Illustration: Bigstock/Tzido

Imens musikcenen er død mange steder verden over, så inviterer Leipzig Arena nu 4000 pop-glade tyskere til koncert med sangeren Tim Bendzko.

Koncerten bliver i den grad afholdt i coronaens tegn. Helt almindelig bliver den da heller ikke. Koncerten er nemlig et samarbejde med forskere fra Universitetshospital Halle ved Leipzig og Det medisinske fakultet ved Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, som led i det såkaldte Restart-19-projekt i Tyskland.

Og målet med koncerten er - udover en aften med god musik - at undersøge spredning af virus under store koncertbegivenheder. Derfor bliver koncertgængerne udstyret med en halskæde, der gør det muligt for forskere at følge koncertgængerens bevægelser.

Før koncerten får gæsterne også udleveret håndsprit med en fluorescerende væske, som skal vise forskerne, hvor meget folk rør ved hinanden og overflader - og på den måde følge kæden af mulig smittespredning. Forskere vil også gøre brug af røgkanoner til at visualisere den mulige smittespredning af aerosoler gennem lokalet, skriver Deutche Welle.

Vil du med til koncerten, så er det eneste krav, at du er mellem 18 og 50 år - og smittefri. Det vil sige, at en negativ covid-19 test er påkrævet, og under koncerten skal gæsterne også bære mundbind.

Tre scenarier for koncerter bliver afprøvet

Med Restart-19 projektet håber forskerne og delstaterne Sachsen og Sachsen-Anhalt, at projektet kan bane vej for en måde at afholde koncerter og sportsbegivenheder, der lige nu er i en “eksistentiel krise” på grund af covid-19.

Derfor vil Tim Bendzko koncerten også blive afholdt på tre forskellige måder for at se forskellen i smittespredning, fremgår det af projektbeskrivelsen hos Universitetshospitalet Halle.

I det første scenarie bliver koncerten afholdt som en helt almindelig koncert, før covid-19 var noget, folk bekymrede sig om. Her stormer alle 4000 gæster ind gennem to hovedindgange og tager plads skulder mod skulder.

I det andet scenarie bliver publikum lukket ind gennem otte forskellige indgange og skal sidde med et tomt sæde mellem sig. Og i det tredje scenarie bliver der kun lukket 2000 gæster ind, som bliver anbragt med 1,5 meter mellem sig.

I mandags havde 775 allerede meldt sig til koncerten den 22. august med Tim Bendzko, som er en soul-pop sanger, som solgte en halv million eksemplarer af sit første album tilbage i 2011.