Først blev Mars-roveren Rosalind Franklin udsat på grund af corona-pandemien. Og når det næste opsendelsevindue åbner til september, så er der risiko for at opsendelsen igen bliver udskudt. På ubestemt tid.
De sidste par dages hændelser i Ukraine har nemlig skabt usikkerhed for et samarbejde mellem det europæiske rumorganisation (ESA) og russiske Roscosmos.
I fredags den 25. februar skrev ESA´s generaldirektør på Twitter, at samarbejdet med Rusland dog fortsætter til trods for Ruslands invasion af Ukraine.
Men chefen for det russiske rumfartsagentur Roskosmos, Dimitry Rogozin, har tilbagekaldt medarbejdere fra rumfartscenteret i Fransk Guyana og udsat opsendelse af europæiske satellitter, skriver Spaceflightnow. Og for nylig kaldte han også et fortsat samarbejde med USA for »upassende«, ligesom han for nylig har advaret om, at situationen kan få alvorlige konsekvenser for den internationale rumstation, ISS.
Læs også: Næste år flyver tre rovere og to orbitere til Mars
Et russisk hold ingeniører var også i gang med at forberede en opsendelse den 5. april fra rumhavnen nær Kourou i Fransk Guyana med to europæiske Galileo-navigationssatellitter. De europæiske satellitter og den russiske løfteraket er leveret til centeret, men man mangler russernes hjælp til forberedelserne.
Operatør: ESA (rover) og Roskosmos (raket og lander).Exomars: Rover
Launchsted: Baikonur-kosmodromen, Kasakhstan.
Landingssted: Oxia Planum.
Raket: Proton-M.
Rover: Rosalind Franklin.
Datatransmission: Bruger eksisterende orbitere.
Interessant mål: At få mere viden om geologien ved at bore et to meter langt bor ned i overfladen.
Udfordringer: At lande sonden uden at crashe og automatisk samle og styre det lange bor.
Og spørgsmålet er nu, om marsroveren også er i fare.
Curiosity risikerer at vente på sin makker
Efter planen skal den sendes op til september fra Baikonur-kosmodromen i Kasakhstan. Og roveren er tænkt til at supplere især NASA-roveren Perseverance, da Rosalind Franklin er i stand til at dykke dybere ned i overfladen end nogen anden rover.
Med et bor kan den bore hele to meter ned i overfladen for at lave en jordprøve, analysere sammensætningen og søge efter beviser på liv.
Læs også: Nasa hjælper ESA med faldskærme til Mars-rover
Selve roveren er udviklet af ESA, men missionen er dybt afhængig af en russisk løfteraket og den russiske Kazachok landingsplatform, der skal få roveren sikkert ned på Mars.
Britisk samarbejde med Rusland
Krigen i Ukraine går den delvist britisk-ejede satellit-virksomhed OneWeb, der også havde planer med russerne. De var i gang med at få implementeret en konstellation af satellitter, der kan sende internet rundt i verden.
Hverken OneWeb eller den britiske regering har dog været ude og kommentere sagen.
