Stor flådestation i Grønland rives ned - naturen vender tilbage
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stor flådestation i Grønland rives ned - naturen vender tilbage

Efter 63 års virke som flådestation, skal Grønnedal på den sydvestlige grønlandske kyst nu nedlægges. Faktisk skal den ikke engang bare nedlægges - den skal jævnes med jorden.

I september sidste år blev stationen lagt i dvale, da radioinstallationerne ikke længere var i drift, og nu skal den gamle station så helt fjernes.

Derfor udbyder Forsvarets Ejendomsstyrelse nu oprydningsopgaven, skriver de i en pressemeddelelse.

I første omgang gennemføres en prækvalifikation af virksomheder, der ønsker opgaven.

Som at fjerne en by

I 2006 husede Grønnedal omkring 230 mennesker, hvilket efter grønlandske standarder er en anseelig størrelse for en bygd. Frem til 2009 udgjorde bygden sammen med den nærliggende mineby Ivittuut en selvstændig kommune med et areal på størrelse med Lolland.

Det militære område, der skal fjernes, er på cirka 250 hektar og omfatter 80 bygninger eller anlæg og 40 olietanke i forskellige størrelser lige fra store lagertanke til husstandstanke.

»Det er en stor opgave, vi udbyder. Vi taler jo reelt set om, at vi fuldstændigt fjerner en komplet by med blandt andet beboelser, idrætshal, købmand, elværk og brandstation,« fortæller projektleder Birgitte Weber Blicher fra Forsvarets Ejendomsstyrelse i pressemeddelelsen.

Arbejde med respekt for naturen

Udbuddet dækker ikke kun over nedbrydning af bygninger og infrastruktur. Det er nemlig vigtigt for Forsvarets Ejendomsstyrelse, at man vender tilbage til den natur, stationen blev plantet oven på af amerikanerne i 1942. En stor del olieforurenet jord skal fjernes, ligesom der efter oprydningsarbejdet skal etableres naturområder.

Derfor kan flere forskellige aktører med forskellige kompetencer komme i spil, fortæller Birgitte Weber Blicher.

»Det giver gode muligheder for, at mindre aktører med forskellige specialer kan blive en del af opgaveløsningen. Enten ved at gå sammen om at løfte opgaven i nye konsortier eller ved at bistå større, etablerede virksomheder,« siger hun.

Forsvarets Ejendomsstyrelse anslår, at arbejdet kan gå i gang i foråret 2016, og at projektet vil tage to til tre år at gennemføre.

Giver det mening at fjerne det? Det er jo ikke et parcelhuskvarter i Danmark.
Det burde selvfølgelig ikke være der, men der er ikke mennesker i nærheden, og naturen lever fint med det mange steder. Det man fjerner gør måske mere skade der hvor det fragtes hen.

  • 12
  • 2

Det virker lidt absurd, at man vil fjerne disse faciliteter, de har kostet millioner at opbygge, "byen" må da kunne bruges til et eller andet, der er selvforsyning af el, vand osv. Brug den til forskning, landbrug/skovbrug, starten på en ny by, ja sågar flygtninge kunne den huse... men spørgsmålet er, om den ikke snart kan være nyttig igen for militæret, har der ikke været tale om at normalisere, det vil sige opruste i de Grønlanske farvande med videre, i hvertfald synes jeg lige man skulle tøve en kende, vent dog 5-10 år... der skal nok dukke en god anvendelses mulighed op inden da.

  • 17
  • 1

Det kunne da være interessant at vide, hvor stor en del af (forsvars-?)budgettet, der er påregnet at medgå til en sådan 'opgave'??

(Men den styrker måske den grønlandske økonomi/beskæftigelse?).

  • 9
  • 0