Stor dansk antennetest: Nokia Lumia 925 dumper med et brag
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stor dansk antennetest: Nokia Lumia 925 dumper med et brag

Aalborg Universitet med professor Gert Frølund Pedersen i spidsen har netop testet antennen i 22 populære mobiltelefoner ved tale i GSM900-båndet i samarbejde med Erhvervsstyrelsen. Den bedste telefon var Doro Phone Easy 605, og den dårligste var Nokia Lumia 925, fremgår det af en pressemeddelelse fra styrelsen.

Læs også: Nu skal mobiler med elendige antenner afsløres

»Antennen i mobiltelefonen har stor betydning for, hvordan mobildækningen opleves - især de steder i landet, hvor signalet i forvejen er svagt. Bor man et sted med dårlig dækning, vil det være en god idé at vælge en mobiltelefon med gode modtageegenskaber,« siger vicedirektør i Erhvervsstyrelsen Finn Petersen.

Ifølge målingerne er nogle af de nye smartphones blandt de bedste telefoner, men der er stadig plads til forbedring. Som Ingeniøren tidligere har skrevet, får forbrugerne ikke oplyst antenne-kvaliteten på mobiltelefoner, selv om dataene er både teleselskaber og producenter bekendt. Regeringen arbejder på, at der indføres en mærkningsordning i EU-regi.

Telefonerne i tabellen til højre er rangordnet efter deres antenneegenskaber i GSM900-båndet, som ifølge Erhvervsstyrelsens mobilkortlægning giver den bedste dækning i Danmark til mobiltale. Styrelsen oplyser, at måles den samme mobiltelefon i et andet frekvensbånd, er resultatet anderledes. En telefon, der ligger i den dårlige ende for GSM900, ligger ikke nødvendigvis i den dårlige ende i et andet frekvensbånd.

Læs testrapporten her (PDF)

Fakta

  • Erhvervsstyrelsens mobilkortlægning i 2012 viste, at 2G-mobilnettene (GSM900) giver den bedste dækning i Danmark til mobiltale. Det er derfor særligt vigtigt, at en mobiltelefons modtageegenskaber er gode til 2G, hvis man vil bruge sin telefon flest muligt steder.

  • Aalborg Universitet har for Erhvervsstyrelsen målt modtageegenskaber på 22 forskellige telefonmodeller, som er de mest solgte og populære i Danmark. Målingerne viser, at der er meget stor forskel på telefoners evne til at modtage et svagt radiosignal. I konkrete tal er der en forskel på mere end ti gange i størrelsen af det radiosignal, der kræves for at opnå forbindelse med den dårligste telefon i forhold til den bedste telefon.

  • Der er også stor forskel på, om telefonen anvendes håndholdt eller i en håndfri installation. For en enkelt telefons vedkommende skulle der 50 gange mere signal til, når telefonen holdes i hånden. Det betyder, at mobiltelefonen har stor betydning for, hvordan mobildækningen opleves. Det gælder særligt de steder i landet, hvor radiosignalet er svagt.

  • Målingerne viser også, at nogle nye smartphones er blandt de telefoner med de bedste modtageegenskaber. Dog er flere af de mest populære smartphones blandt de telefoner med de dårligste modtageegenskaber.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Er dette så udelukkende en måling af antennen, eller er det en måling af telefonens samlede evne til at opretholde en forbindelse?
Jeg kunne forestille mig, at der er andre parametre end udelukkende antennen, som siger noget om hvor god en telefon er til at holde forbindelsen. Forstærkerkredsløb og software f.eks.
Giver de statistiske data telefonselskaberne har til rådighed et andet billede?
Kort sagt: Kan man bruge denne test til at vælge den bedste telefon?

  • 1
  • 1

Det er en antennetest

Og bedste telefon er ret subjektivt og afhænger af hvad du bruger den til.

Du bliver nød til at opdele de mange funktioner i forskellige test og så må folk udfra det træffe deres valg

  • Bor man f.eks. i København (og forlader sjældent byen) er der måske ikke antennen der vejer tungest - nogle tager mange billeder osv.

Så der skal altså en række test til og så kan man selv vægte de forskellige parameter som det passer ens behov.

  • 3
  • 1