Stop tyven med klimaanlægget

Alarmsystemets rumsensorer styrer lyset om dagen, og efter arbejdstid overvåger de al uautoriseret bevægelse i Samson Agros nye fabrik. TAC har forsynet bygningen med integreret bygningsautomatik, der håndterer alt fra klimastyring til sikringskontrol.

Samson Agro A/S har fravalgt at flytte produktion til udlandet – tværtimod samler virksomheden til sommer sine tre eksisterende produktionsanlæg i en ny fabrik til 75 mio. kroner i Viborg.

Avanceret anvendelse af bygningsautomatik, kontrol- og klimaanlæg skal spare virksomheden for mindst en halv mio. kroner årligt – mod en investering på cirka 1,4 mio. kroner.

Fabrikken er på 18.500 kvadratmeter inklusive 2.000 kvadratmeter administration, og byggeriet med fire produktions- og montagebygninger, samt lager bliver arbejdsplads for 180 medarbejdere. Bygningerne er opdelt i zoner med individuel regulering af varme, køling, lys og ventilation.

»Hvad med at lade klimastyringen stoppe tyven? Eller benytte vindueskontakterne fra sikringssystemet til zonestyring af varme, ventilation, køling og lys?« spørger Søren Bang, teknisk chef for sikringsaktiviteterne hos TAC sine kunder. Samson Agro har taget ham på ordet.

»Vi har opført bygningerne så intelligent som muligt inden for rimelige investeringer. Det handler bl.a. om at spare energi og personale til rundering i virksomheden,« forklarer adm. direktør Per Eskildsen, Samson Agro.

Samson Agros klima og sikringssystemer har fælles brugerflade. Det betyder, at ét og samme skærmbillede kan oplyse brugsvandstemperaturen eller afsløre, om de forskellige områder i virksomheden er forsvarligt aflåst.

Per Eskildsen oplyser, at det integrerede system ikke måler på selve produktionsprocesserne.

»Men det forventer vi at få med senere,« siger han.

Ifølge TAC er brugen af bevægelsessensorer et godt eksempel på forbedret funktionalitet i det integrerede system.

Det samlede system omfatter central tilstandskontrol og styring/bygningsautomatik/ intelligente bygningsinstallationer), automatisk brandalarm, automatisk indbrudsalarmering, adgangskontrol og intern tv.