Stop for nedrivning af faldefærdige huse med ny finanslov

Forskønnelsespuljen til udkantsdanmark fik en kort skæbne. Puljen har hidtil finansieret nedrivning af 1.200 ejendomme. Men nu er det slut.

Landets fattige udkantskommuner er ellers skæmmet af faldefærdige rønner og på sidste finanslov afsatte regering 150 millioner kroner til at støtte de kommuner, der vil opkøbe eller renovere husene.

34 af de 39 kommuner, der er puljens målgruppe, søgte nedrivningspuljen.

Puljen var en så stor succes, at S og SF i foråret annoncerede et fælles forslag om at gøre den permanent, så der hvert år vil være 150 millioner kroner til at forskønne udkantsdanmark. Også DF ville videreføre støtten, og Venstre lovede i det mindste at ville gentage puljen i 2011.

Ingeniøren har tidligere beregnet, at mellem 10.000 og 15.000 boliger vil blive forladt frem mod 2020 som følge af både fraflytning og en aldrende og døende befolkning.

På den baggrund finder SF's boligordfører, Peter Westermann, det pinligt, at regeringen har fjernet de 150 millioner kroner på sit forslag til 2011-finansloven:

»Det er udtryk for manglende prioritering af landets udkantsområder, der døjer med faldefærdige rønner. Og når man ser på demografien, bliver problemet jo ikke ligefrem mindre,« siger Peter Westermann.

Nedrivningspuljen var et resultat af en aftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen. 50 af millionerne kom fra den kommunale byfornyelsesstøtte.

I Venstres udspil: "Danmark i bedre balance" gør den liberale folketingsgruppe sig til talsmænd for "nul-tolerance overfor faldefærdige bygninger":

»Vi skal ikke acceptere faldefærdige ejendomme, som skæmmer ellers velfungerende lokalsamfund og som skaber vedvarende problemer med uværdige forhold for eventuelle beboere,« står der i oplægget.

Men i regeringens forslag til 2011-finansloven mangler pengene.

Emner : Huse