Stof i spyt dulmer smerter bedre end morfin

Franske forskere har opdaget, at et stof, der er op til seks gange så smertestillende som morfin, findes i vores spyt.

Forskerne kalder stoffet opiorfin, fordi det virker ved at øge effekten af kroppens egne smertestillende stoffer, endorfinerne, der har opiumlignende virkning.

Catherine Rougeot på Pasteur Instituttet i Paris analyserede menneskers spyt for at finde stoffer, der hæmmer nedbrydningen af endorfinerne. Den slags stoffer er nemlig tidligere fundet i kvæg og rotter.

Hun kom frem til, at vi har vores egen version af stofferne. Den smertestillende virkning blev dog testet på rotter.

Rotterne fik indsprøjtet formalin i en bagpote. De slikkede meget mere på den, hvis de ikke forud havde fået opiorfin. Tilsvarende kunne de opholde sig meget længere på en nålepude af rustfri stålstifter, hvis de var påvirkede af stoffet.

Opiorfin er altså særdeles effektivt. Tidsskriftet Nature skriver på sin hjemmeside, at den smertestillende effekt er op til seks gange morfins.

De franske forskere ved endnu ikke, om opiorfin har andre effekter i hjernen end at beskytte endorfinerne. Måske hæmmer det også nedbrydningen af andre stoffer, som hjernen har gavn af.

Menneskespytanalyser og rottesmerteforsøg beskrives detaljeret i artiklen "Human Opiorphin, a natural antinociceptive modulator of opioid-dependent pathways" i tidsskriftet PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences, 21.11.06, p.17979-17984