5.636 landvindmøller med en samlet kapacitet på knap 4.000 MW snurrer lige nu rundt i Danmark – rejst med tilskud fra danske elforbrugere gennem snart mange år. Til gengæld fik vi sidste år 37,6 pct. grøn strøm i ledningerne – hvis også havmøllerne tælles med – og en tilhørende reduktion af den danske CO2-udledning.
Fra 20. februar næste år har EU bedt os om at skrotte den hidtidige støttemodel – et pristillæg på 25 øre pr. kWh i de første 22.000 fuldlasttimer – men indtil videre har regeringen ikke meldt konkret ud med, hvad der skal sættes i stedet.
Læs også: Rekordlav pris: Vattenfall vinder kystmølleudbud med 47,5 øre pr. kWh
For at lægge pres på politikerne og få klarhed om den nye model hurtigst muligt – og for at flage nødvendigheden af en overgangsordning – havde en lidt usædvanlig alliance, nemlig to vindmølleorganisationer og Landbrug og Fødevarer kaldt til møde på Christiansborg tirsdag.
»Landvind er den billigste brik i energipuslespillet, men desværre er elprisen så lav, at landvind endnu ikke kan klare sig uden tilskud af en art. Hvis vi vil fortsætte udbygningen, er det derfor vigtigt med afklaring af den fremtidige støttemodel så hurtigt som muligt,« sagde adm. direktør i Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg.
Vigtig overgangsordning
Samtidig slog organisationerne også på nødvendigheden af en overgangsordning for klemte landmølle-projekter, som allerede er under behandling, men som ikke når at blive tilsluttet nettet inden 20. februar 2018 på grund af lange sagsbehandlingstider i kommunerne.
Dagens diskussioner afslørede en udbredt enighed om, at modellen efter 2018 hedder udbud under én eller anden form, og at man skal hurtigt i gang med at lægge rammerne for dette, mens investorernes ønske om en overgangsordning frem mod februar 2018 fik en blandet modtagelse.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt lovede at gøre, hvad han kunne for at skabe hurtig afklaring om den fremtidige støtte, mens han i første omgang var temmelig afvisende over for en overgangsordning med henvisning til EU’s regler.
Læs også: Energipakke gør omdiskuteret flytning af PSO-støtten overflødig
Her kunne organisationerne dog henvise til Tyskland, som netop af EU har fået godkendt både en fremtidig udbudsmodel for landvind og en overgangsordning for igangværende projekter, som kommer i klemme.
»Det behøver ikke være så svært og tage lang tid. Ja efter vores vurdering burde det være muligt at få ordnet inden sommerferien,« sagde politik- og analysechef Martin Risum Bøndergaard fra Vindmølleindustrien.
Tyskerne har gjort det
Oplysningerne om den tyske model fik ministeren til at bløde lidt mere op:
»Vi vil gerne se på den tyske ordning, men vi har erfaring for, at det kan være svært at få EU’s godkendelse til sådanne ordninger,« sagde Lars Christian Lilleholt og tilføjede, at han godt kunne ønske sig en sådan ordning.
Læs også: Tyskland klar med støttekroner til solceller i Danmark
I en senere runde med energipolitikerne var energiordfører for Venstre Thomas Danielsen dog lidt mere åbenmundet og sagde, at et udspil fra regeringen kommer inden for ganske kort tid.
»Og jeg tror ikke, I vil blive skuffede,« sagde han til branchen i salen.
Oppositionen lovede på sin side at møde op til forhandlinger når som helst i energiforligskredsen om støttemodellen efter februar 2018.
Sol og vind imod hinanden
Mens der som nævnt var enighed om, at landmøller fremover skal støttes via udbud, så er der ikke enighed om, hvorvidt udbuddene skal være teknologi-specifikke eller -neutrale.
Lars Christian Lilleholt var meget klar i mælet:
»Vi vil have teknologineutrale udbud af grøn strøm, så vi får den grønne omstilling billigst muligt. Det skal ikke være politikerne, der bestemmer, hvilken teknologi der skal udbygges med. I stedet skal prisen afgøre det,« sagde han.
Læs også: Solceller på vej ud af vindens skygge
Men det var oppositionens Jens Joel fra Socialdemokratiet helt uenig i:
»Vi går ind for teknologineutralitet, men hvis vi skal have mere end én grøn teknologi at trække på, nytter det ikke med ét udbud, for så går udviklingen helt i stå på de områder, der ikke vinder udbuddet. For eksempel vil udvikling af biogassen så ikke ske mere,« sagde han.
Læs også: Biogas-støtte runder 1,6 milliarder – nu griber ministeren ind
Heller ikke Søren Egge fra Enhedslisten mente, at det var klogt med konkurrence mellem teknologierne:
»Flere siger jo, at det er optimalt med 20 pct. sol i energimikset. Vi som politikere bør tage det til efterretning og holde målrettede udbud, efter hvordan energisystemet strikkes sammen best muligt,« sagde han og tilføjede, at man jo heller ikke skal glemme, at det er på vindkraft, vi er stærke internationalt og har store eksportmuligheder.
Vindmøllerne helt ud i skoven
Et af de helt store dilemmaer i forbindelse med den billige landvind-teknologi – nemlig at finde kommuner med vilje til at opstille vindmøllerne og tage diskussionen med borgerne om dette – fik også en del opmærksomhed på konferencen.
Ifølge direktør i Kommunerne Landsforening Laila Kildesgaard er der rigtig megen planlægning i gang for nye vindmøller, men også meget, der er gået i stå på grund af lokal modstand.
Læs også: 41 familier må vige for Danmarks største vindmøllepark
Hun anbefalede, at man begyndte at inddrage andre landskabstyper, når man opsætter vindmøller:
»Man skulle begynde at kigge på arealer ved motorvejen, i plantager og statsskov og på industri- og træningsarealer, hvor folk i bor tæt på,« sagde Laila Kildesgaard.
Hun mente også at de eksisterende værditabs-ordninger skal kombineres med ordninger, hvor borgerne kan komme af med deres ejendom, efter at vindmøllerne er opstillet, og så advarede hun imod en lidt ‘tromlende’ tilgang fra projektmagerne:
»Vindmøller er et sprængfarligt emne, så det er vigtigt, at folk ude i landet ikke føler sig kørt over i processen,« sagde hun.
Kom ud fra Christiansborg!
En kommunalpolitiker fra Randers efterlyste moralsk støtte fra landspolitikerne, som jo har sat kursen mod grøn omstilling og sagde, at han gerne ville se landspolitikerne ude i landet til ballademøderne.
Det lovede Enhedslistens Søren Egge straks at ville gøre, hvis han blev inviteret:
»Og så bliver vi nødt til at se på, hvordan vi får en større folkelig opbakning til vindkraft i Danmark,« sagde han.
Læs også: Første konklusioner om vindmøllers indvirkning på naboers helbred klar omkring nytår
I 2017 skal energiforligspartierne i gang med at forhandle om en ny energiaftale, der skal tage over i 2020.
Der var tilsyneladende udbredt enighed blandt politikerne om at adskille forhandlingerne om den fremtidige støtte til landvind fra de langt mere komplicerede forhandlinger om en ny energiaftale.
