Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Den største leverandør af offentlige ladestandere hæver ladeprisen med 25 procent

PLUS.
Clever har i perioden 2018-2021 overtaget markedsandele fra særligt E.ON på markedet for ladestandere, der som her er tilgængelige i det offentlige rum. Nu stiger prisen for at lade på dem. Illustration: Andreas Lindqvist

Operatøren af de grønne ellade-standere, Clever, hæver sin kWh-pris for såkaldte normal- og hurtigladere til 4,75 kroner fra de nuværende 3,75 kroner, skriver selskabet til sine kunder.

»Vi er desværre nødt til at hæve prisen på opladning med Clever Go. Prisjusteringen skyldes de historisk høje energipriser, vi alle oplever for tiden, som i høj grad er en effekt af krigen i Ukraine,« skriver Clever.

Prisstigningerne kommer i forbindelse med, at Clever har annonceret et såkaldt ‘energitillæg’, som også medfører store prisstigninger på selskabets abonnementsløsninger.

Den højere kWh-pris rammer især de elbilister, som ikke har abonnement på strøm til bilen, og som ikke kan lade i egen carport. De er afhængige af det offentlige ladenetværk, hvor Clever er en af de største på markedet.

Største operatør på markedet

Ifølge et notat fra Transportministeriet, som blev offentliggjort i februar, ejer E.ON og Clever hver cirka 38 procent af landets normalladere, mens Clever er størst på markedet for hurtigladere med en markedsandel på knap 50 procent mod E.ONs markedsandel på cirka 37 procent.

E.ON oplyste i denne uge, at der ikke var udsigt til prisstigninger fra deres side lige foreløbig.

»Vi er blevet spurgt af mange kunder, om vi hæver vores priser, efter flere af vores konkurrenter har indført markante prisstigninger på grund af de høje elpriser. Vi er pt. stadig i stand til at holde vores priser i ro på opladning,« lød det fra E.ON.

Clever skriver på sin hjemmeside, at indkøbsprisen på strøm er “steget voldsomt” i marts, fra cirka 0,66 kr. til 1,78 kr. pr. kWh i forhold til gennemsnittet i 2021.

Problematisk for kommuner

Professor ved DTU og medlem af Kommissionen for grøn omstilling af personbiler Otto Anker Nielsen mener, at Clevers prisstigninger er problematisk for de kommuner, som har stillet areal til rådighed for selskabet.

Han mener, at København og Frederiksberg har været med til at fremme en situation, hvor Clever har eller får stillet kommunale arealer gratis til rådighed uden konkurrence eller mulighed for andre leverandører at etablere konkurrerende løsninger på samme lokalitet med samme favorable vilkår.

Et eksempel er, at Københavns Kommune ikke valgte at sende en ny lynladestation på Østerbro i udbud, men gav opgaven til Clever.

»Det er jo en slags kommunalt subsidieret privat monopol – eller måske duopol set på nationalt niveau med to markedsdominerende leverandører Clever og EON. Problemet er jo, at hvis der ikke er tilstrækkeligt konkurrence, så kan forbrugerne jo ikke gå hen til en anden leverandør,« siger han.

Otto Anker Nielsen medgiver, at der er nogle omkostninger ved at etablere ladeinfrastrukturen for ladeoperatørerne.

»Men udgifterne til at føre elnettet frem er der jo også for private husstande, så det virker som en ret høj merpris for opladning af elbiler, hvilket sandsynligvis skyldes den manglende konkurrence på området«.

"Forhåbentlig" bare midlertidige prisstigninger

Clever understreger på sin hjemmeside, at prisstigningerne frafalder igen, når elprisen “forhåbentlig” finder tilbage til sit normale leje.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det undrer mig, at alle leverandørerne har faste priser på pay as you go produkter. Benzinpriserne svinger da op til flere gange om dagen. Det gør de reelle elpriser jo også Det burde være lige så nemt at styre på ladestandere. Det ville også være nemmere for dem at regne med, at de altid fik en bestemt avance i stedet for, at de nogle dage tjente kassen og andre gange skulle binde penge i halen på den strøm de sendte ud.

Vi bør vel ende med et marked, hvor man kan se prisen på apps og store lysskilte og så vælge hvor vi vil “tanke”.

  • 26
  • 1

Det er jo en forholdsvist ny situation, at elprisen udgør så stor en del af den fulde pris.

For et par år siden betalte man reelt leje af ladestanderen, camoufleret som en pris pr. kWh. Indkøbsprisen på el var kun en lille del af omkostningen ved at opføre og drive en ladestander.

Ydermere kræver variable priser, at man effektivt er i stand at kommunikere prisen til kunden i det øjeblik, han starter ladningen. Det kunne man sagtens gøre på lyn- og hurtigladere, men på AC-ladere er der typisk ikke noget display, og de er opstillet på steder, hvor det ikke ville være hensigtsmæssigt at opsætte digitale informationstavler.

Man kunne naturligvis give sig til at indbygge display, dankortlæser m.m. i AC-laderne, men det ville betyde, at den lille diskrete stolpe, som f.eks. e.on opstiller, ville blive helt anderledes dominerende i gadebilledet. Det ville måske også gøre den så dyr, at det ville stå i vejen for storstilet udrulning af destinationsladere.

Vi mangler reelt en bedre kommunikationsstandard mellem AC-ladere og biler. Så kunne købstransaktionen håndteres på bilens skærm (eller på bilens telefon-app). Og AC-destinationsladerne kunne holdes diskrete og simple.

  • 8
  • 4

Det eneste nye variabel elpriser bringer er informationselementet om hvad prisen er lige i øjeblikket. Man kan argumentere for at det i forvejen burde fremgå hvad prisen er, variabel eller ej.

Da prisen er den samme for alle standerne, så kan det klares med et klistermærke der henviser til hjemmesiden.

Det er kun et problem hvis der bruges en brik til at starte opladning. Men ikke et større problem end at mit elselskab heller ikke konstant informere mig om den aktuelle elpris selv hvis man har valgt spotpris.

Bruges der app til at starte opladning så fremgår prisen allerede idag i app'en.

  • 3
  • 1

Vi mangler reelt en bedre kommunikationsstandard mellem AC-ladere og biler. Så kunne købstransaktionen håndteres på bilens skærm (eller på bilens telefon-app). Og AC-destinationsladerne kunne holdes diskrete og simple.

Altså Clever har allerede en App man kan bruge til at starte opladning med. Så man kan jo vælge at bippe ind med sin chip og betale det man har lyst til eller man kan checke prisen i sin app inden. Jeg tror ikke, at der er mange elbilejere, der ikke har en smartphone.

  • 1
  • 0

med 4.75, hvad er prisen per km ifht dieselpris for typiske mellemklassebiler?

Hvis man regner med ca. 200W/km, så giver det 0,95kr. /km. Mellemklassebil real world vil jeg gætte på 15km/l. Hvis prisen er 15kr./L er det 1kr./km.

Så altså ca. samme pris, hvilket ikke er optimalt, da elbilen ofte er lidt dyrere i anskaffelse og man så gerne skulle spare det i kørsel. For folk med hjemmeopladere vil prisen dog stadig være en del lavere og så betyder det ikke så meget, hvis det er lidt dyrere at lade ude i byen.

Mange byboere gør det dog nok også meget for miljøets skyld og tænker knap så meget i økonomi. Men nogen vil bestemt blive ramt. Clever har også lige sat deres flat rate op med 50%.

  • 9
  • 1

Man kunne naturligvis give sig til at indbygge display, dankortlæser m.m. i AC-laderne, men det ville betyde, at den lille diskrete stolpe, som f.eks. e.on opstiller, ville blive helt anderledes dominerende i gadebilledet. Det ville måske også gøre den så dyr, at det ville stå i vejen for storstilet udrulning af destinationsladere.

Clever har i deres AC-ladere til opsætning på privaten RFID, display (her vises bl.a IP-adresse under opsætning og ikke uvæsentligt leveret energi, når den er aktiveret) og LED-bar til hurtig status, så her er mulighederne til stede. (Keba P30)

  • 1
  • 0

da elbilen ofte er lidt dyrere i anskaffelse

Njaee, ... elbilerne jo fritaget for afgift. Det gør en væsentlig forskel. Så hvis elbilerne er dyrere vil der ofte være tale om en bil med flere "features".

Når elpriserne er steget så skyldes det i en stor udstrækning at det "nordiske" marked nu er udvidet med Tyskland, Østrig, Benelux, Frankrig og England. Som man kan se af Nordpool så er prisen højere i Tyskland og især i Frankrig og England. Der er ingen der vil sælge billig strøm til Danmark, når man kan få mere for den længere nede mod sydvest. Samtidigt er der i Sverige indført en "trängselsavgift" der skal være med til at betale den el-infrastruktur som udlandet nyder godt af. Det gør svensk strøm dyrere.

  • 4
  • 1

Hvad koster det at lade "ude i byen" i Norge. Kan se på Nordpool at elpriser stort set er ens . Jeg har en formodning om at prisen i dk er højere. Hvad skylles det ?

  • 2
  • 1

Et gæt er manglende konkurrence. Der er en del forskellige, men alligevel ret store udbydere i Norge. I DK er der 2. Clever og Eon. OK og Circle K tester så småt, men det tager åbenbart flere år at teste, hvad det så end er de tester. Hvis Tesla engang åbner, giver det nok lidt konkurrence.

Ionity kan give lidt, men de kører også med ågerpriser for ikke medlemmer.

  • 3
  • 0

Det der svinger(op til en gang i timen) er prisen på spotmarkedet. Mangle af handlerne er aftalt på forhånd til en fast pris.

Vi med timeafregning kender jo så prisen op til 24 timer frem og kan derfor indrette vort forbrug (læs lagring af energi) og dermed udgift derefter. Men det sværere at praktisere med offentlige ladestandere. Poblemet er kendt fra hurtige prisæændringer på brændstof med kødannelse til følge.

  • 1
  • 0

En kollega har opsagt sit abonnement ved Clever pga. firmaet har indført en afgift på 375,00 DKK/md uanset forbruget. Han kunne opsige, fordi han var Clever-kunde i mere end seks måneder, men andre, der lige har tegnet abo, får en lang næse og en forhøjet udgift.

  • 1
  • 1

For nogle år siden var kW prisen hos Clever 5,25 kr/kW - og hos E.ON 5,50 kr/kW. Uden abonnement. Lad os håbe der kommer mere konkurrence, så vi ikke kommer derop igen. Men el er bare dyrt p.t. - gør det heller ikke bedre Energinet har hævet deres transport tarif med 200% på visse tidspunkter.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten