Største afrikanske solkraftanlæg med smeltet salt indviet i Marokko
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Største afrikanske solkraftanlæg med smeltet salt indviet i Marokko

Torsdag i sidste uge indviede Kong Mohammed VI af Marokko landets første solkraftværk, Ouarzazate Solar Power Station på 160 MW, placeret på kanten af Sahara-ørkenen. Kraftværket kan levere 370 GWh strøm årligt.

Samtidig lagde Kong Mohammed grundstenen til etape 2 af solkraft-projektet, som skal være færdigt i 2018.

I alt er der planlagt tre etaper, som skal ende med en samlet solkraftkapacitet på 580 MW.

Det rækker ifølge The Guardian til at forsyne mere end 1,1 mio. af Marokkos indbyggere med strøm.

Solkraftværket er et såkaldt CSP-anlæg (Concentrated Solar Power), hvor tusindvis af paraboler koncentrerer solens stråler i et rør, fyldt med væske. I dette tilfælde med ’smeltet salt’.

Læs også: Ny dansk solteknologi kører drivhuse i den australske ørken

Smeltet salt kan gemme på varmen, så anlægget kan producere strøm i op til tre timer, efter at solen er gået ned.

Væsken i rørene opvarmer vand til en damturbine, som så trækker værkets generator.

Anlægget, som er meget arealkrævende, fylder i dag omkring 450 hektar. Når hele anlægget er færdigt, vil det fylde lige så stort et areal som Marokkos hovedstad.

Læs også: Mellemøstens største solkraftanlæg går i drift i 2012

Den samlede pris for anlæggets første fase er godt 25 mia. kroner. Heraf kommer 6,6 mia. kroner fra German Investment Bank KfW, 4 mia. kroner fra Den Europæiske Investeringsbank, og endelig har Verdensbanken bidraget med 2,6 mia. kroner.

Quarzazate-anlægget på 160 MW er som nævnt det største CSP-anlæg på det afrikanske kontinent, men det er - ifølge Wikipedia - langt fra det største i verden: En god håndfuld amerikanske anlæg har således en effekt på mellem fra 200 MW til 392 MW.

Ouarzazate-placeringen var oprindeligt udvalgt af Desertec-konsortiet til placering af et af de kæmpe solcelleanlæg, som skulle levere strøm til store dele af Europa gennem el-ledninger under Gibraltarstrædet.

Læs også: Drømmen om solkraft i ørkenen kan ende som fatamorgana

Men i slutningen af 2012 trak mange af de oprindelige investorer sig ud af projektet, herunder Spanien, Bosch og Siemens. I stedet fandt Marokko alternativ støtte fra Afrikas Udviklingsbank.

Det er dog spanske selskaber, der står bag byggeriet af anlægget. Spanien har nemlig mange CSP-anlæg kørende rundt omkring i landet.

Marokkos plan er, ifølge The Guardian, at 42 pct. af landets energiforbrug skal komme fra vedvarende energi i 2020. Heraf skal en tredjedel produceres af sol-, vind- og vandkraft.

Se et billede af anlægget her.

Smeltet salt kan gemme på varmen, så anlægget kan producere strøm i op til tre timer, efter at solen er gået ned.

Det argument vil jeg tillade mig at tvivle på.

Når man bruger saltsmelter til varmevekslere, er det for at holde damptrykket nede og samtidig få høj varmekapacitet. Uden at kende et klap det til det aktuelle anlæg, gætter jeg på der nok er tale om et eutektikum af alkali nitrit/nitrat, der smelter i omegnen af 150 C. Man kan så let operere det op til 250-300 C uden noget damptryk af betydning. Vanddamp ved denne temperatur er noget bøvl.

  • 1
  • 1

Efter at have læst lidt mere andet steds, tror jeg at der er tale om et saltsmeltevarmelager og ikke ikke saltsmelte i kollektorerne. Der er nok olie i kollektorerne, der så varmeveksles med mellemlageret med saltsmelten.

Tror jeg...

  • 8
  • 1

Det må da have en ret dårlig virkningsgrad at lave solenergi på den måde i en ørken. Der er så vidt jeg kan se ingen kølevand i nærheden.

  • 3
  • 4