Støjproblemer fører til dyr forsinkelse af nye kampfly
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Støjproblemer fører til dyr forsinkelse af nye kampfly

Illustration: Lockheed Martin

Lokal modstand over omfattende støjproblemer får nu Forsvarsministeriet til at ændre placeringen af det anlæg, der skal huse Danmarks nye F-35 kampfly. Planændringen forsinker projektet med seks til tolv måneder, og fører til en ekstraregning på omkring 260 mio. kroner.

Det nye anlæg skal nu ligge i samme del af flyvestationen som de nuværende F-16 kampfly. Det vil ifølge ministeriets pressemeddelelse mindske støjgenerne og behovet for ekspropriationer for lokalbefolkningen nær Flyvestation Skrydstrup.

Læs også: Minister om kampfly: »Vi vurderede, at støjbelastningen kunne bringes ned«

»Med den nye beslutning bliver det en dyrere, men også bedre løsning for såvel Forsvaret som beboerne i området. Jeg vil gerne beklage, at naboerne til Flyvestation Skrydstrup ikke har følt sig godt nok orienteret om støjgenerne for vores nuværende og fremtidige kampfly,« siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i meddelelsen.

Flystøjen påvirkes ikke

Dermed kan lokale beboere sove en smule roligere efter en proces, der har været præget af mangelfuld oplysning fra regeringens side. En endelig løsning på støjproblemerne, er der dog ikke tale om.

Læs også: Folketinget godkender kampflyindkøb

Ved at lade kampflyene huse i det sydvestlige hjørne af flyvestationen frem for det tidligere planlagte nordvestlige, slipper lokale borgere for at skulle flytte væk på grund af terminalstøjen fra hangar- og værkstedsområdet.

Det får dog ingen betydning for støjen fra selve kampflyene. Her må en endelig løsning vente på flere beregninger, skriver Forsvarsministeriet.

Tilbageholdte oplysninger

Regeringen er blevet kritiseret for at have tilbageholdt oplysninger om flyenes støjniveau. De nye F-35A kampfly støjer nemlig betydeligt mere end de nuværende F-16 kampfly og overskrider støjgrænserne i flere områder nær Skydstrup.

Læs også: Hemmeligholdt rapport om støj fra kampfly: Her er indholdet

Det viser beregninger som ministeriet udarbejdede i forbindelse med en Støjrapport helt tilbage i 2015, og hvis konklusioner den daværende forsvarsminister Peter Christensen modsagde, da han i 2016 afviste, at støj fra de nye F-35A ville blive et problem i Danmark, eller at der ville blive behov for ekspropriationer.

Derfor kom det som en overraskelse for de lokale beboere nær flyvestationen, da regeringen i slutningen af 2017 meldte ud, at »der må forventes ekspropriation af et antal ejendomme.«

Den nuværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fortalte i december, at man tidligere vurderede, at der ikke ville blive behov for tiltag som ekspropriation eller støjsikring, da støjrapporten beskrev en mulighed for at støj-optimere efter valget af kampfly. Derved forventede ministeriet, at de kunne bringe støjen ned på et niveau, der var sammenligneligt med F-16-flyene.

et års forsinkelse og en ekstraregning på 260 mill kr, kan allerede varsles nu?
noget som først skal være færdig i 2022/23?

Skal det bygges med håndgjorte mursten?
Skal der piloteres ovenpå en sandbunke?

Er der nogle ekstra regninger som allerede nu forsøges at blive inkorporeret?
Er det en ekstrabygning til reservedele?

  • 2
  • 1