Stockholm får sit højhus - nu på 240 meter
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stockholm får sit højhus - nu på 240 meter

Illustration: Wingårdhs

Det svenske forsvar er blevet enige med Stockholms kommune om planerne for det 240 meter høje Tellus Tower, der nu er flyttet et par hundrede meter fra sin planlagte placering. Det skriver det svenske fagblad Byggvärlden.

Ejendomsselskabet SSM Fastigheter og Stockholms kommune har i flere år arbejdet på at opføre et højt og omfattende lejlighedskompleks kaldet Tellus Tower i bydelen Telefonplan.

Bekymring for at byggeriet kunne forstyrre militærteknik

For et år siden satte det svenske forsvar imidlertid en stopper for planerne om det dengang 237 meter høje Tellus Tower i forbindelse med en offentlig høring. Frygten var, at den høje bygning kunne forstyrre militærets nærliggende tekniske systemer - dog uden at forsvaret gav offentligheden nogen uddybende forklaring.

Læs også: Svensk militær skærer 183 meter af Nordens højeste hus

Siden har kommunen og det svenske forsvar fundet frem til en løsning, og nu ser det ud til, at det store projekt snart kan gå i gang.

»Vi er meget tilfredse med det konstruktive samarbejde som vi har haft med Stockholm by og er glade for at kunne præsentere der nye forslag,« siger Mattias Roos fra boligselskabet SSM.

Det nye projekt er flyttet et par hundrede meter fra det oprindelige sted, så det nu ligger klos op ad Telefonplans togstation.

Samtidig er projektet gået en skrue op i ambitioner. Komplekset består nu af fire bygninger i forskellige højder; to deciderede skyskrabere på hhv. 78 og 58 etager, et mindre højhus på 17 etager og en bygning på 7 etager.

Nordens næsthøjeste

Det højeste hus bliver på 240 meter og var oprindelig udlagt til at blive Nordens højeste bygning. Den titel ser et nyligt foreslået projekt i Gøteborg på 266 meter dog ud til at snuppe i stedet.

Læs også: Gøteborg får grønt lys til Nordens højeste hus

»Tellus Towers er et meget spændende og interessant projekt, og jeg er glad for, at vi kunne finde en ny plads til huset. Projektet vil bidrage positivt til både Telefonplans og Stochholms udvikling og har potentiale til at blive et vartegn for det sydlige Stockholm,« siger socialdemokraten Roger Mogert fra byrådet.

Det høje bygningskompleks ventes indflytningsklart i 2020 og får plads til lejligheder, børneinstitution, butikker, cafeer og restauranter. På øverste etage på den højeste bygning bliver der plads til offentlig skybar og udsigt.

Citat: "I den øverste etage på den højeste bygning bliver der plads til offentlig skybar og udsigt"

Der er så meget København mangler, inden den bliver en metropol.

  • 3
  • 4

Den svenska För­svarsmakt håndhæver konsekvent sin ret til at godkende eller stoppe byggeri af "objekt högre än 20 meter över mark belägna utanför sammanhållen bebyggelse och högre än 45 meter inom sammanhållen bebygg­else", uden offentlige begrundelser.

Også herhjemme har militæret været ultimativ overdommer i en grad, så mange nybyggede kirker tidligere blev mødt med krav om at undlade tårne. Men har også sikret at mange gode naturgrunde og bygninger stod friholdt, da militæret endelig skar ned på bemandingen. Eller det modsatte, som da de for få år siden ihærdigt bekæmpede at få placeret det omstridte testcenter for vindmøller ved Oksbøl i stedet for i Østerild klitplantage.

  • 0
  • 0