Stjerner blev født allerede 250 millioner år efter big bang
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stjerner blev født allerede 250 millioner år efter big bang

Med rødt vist et signal fra oxygen, fra en galakse på et tidspunkt, da universet var ca. 500 mio. år. Oxygensignalet indikerer, at stjerner allerede var dannet kun 250 millioner år efter big bang. Illustration: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NASA/ESA Hubble Space Telescope, W. Zheng (JHU), M. Postman (STScI), the CLASH Team, Hashimoto et al.

Astronomerne har kun begrænset viden om dannelsen af de allerførste stjerner og galakser inden for de første 300 millioner år af universets levetid.

I en artikel i Nature beretter en japansk ledet forskergruppe nu, at en betydelig stjernedannelse allerede var i gang kun 250 millioner år efter big bang.

Takuya Hashimoto fra Oska Sangyo University og en række kolleger har opfanget et oxygensignal fra galaksen MACS1149-JD1, der blev opdaget i 2012, og som er et de fjerneste objekter, der kendes i universet.

Afgørende oxygensignal

Fra galaksen har de detekteret en emissionslinje fra dobbelt ioniseret oxygen O(2+), som astronomerne almindeligvis betegner [O III].

Dobbelt ioniseret oxygen har flere emissionslinjer, astronomerne har her fokuseret på en linje i det infrarøde område ved 88,35 mikrometer.

Med mikrobølgeobservatoriet ALMA, der er placeret i en ørken i Chile, har astronomerne registeret, at denne bølgelængde på grund af universets udvidelse er rødforskudt til 893,2 mikrometer eller en frekvens på 335,6 gigahertz.

Læs også: Kæmpesystem af antenner tager ultraskarpe billeder af universets barndom

Det er en rødforskydning på faktor 9,11, som indikerer, at galaksen ses som den så ud, da universet havde en alder på ca. 550 millioner år.

Oxygensignalet indikerer i sig selv, at der må have være stjerner, som er dannet meget tidligere.

Med brug af yderligere observationer af galaksens optiske og infrarøde farver med Hubble Rumteleskopet og Spitzer Rumteleskopet har forskerne kunnet fastslå, at der har været en aktiv stjernedannelse, da universet kun var 250 millioner år gammelt.

Er det mon et generelt fænomen?

Hvad denne opdagelse betyder for den generelle forståelse af det tidlige univers, er der nogen usikkerhed om.

Rychard Bouwens fra observatoriet ved universitetet i Leiden i Holland bemærker i en kommentar i Nature, at det er uklart om noget lignende er foregået i andre galakser end MACS1149-JD1.

Han forklarer nemlig, at studier af den kosmiske baggrundsstråling med Planck-satellitten indikerer, at stjernedannelsen generelt i det unge univers var mindre markant, end de nye målinger tyder på.

Men han roser Takuya Hashimoto og Co. for at have sat ny rekord for måling af rødforskydning ud fra en enkelt spektrallinje og brugen af ALMA til dette formål - og han betegner muligheden for, at der var betydelige stjernedannelse meget tidligt i denne galakse som “fascinerende”.

Vi venter (stadig) på James Webb

Om nogle år bliver vi forhåbentligt alle meget klogere på dette område

Både Takuya Hashimoto og Rychard Bouwens noterer, at det nye James Webb Rumteleskop kan bidrage til at kaste mere lys over den første stjernedannelse.

James Webb Rumteleskopet har været ramt af mange forsinkelse og budgetoverskridelser. Opsendelsen er gang på gang blevet udskudt og forventes nu at finde sted i maj 2020.

Læs også: James Webb-rumteleskopet udsættes for unikke og krævende tests

Hver eneste gang astrofysikere og astronomer har sendt en sattelig eller andre dimser ud i rummet for at nærstudere ting er de altid blevet overrasket, og måtte omskrive deres teorier, så finder de altid nye ting når de observere med teleskoper der også overrasker og forårsager at de igen må omskrive deres teorier.

Jeg giver ikke noget for alle disse endeløse teorier om hvordan universet var i de tidligere tider, i et teoretisk ungt univers.

  • 2
  • 25