Stjerneformet 'pille' kan holde malaria på afstand
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stjerneformet 'pille' kan holde malaria på afstand

De seks arme på denne stjerneformede "pille" kan foldes sammen, så den medicindoserende stjerne kan sluges. Grundet sin særlige form kan pillen blive i kroppen i flere uger og herfra frigive medicin i jævnlige doser. Her ses Giovanni Traverso, én af forskerne bag produktet, med doseringsstjernen i hånden. Illustration: Melanie Gonick

Kampen mod myggebårne sygdomme som malaria, denguefeber og zikavirus optager og har længe optaget forskere verden over. Vacciner, medicinering og insektgifte er hyppigt brugte midler til at holde myg og sygdomme for døren, men ikke altid uden betydelige omkostninger for de mennesker, som ønsker at beskytte sig mod stik og virus. Med en ny form for medicinske kapsler kan man måske sikre, at sygdomforebyggelsen kun går ud over myggene.

Læs også: Manipulerede tobaksplanter producerer malariamedicin

Det sker efter et hold af forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Brigham and Women's Hospital har udviklet en særlig stjerneformet, medicinsk kapsel. Den kan sluges som en normal pille, men i modsætning til almindelige piller bliver denne i kroppen i flere uger og doserer medicinen jævnligt.

Ved at fylde kapslerne med det aktive stof ivermectin vil myg dø, så snart de stikker mennesker, der har indtaget stoffet. Kapslerne kan derfor hjælpe til at bremse malariaepidemier i større geografiske områder. Det skriver MIT i en nyhed på deres hjemmeside.

Læs også: Florida stemmer ja til at sætte genmodificerede myg ind mod zika-virus

En velformet pille

I kampagner for at begrænse eksempelvis malaria, hvor myndighederne uddeler medicin til en større befolkningsgruppe, er det en fordel, at de aktive stoffer findes i kroppen over længere tid, uden at kampagnens deltagere skal huske at tage piller dagligt.

Netop her vinder den stjerneformede kapsel på sit design. De seks arme kan nemlig foldes sammen og indkapsles, så medicinen kan synkes uden besvær. Når først kapslen når mavesækken, sørger mavesyren for, at den yderste forsegling ætses væk, og stjernen folder sig ud i maven.

I udfoldet tilstand fylder kapslen nok til at holde sig i mavesækken, men den er lille nok til ikke at blokere fordøjelsessystemet. Fra kapslens polymerarme kan molekyler af det aktive medicinske stof frigives i et vedvarende flow, indtil kapslen efter et par uger er tom. Så brækker armene af en gummi-lignende kerne, som holder stjerne sammen, og kapslens dele fortsætter gennem mave-tarmkanalen.

Læs også: Frysetørret medicin kan hjælpe astronauter langt hjemmefra

Bredspektrede perspektiver

Dette er store fremskridt inden for oral medicin, der sædvanligvis kun bliver i kroppen i et døgns tid. Med den nye kapsel kan man sikre, at patienter, der er afhængige af at være dækket af deres medicin, ikke skal være nervøse for at glemme en pille.

Forskerne bag den stjerneformede kapsel ser derfor gode muligheder i at bruge teknologien i forbindelse med sygdomme som hiv, diabetes, alzheimers og epilepsi. Af den grund vil det Cambridge-funderede firma, Lyndra, nu arbejde på at udvikle kapslerne til brug ved behandling af andre sygdomme end malaria.

Se desuden MIT News' video om kapslerne:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Synd at den nok ikke er stor nok til at levere den nødvendige dosis til tuberculose (som kræver behandling i 6 måneder).

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten