Stjernedannelse i Skabelsens søjler
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stjernedannelse i Skabelsens søjler

I 1995 tog NASAs og ESAs Hubble-rumteleskop en række spektakulære billeder af de såkaldte Skabelsens søjler i stjernetågen Ørnen, også kaldet Messier objekt nr. 16. På bl.a. de infrarøde billeder var der tegn på, at der fandt stjernedannelser sted inde i stjernetågen. På billederne var de store søljer af gas og støv formet og oplyst af de kraftige, klare og tunge stjerner i den nærliggende unge stjernehob HGC-6611. Dengang mente Hubble-astronomerne, at der måske fandtes meget unge stjerner inde i stjernetågen Ørnen.

Nu har en gruppe ESO-astronomer taget detaljerede infrarøde billeder med en hidtil uhørt rumlig opløsning af området i Ørnen. Derved er det blevet muligt at se ind i de tætte tåger af støv og gas for at finde lyset fra de nyfødte stjerner. Billederne er taget med ISAAC-instrumentet på ESOs 8,2 meter store Antu-teleskop i Paranal i Chile.

På billederne ses, at to af de tre søjler indeholder meget unge og forholdsvis massive stjerner ude i spidsen. En anden gruppe mindre massive stjerner ses i sammenhæng med de mindre bobler der er strøet ud over søjlernes overflade.

Billederne giver astronomerne nye oplysninger om, hvordan stjerner fødes. Måske er deres fødsel blevet sat i gang af den intense ultraviolette stråling fra NGC-6611 stjernehoben. Men der er stadig mange åbne og ubesvarede spørgsmål i forbindelse med stjernernes fødsel og videre udvikling, som astronomerne endnu ikke har konkrete svar på.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten