Stjerne sætter hastighedsrekord ved Mælkevejens centrum

Astronomerne har fundet en stjerne, som sætter hastighedsrekord i centrum af Mælkevejen. Den kredser om Mælkevejens centrale sorte hul med over 5.000 kilometer i sekundet. Hermed har den en omløbstid på blot 11,5 år.

Stjernen, S0-102, er en S-type stjerne og indgår i den gruppe af stjerner, der omgiver Mælkevejens centrum i en sfærisk skal. Dens omløbstid på 11,5 år, plus eller minus tre og en halv måned, gør den til den stjerne i dette område med den korteste omløbstid. Den tidligere rekordholder var S0-2 med en omløbstid på 16 år.

S0-102 er fundet at et hold astronomer under ledelse af professor Andrea Ghez fra University of California i Los Angeles.

To kendte stjerner med ekstremt korte omløbstider betyder, at astronomerne nu kan undersøge forandringer i deres orientering i rummet over tid. Denne information kan benyttes til at finde ud af, hvor meget rum-tid er blevet bøjet på grund af den enorme tiltrækning fra Mælkevejens centrale sorte hul. Dette sorte hul har en masse på fire millioner gange Solens masse.

Denne slags eksperimenter er blevet gennemført før, det mest kendte er med planetens Merkurs bevægelser. Astronomer har også brugt to neutronstjerner, men da denne slags stjerner kun kan have masser på op til tre gange Solens masse, afbøjer de ikke rum-tid ret meget mere end det, som ses i Solens nærhed.

Med de to stjerner ved Mælkevejens centrale sorte hul får astronomerne den ultimative test. Andrea Ghez påpeger i en pressemeddelelse, at astronomerne ved, at relativitetsteorien ikke kan påvises i lille skala, man skal i stedet så tæt på begivenhedshorisonten som muligt.

Begivenhedshorisonten er det tætteste, man kan komme på et sort hul, uden at ting bliver opslugt, selv lyset.

Stjernerne S0-102 og S0-2 befinder sig relativt tæt på hinanden. Deres kredsløb er så tæt omkring det sorte hul, at effekten på rum-tid skulle være forholdsvis synligt. Med to stjerne kan målingerne blive lange mere præcise end med blot en enkelt stjerne.

S0-102 er blevet observeret under et helt kredsløb. Den var sidst tættest på det sorte hul i 2009 og vil komme det igen i 2020. S0-2 vil komme tætteste på det sorte hul i 2018 eller 2019.

De nye resultater er blevet offentliggjort i det seneste nummer af tidsskriftet Science.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra UCLA
Artikel på Spcace.com

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
  1. hvad er radius af begivenhedshorisonten for det omtalte soret hul ?
  2. hvad er baneradius for hver af de nævnte stjerner ?

Så får vi da lidt grafisk perspektiv og forståelse.

  • 0
  • 0

Google er din ven - her er lidt til at begynde med:

"A 4 million solar-mass black hole has a radius of about 6.8 million miles (11 million kilometers). The closest S0-102 gets is 260 times the distance between the Earth and the sun, or about five times the distance between the sun and Pluto at its farthest.."

http://www.space.com/17893-star-orbiting-m...

http://phys.org/news/2012-10-astronomers-s...

Og så kan du selv finde resten og så lege lidt med elipser og genoptræne de små grå ....

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten