Stimulering af arbejdsløse neuroner skal stoppe tinnitus
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stimulering af arbejdsløse neuroner skal stoppe tinnitus

Nerveceller i hjernen, som er blevet arbejdsløse efter et høretab, mistænkes for at være årsagen til tinnitus, hvor patienten vedvarende hører en høj skinger lyd.

De ubenyttede nerveceller rotter sig sammen i en fælles svingning, måske som en kompensation for den manglende lydstimulering, de ellers ville være udsat for, skriver The Engineer i en artikel om det britiske sundhedsvæsen (NHS), der nu vil teste et nyt apparat med henblik på godkendelse til behandling.

Det nye apparat er udviklet af tyske forskere og sender hørbare signaler ind i hovedet, så nervecellerne så at sige nulstilles og ophører med den tinitusskabende aktivitet, skriver The Engineer.

Illustration: ANM Adaptive Neuromodulation GmbH

Læs også: Nervestimulator kan slukke for tinnituspatienters hyletoner

Forskerne kalder metoden 'koordineret lydmæssig nulstilling', og lydimpulsen, der anvendes, skal forstyrre nervecellernes svingen i takt, så tinnitustilstanden forsvinder.

Apparatet er udstyret med en algoritme, der kan beregne, hvilken frekvens den skal sende på for at forstyrre neuronerne og få dem til at udsende deres signaler i tilfældig orden.

»Hvis patienternes tinnitus ligger på 8 kHz, vil de blive udsat for en lyd over og under det,« siger dr. Derek Hoare, der er forsker ved det britiske biomedicinske høreforskningscenter NBRUH, til The Engineer.

»De skal kunne høre lyden, men den vil blive afspillet på meget lav styrke. Hensigten er, at patienterne kun skal høre det som en baggrundsstøj og kunne fortsætte med deres daglige gøremål,« uddyber Derek Hoare.

I det planlagte britiske forsøg skal patienterne bære apparatet dagligt i mellem fire og seks timer i en nimåneders periode. Der findes ifølge The Engineer endnu ingen oplysninger om, hvor længe effekten af behandlingen vil vare.

Selve apparatet er udviklet af forskere fra det tyske forskningscenter Jülich og lever nu videre i spinoff-selskabet Adaptive Neuromodulation.

Dokumentation

The Engineer: Tinnitus treatment device could become available through NHS
ANM Adaptive Neuromodulation GmbH

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I've lived with tinnitus all my life, so I was excited to hear about this study. I've now voluteered to take part and if I'm accepted will be happy to let you all know how I get on. I have good memories of Aahus Kommunehospital - where I had my third ear operation - and I credit their help for making it possible for me to learn Danish to fluency, even at age 40!

 • 0
 • 0

Når jeg har været ude at høre høj musik, så er noget af det værste at komme hjem til et meget stille hus. Hvis jeg gør ingenting, så er det bare hyl hyl hyl. Så istedet sætter jeg noget stille musik på. Hvis det er rigtig slemt, så lader jeg det køre natten over. Og så er tinitus'en altid væk om morgenen.

 • 0
 • 0

Min far havde tinitus af at have været organist og han var utroligt plaget af det. Han fik et høreapparat som han var meget glad for der kunne modvirke tinnitussen ,men Ikke fjerne den.

Jeg selv har konstant tinitus, men den generer mig ikke, selv om den er ret høj ,når der ellers er stilhed omkring mig.

Jeg bruger høreapparater til at forbedre mit højtone område, men kan sagtens klare at høre og følge med i samtale mellem to personer uden apparater.Men jeg kan ikke mere stemme mine strengeinstrumenter uden.

Men i forsamlinger, kan jeg ikke undvære dem.

Men både med og uden apparater er tinnitussen konstant, hvis jeg hører efter den. For jeg betragter den åbenbart som baggrundsstøj på samme måde som jeg har accepteret vækstedsstøj i mit arbejdsliv.

 • 0
 • 0

Jeg oplevede en kraftig stigning i min tinnitus efter at have hældt grus fra en gammel metalgryde ned i en tom trillebør, hvor jeg havde glemt at tage høreværn på, som jeg ellers er forsigtig med.

Til tider vågnede jeg om natten med en kraftig ringen for ørerne, og musik på normalt niveau skingrede og skrattede i ørerne som en gammel transistorradio. Jeg troede, det var permanent, og det tog flere måneder før niveauet sænkede sig, men det gjorde det.

I mellemtiden hjalp det lidt med noget hvid støj i baggrunden, ikke særligt højt, bare sådan at tinnitus'en blev overdøvet.

Selvom det åbenbart har helet lidt, forstår jeg ikke den kultur med at rende til rockkoncerter eller benytte kraftigt støjende maskineri, slagboremaskiner, osv. uden høreværn, og er blevet kaldt tøsedreng for det flere gange, når jeg stopper byggeriet for at hente mine høreværn, men rigtige mænd må jo ikke have noget imod at græde i sengen om natten.

 • 0
 • 0

Da jeg var i forsvaret var der 3 slags ørepropper, gul, rød og blå ! Og ingen passede rigtigt og var iriterede når manhavde dem i længere tid af gangen ! 1 uges skyde træning i Borris var jo skydning dag og aften 4½ dag, så det var sgu trættende ! Jeg har nog fået min tinitus af 12,7 maskingeværer, vi afskød ammunition i flere dage i træk med disse, 4 stk. sat op og mindst 1 skød hele tiden, hvodedet var ved at exploderer !! Nu hr jeg problemer med at kunne følge med i samtaler hvis der er megen udenoms støj, det er det mest iriterende, jeg kan ikke fører en samtale med flere samtidigt til en fest osv. Den kontante hylen lærer man at leve med !

 • 0
 • 0

Jeg er 19 år og har haft Tinnitus siden jeg var 14. jeg lærte at leve med det (tænkte aldrig over at jeg havde det i hverdagen), indtil for nylig hvor det af en eller anden uforklarlig grund er blevet værre. ligesom da jeg havde det i starten. Jeg er dog overbevist om at jeg kan tilvende mig det igen, og det går allerede meget bedre, men når man læser artikler som disse bliver man meget optimistisk for at der nok kommer en kur en eller anden dag. for jeg vil virkelig ikke have det som jeg havde det da det generede mig allermest igen.

 • 0
 • 0

Du skal virkeligt passe på dne ører når du allerede har det ! Det bliver kun værrer med årene, så pas på med rockkoncerter og støjende udstyr, køb dig nogle rigtigt gode ørepropper !

 • 0
 • 0

Det altså rigtigt man skal passe på sine øre men som tidligere tester i lydbranchen, musik elsker, hovedtelefons fanatiker og tidligere soldat kender jeg alt til disse problemer selv om jeg dog heldigvis ikke selv har haft noget andet end problemer med ørevoks: gå til lægen hvis hørrelsen er slem og du er udsat for musik, våben eller anden meget voldsomt lyd på arbejdet!

Hvis jeg lige må lave lidt morbid Ingeniør humor så har man tidligere på DSE messen i Oticon salen hvor Oticon normalt er hvert år (sjovt nok ;) kunne se et andet firma i familien nemlig Sennheiser Communications lige over for. Der har jeg og andre der har ståede der tit jokede men med alvor i baghovedet om at man kan starte som kunde i den ene ende af holding selskabet og med tiden ende i den anden ende. Det ca. det samme som de siger i GN, Widex, B&O osv.

Men alle er enige om at selv om specielt Danmark køre med 110% for at få din hørelse tilbage på normalen efter skader så kan hverken penge eller at skrue op for anlægget altså ikke erstatte det tab man får - det bliver aldrig perfekt igen!

Men håber da vi nu når lidt tættere for lige som med synet bliver hørelsen altså naturligt værre med tiden lige meget hvad. Så start ikke tidligt for så der ikke noget at skue op på når du skal have permanet forstærkning for at høre dine børn!

 • 0
 • 0

Jeg er selv overbevist om at Tinnitus ikke er en høreskade, som f.eks. nedsat hørelse. personligt hører jeg "perfekt" ifølge ørelegen. jeg er overbevist om at det er en hjernefejl, og derfor ser jeg positivt på disse ting. Jeg ignorer dog slet ikke din anbefaling. jeg har ørepropper, som jeg bruger til koncerter osv.

 • 0
 • 0

Tinnitus er en generel misforståelse, ganske vidst er nogle sansehår brækkede i det indre øre og sender fejlsignal op til hjernen, men det er det auditive cortex som vælger ikke at sortere datafejl væk, alle mennesker har tinnitus i en større eller mindre grad, det er blot hjernen der filtrerer det væk således man ikke er bevidst om det, tinnitus er detfor er spørgsmål om at træne hjernen op til fuldstændig at ignorere lyden. Jeg taler af egen erfaring efter konsultation med en tinnituskonsulent her i Aalborg, jeg fik min egen private 6,5 kHz orkester efter et bizart uheld med en vatpind og et øre med ørevoks som havde bygget sig op.

 • 0
 • 0

Hej Jens, jeg jeg sender dig kontakt til konsulenten gennem min studiemail, jeg har dig som underviser.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten