Stikprøver afslører nye tage i fare for snekollaps

Danske stalde og landbrugsbygninger er stadig skæmmet af fejlfyldte gitterspærkonstruktioner. For at forhindre, at de ligesom de seneste år bukker under for snepres, har Topdanmark, der forsikrer knapt halvdelen af landets landbrugsejendomme, taget det usædvanlige skridt at medfinansiere udbedring af fejlene.

I alt tilbyder forsikringsselskabet at betale 30 procent af arbejdsløn og materialer.

Selv om investeringen i materialer og arbejdsløn vil beløbe sig til millioner, er Maria Lund, forretningsudviklingschef i Topdanmark Landbrug, overbevist om, at investeringen kan betale sig, både for landmænd og forsikringsselskab.

Sådan som på denne nordjyske svinestald skal der ikke se ud til vinter, håber Topdanmark. Illustration: Carsten Ingemann/Das Büro

Igennem to år har forsikringsselskabet samarbejdet med landmænd og entreprenører om at forebygge bygningskollaps. Og stikprøver blandt bygninger opført over en 15-årige periode har afsløret, at mange, selv nye, gitterspærkonstruktioner er mangelfuldt afstivet, og det har medvirket til de mange kollaps, konstaterer Maria Lund.

Entreprenør-garanti

»Det ser rigtig positivt ud med de bygninger, som vores byggesagkyndige hidtil har gennemgået. Det har været nye bygninger med garanti på, hvor entreprenøren har skullet udbedre det,« siger Maria Lund.

»Men vi har sat et millionbeløb til side. Det mener vi er godt for både kunden, for os og for entreprenørerne. En vigtig del er jo også at få spredt den viden, fra vi i vinteren 2009/10 stod og kiggede på de mange, mange bygninger, der kollapsede,« tilføjer hun.

Snetryksskaderne i landbruget 2009/10 kostede alene Topdanmark et trecifret beløb. Men med det nye initiativ har selskabet en betydeligt bedre risiko:

»I år kan vi forhåbentlig nå at redde både mange bygninger og dyreliv og dermed penge i både landbruget og hos os,« siger Maria Lund, der håber, at initiativet smitter til resten af forsikringsbranchen.

Ryddede en masse sne

Sidste år viste Ingeniørens rundspørge til landbrugets rådgivningscentre, at ganske få landmænd havde tjekket deres tage siden den foregående vinter, hvor snemasser smadrede tusindvis af tage, brækkede lemmer og medførte skader for mange millioner kroner.

Til gengæld fik Topdanmark for et år siden flere hundrede nye landbrugskunder, da selskabet som det første herhjemme tilbød en særlig snerydningsforsikring.

»Vi ryddede i hvert fald en masse sne sidste år, og det tror vi gjorde en forskel,« siger Maria Lund.

Det nyttede imidlertid ikke nok. Igen sidste vinter kollapsede landbrugets tage under sneens vægt.

Øger den faglige indsigt

Dansk Byggeri, der organiserer landets entreprenører, erkender et medansvar, siger teknisk konsulent Carsten Pedersen:

»Det er klart, at vores medlemmer skal være opmærksomme på, at konstruktionerne skal projekteres rigtigt, og man skal sørge for en forsvarlig afstivning. For der er jo problemer med gitterspærkonstruktionerne. Derfor sørger vi for at øge den faglige indsigt gennem informationsmøder,« siger Carsten Pedersen.

»Og selv om det er bygningsejernes ansvar at undersøge og sikre konstruktionen, så skubber Topdanmarks initiativ i den rigtige retning,« tilføjer han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Har aldrig forstået hvorfor artitekter og andre lærde folk, aldrig beregner for "worst case scenario", men naivt foranleder sig på generelle beregninger for normale situationer.

  • 0
  • 0

Fint Topdanmark! Det er jo forsikringsselskaberne der ser skaderne, og som derfor også lettest kan rådgive om de fejl der begåes. Samtidig slipper vi for en masse juridiske slagsmål. Jeg har i to tilfælde undladt forsikring, for ikke, at spilde tid på dette samtidig evt. skade var til at overse.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten