Stikprøve: Tre ud af fire danske svin er smittet med MRSA

Tre ud af fire svin i 20 danske svinebesætninger er smittet med MRSA 398 – bedre kendt under betegnelsen svine-MRSA. Det viser en ny stikprøveundersøgelse foretaget af Københavns Universitet.

Resultaterne af undersøgelsen fremgår af et bilag fra et ekspertmøde om MRSA, hvor Folketingets fødevareudvalg fik forelagt resultaterne.

Læs også: Minister-kovending: Nu skal alle avlsbesætninger testes for svine-MRSA

Bag undersøgelsen af de 20 svinebesætninger står professor i klinisk veterinærmedicin Jens Peter Nielsen fra Københavns Universitet. Han bekræfter resultaterne, men understreger, at undersøgelsen er langtfra repræsentativ, da den kun er foretaget blandt 20 svinebesætninger ud af de omkring 4.000, der findes i Danmark.

»Undersøgelsen er beregnet til interne formål, og derfor er besætningerne heller ikke udvalgt ud fra repræsentative kriterier,« siger Jens Peter Nielsen.

Ikke desto mindre er der tale om den første undersøgelse af den resistente bakteries udbredelse i danske svinestalde. Den hidtil eneste undersøgelse fra myndighederne herhjemme udførte Fødevarestyrelsen i 2012 på slagterierne. Den viste, at næsten 90 procent af slagtesvinene havde MRSA-bakterier. Det høje tal skyldes dog, at de ofte smitter hinanden under transport til slagteriet.

Screening forsinket

Fødevarestyrelsen er i øjeblikket i gang med en større screening af MRSA-smitten i to procent af de danske svineproduktioner; svarende til omkring 200 besætninger.

I slutningen af oktober meddelte fødevareminister Dan Jørgensen (S) på et samråd, at han forventer, at antallet af MRSA-smittede svin i hver besætning er på over 50 procent og måske helt op til 70 procent.

Læs også: Landmænd om MRSA-screening af avlsgrise: Bedre at leve i lykkelig uvidenhed

Egentlig skulle Fødevarestyrelsen have afsluttet screeningen og sendt testresultaterne til de medvirkende svineproducenter i oktober, men ifølge styrelsen er der opstået problemer med nogle af prøverne, og det har givet forsinkelser. Det forventes dog, at de enkelte landmænd vil have resultaterne inden jul.

Offentligheden får intet at vide

Offentligheden derimod må vente længe på at få noget at vide. En tidligere stævning fra Landbrug og Fødevarer bevirker nemlig, at Fødevarestyrelsen ikke offentliggør resultaterne fra stikprøvekontroller.

Læs også: Styrelse giver landmænd lov til at droppe MRSA-test

Stævningen faldt, efter at Folketingets Ombudsmand i juni fastslog, at offentligheden har ret til at kende adresserne på MRSA-inficerede svineproduktioner. Ifølge Landbrug og Fødevarer stævner man for at beskytte landmændene og deres familier mod stigmatisering.

Under den nuværende screening har flere landmænd nægtet at lade deres besætninger teste. Dette har Fødevarestyrelsen tilladt. Styrelsen kender ikke årsagen til, at nogle landmænd modsætter sig test, men formoder, at der kan være tale om frygt for stigmatisering.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har netop hørt i radioavisen, at der er kæmpe problemer med svinepriserne grundet bortfaldet af det russiske marked.

Måske var det en idé, at sætte ind med en CtrlAltDelete i de danske svinestalde, ligesom Danmark gjorde med salmonella i kyllinger og æg for ca. 10 år siden.

 • 0
 • 0

At 3 ud af 4 svinebesætninger er inficeret er næppe overraskende. Det som er mere bekymrende er at MRSA cc398 findes blandt så mange andre husdyr. Det tyder nemlig på at smitten har stået på i ganske lang tid. Især bekymrende såfremt denne bakteriestamme kan findes blandt rotter - som det antydes i bilaget.

 • 0
 • 0

Kære Hans Kjær Laursen. Det var sgutte Putin, der lukkede for svineeksporten i august. Allerede for 1 år siden blev markederne mod øst incl Rusland lukket p.gr.a SVINEPEST. Men det virker ligesom bedre at give en frygtet politiker skylden. Og ja luk de svineproducenter, der ikke er rentable. Og saner nu Nu NU samtlige besætninger for MRSA. Det er gjort før - mange gange - Aujezkys syge fx Og det kan gøres igen. Det er - ja undskyld - udtrykket en svinestreg myndighederne og de respektive foreninger: Landbrug og Fødevarer har begået mod erhvervet. De svineavlere, der hellere end gerne vil producere uden livsfarlige bakterier i deres produktionsmiljø. Både af hensyn til sig selv , familie og medarbejdere, men også af hensyn til samfundet. De er blevet svigtet på umoralsk vis.

 • 0
 • 0

Det forbavser mig at landbruget ikke ser situationen som en oplagt chance for at profilere sig. I stedet for at deltage i en udsigtsløs konkurrence på et områder hvor vi ikke er stærke, nemlig i dødsspiralen om lave priser, synes jeg at det ville være smart at markedsføre svin fra veterinær-garanterede MRSA-frie besætninger. Der er noget der tyder på at kunde-landene endnu ikke er rigtig opmærksomme på problemet, men det bliver de, og så ville det være rigtig smart at være der med de gode, lidt dyrere men sikre produkter. Faktisk kunne man sikkert skubbe udviklingen lidt i en retning som ville være til alles fordel, ved at bruge fænomenet i markedsføringen af vores grise. Lars:)

 • 0
 • 0

Nu forstår man bedre, hvorfor landbruget ikke vil gøre noget alvorligt for at udrydde svine-MRSA, - det vil lukke hele den konventionelle svineproduktion. Og nu vil landbruget have staten dvs. resten af befolkningen til at støtte dem, så de kan fortsætte dødsspiralen med at producere bakteriebomber istedet for kvalitetsvarer. Det var altså for at øge mulighederne for dette at man ansatte en socialdemokratisk topperson som direktør, men nu må politikerne sige stop, som de ingen problemer havde med at gøre overfor dagpenge- og kontanthjælpmodtagerne, de svageste i samfundet, som endda betaler en stor del af deres indkomst i skat, hvad de færreste landmænd gør, selv i gode tider, hvor de investerer overskuddet i øget produktion, som giver dem endnu større underskud, når tiderne bliver dårlige igen - endnu en dødsspiral. Landmændene har altid været politisk forkælede, fordi Venstre ukritisk støtter dem. Det bør vælgerne huske når de sætter deres kryds ved det snarlige Folketingsvalg. Min flæskesteg til Jul skal i hvert fald være økologisk!

 • 0
 • 0

Man forstår nu pludselig hvorfor Landbruget med al vold og magt forsøger at stoppe offentligheden i at få indblik i hvilke svinestalde der er inficeret. De forsøger sig med, at det er for at undgå at nogle få uretmæssigt kommer i gabestokken.

Det er nu tydtligt, at det handler om at en offentliggørelse vil stemple hele erhvervet som inficeret. Ikke bare med MRSA, men med dårlig moral.

Lad pungen bestemme. Kræv af din slagter (eller supermarked) at deres svinekød er MRSA-frit. Landbruget er ligeglade med os forbrugere, men nogle store supermarkedskæder, der nægter at sælge deres underlødige produkter, skal nok få dem til at vågne på.

I en undersøgelse fra Tyskland i 2011, blev der ikke fundet en eneste økologisk gris med MRSA. Så det kunne jo være et godt sted at starte.

 • 0
 • 0

Det var en gammel undersøgelse fra Tyskland - mon de tal stadig holder. I Danmark var prævalensen af MRSA CC 398 i konventionelle besætninger 44% i 2011. Iøvrigt regnes alle konventionelle besætninger i Tyskland og Holland for at være smittede. Det ville da være dejligt hvis supermarkederne stillede andre krav end pris, så kunne vi måske få et frit valg i køledisken. Jeg ville altid vælge Dansk frem for udenlandsk kød.

 • 0
 • 0

Så fik vi 'der er ikke noget problem' og 'der er steder, hvor det er meget værre'. Så mangler vi bare 'det er for stort til at man kan gøre noget' og 'send flere penge!'

Det er muligt, at vi godt kunne bruge opdaterede tal for Tyskland (anyone?), men vi mangler bestemt også at få opdateret de danske. De 44% smittede, konventionelle besætninger i 2011 skal holdes op imod ca. 150 indrapporterede tilfælde af CC398 hos mennesker i 2011. I 2014 er der ind til videre indrapporteret ca. 1.100 tilfælde.

Lad os dog få de tal opdateret, så vi ved, hvad vi snakker om.

PS: Skal man vælge svinekød, så er det bedre at vælge norsk end dansk. De tager problemet alvorligt.

 • 0
 • 0

Ang. andre krav end pris.

Hverken producent, forarbejdningsindustri eller supermarkeder er særlig interesseret i at oplyse andet end pris. Gælder det produkter som mobiltelefoni, briller, rejsekort og mange andre, er prisen noget der skal kalkuleres, ikke noget der fremgår klart og utvetydigt.

Anstændig varedeklaration er en by i Rusland. EU har måtte vedtage en forordning bare for vi kan få at vide hvilket land varen kommer fra.

Der er meget lang vej til vi for eksempel kan læse på flæskestegen om grisen er fodret med GMO produkter, sidste gang den fik medicin, samt tid og sted for opvækst og slagtning.

Ønsket om ærlig forbrugeroplysning som basis for et oplyst valg stiger snarere end falder.

Som det er nu køber vi katten i sækken. Det efterlader kun pris at vælge mellem. Det har producent, forarbejdningsindustri og supermarkedets valgt, imod forbrugernes klart udtalte ønske.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten