Stik imod kostrådene: Fed mælk giver ikke federe børn

Børn, der som toårige drikker skummetmælk, er som fireårige federe end børn, der drikker sødmælk. Det viser ny forskning, som går stik imod sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at drikke fedtfattig mælk for at undgå overvægt.

Der er blevet forsket i mælk og fedme og børn i årevis, uden at det har givet et ensartet billede af sammenhængen.

Derfor satte professor Rebecca Scharf fra University of Virginia sig til at gennemføre et omfattende studie med over 10.000 deltagende børn og deres forældre for at fastslå sammenhængen.

Læs også: Ny undersøgelse: Fed mælk bedst for hjertet

Alle børnene blev vejet som toårige, og forældrene blev interviewet om børnenes drikkevaner. Som fireårige blev børnene vejet igen og forældrene spurgt om det samme. Undersøgelsen viser, at hovedparten af de fede og overvægtige børn drikker skummet- eller letmælk. Undersøgelsen viser også, at gennemsnitsvægten for de børn, der drak sødmælk, var lavere end for de børn, der drak let- eller skummetmælk.

Ifølge forskning.no kan forklaringerne være, at forældre til fede børn i højere grad vil have tendens til at hælde fedtfattig mælk i børnene.

Undersøgelsen viste også, at børn med normalvægt som toårige, som drak let- eller skummetmælk, havde større chance for at blive fede og overvægtig som fireårige.

Det får forskerne til at spekulere i, om den manglende fedt i mælken kan hindre børnene i at få en mæthedsfornemmelse, der så skal opnås på anden måde.

Undersøgelsen siger dog ikke noget om, hvorvidt de fede børn, der drak skummetmælk, ville være blevet federe, hvis de havde drukket sødmælk i stedet. Forskerne peger på, at de nye resultater gør det sværere at komme med kostanbefalinger, når det gælder mælk.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er sødmælk godt for børn under tre år, men styrelsen anbefaler, at ældre børn drikker skummet-, mini- og kærnemælk, eller evt. letmælk.

Forskerne resultater er publiceret i tidsskriftet Archives of Disease in Childhood,

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I bragte allerede for en del år siden en artikel her på Ingeniøren, der viste at mælkefedtet i fed mælk er i stand til at mindske optaget af fedt i tarmene. Mælkefedt kunne så at sige binde sig til andet fedt så det hele blev "skyllet ud". Husker hverken kilde, år mv. - men blot at der var tale om en undersøgelse med nogen forskningsmæssig substans.

 • 0
 • 0

--- blot se på dem der står ved salat-baren :-)

Måske er årsagen til det nye resultat netop "Ifølge forskning.no kan forklaringerne være, at forældre til fede børn i højere grad vil have tendens til at hælde fedtfattig mælk i børnene."

Problemet er nok at vi ikke ser "det vi putter i munden" som en helhed, men tror at vi ved at drikke minimælk eller Cola Zero kan mæske os i slik og chips i store mængder. Se blot på de bjerge af slik mv. der ligger i indkøbsvognen - særligt syd for grænsen...

Det bedste råd er nok stadig: Spis lidt af meget :-)

 • 0
 • 0

Jeg har bare ventet på, at man begynder at finde ud af, at rigtig mad er sundt - og at man begynder at fokusere på førevareforædling (ædel: ren, ægte) i stedet for fødevareforældning.

 • 0
 • 0

Det er uvæsentligt at fokusere på fedtindholdet i enkelte kostprodukter, når det er det totale indtag af energi (kulhydrater) over tid der er årsag til fedme. Største årsag er inaktivitet, dernæst for meget sukker og stivelse.

Om der er 0,1% eller 3,5% mælkefedt i et glas mælk betyder intet i forhold til en Pizza'en der skylles ned.

Bedste råd er: Bevægelse og Alsidig kost.

 • 0
 • 0

Jeg ser frem til det næste videnskabelige resultat, der skal publiceres på ing.dk:

"NUPO produkter gør folk fede Folk, der som 30-årige spiser NUPO-produkter, er som 40-årige federe end folk, der spiser normal mad. På den baggrund skal vi overveje kostanbefalingerne."

I forhold til den "rigtige" undersøgelse: Det er utroligt, hvis der ikke er kommet noget mere interessant ud af et studie af 10.700 amerikanske børns vægt og kostvaner over to år.

 • 0
 • 0

Det vidste min mor for 70 - 80 år side, børn skal have sødmælk - ikke "futmælk"! Vi fik lov at kulkdrikke alt det sødmælk vi orkede fra vores egne køer. - Jeg er 68, 172 cm høj og vejer 68 kg. Denne vægt er konstant, uanset hvad jeg æder. Det giver et BMI på 24, hvilket må være ideelt for min alder. Forøvrigt spiser jeg altid smør på brød, aldrig margerine, og mit kolesteroltal er som hos en på 25! Jeg spiser aldrig fast food eller margarine.

 • 0
 • 0

Det er nok mest pga det ekstra D3 vitmain. Det er dog ikke meget ekstra man får fra sødmælk og det ville være mere fornuftigt at skaffe det via kosttilskud af en ordentlig kvalitet idag. Animalsk fedt får vi rigeligt af kosten, så det kan ikke være fedtet som sådan der gør noget godt.

Iøvrigt er det en skrøne, at man bliver fed af at spise fedt. Fedt mætter og forhindrer overspisning og at man indtager for mange kalorier (som regel fra kulhydrater). Det der er interessant med fedt er, at sørge for at det fedt man så spiser rent faktisk er sundt og nærende og af en god kvalitet.

At påstå man bliver fed af at spise fedt er næsten lige så skørt som at påstå man bliver sød af at spise sukker.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten