Stik imod hensigten: Ny skat får mere bioaffald til at gå op i røg
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stik imod hensigten: Ny skat får mere bioaffald til at gå op i røg

Den omdiskuterede forsyningssikkerhedsafgift, der også skal lægges på VE-affald som træ, papir og pap, vil reducere genanvendelse og sende mere affald til forbrænding - direkte i strid med regeringens ressourcestrategi om at genanvende mere.

Det fremgår af Skats egne beregninger af konsekvensen af forslaget. Her anslår Skat, at 85.000 ton træaffald fremover vil blive læsset ind i forbrændingsanlæggene i stedet for at blive eksporteret eller genanvendt i Danmark. I 2011 blev der indberettet i alt 121.000 ton træaffald.

I et høringssvar til lovforslaget efterlyser Dansk Industri baggrunden for dette regnestykke, ligesom organisationen har bedt om en redegørelse for sammenhængen med udmeldingerne i ressourcestrategien:

»Vi er bekymrede for, at udformningen af forslaget kan rykke balancen mellem genanvendelse og forbrænding af VE-affald. Det sker, fordi forslaget vil indføre en afgiftsstruktur, der øger incitamentet til at forbrænde VE-affald, og dermed virker udmeldingen i modstrid med udmeldingerne i regeringens egen ressourcestrategi,« siger chefkonsulent i Dansk Industri, Svend-Erik Jepsen.

Skat vil pålægge VE-affald med op til 1 pct. fossile materialer en forsyningssikkerhedsafgift, der betales af varmeforbrugerne. Til gengæld bliver de øvrige afgifter på den type affald fjernet. Det gælder affaldsvarmeafgiften, som betales af varmeforbrugeren, og tillægsafgiften på omkring 250 kr. pr. ton, der betales af affaldsproducenten.

Dermed kan en affaldsproducent altså komme af med sit udsorterede VE-affald til forbrænding uden at skulle betale den nuværende afgift på ca. 250 kr./ton.

Dansk Industri skriver i sit høringssvar, at man er overbevist om, at en besparelse på 250 kroner pr. ton for affaldsproducenten vil medføre en del sortering, alene for at dele af affaldet kan fritages for afgift, hvorefter det hele blandes sammen igen og brændes:

»Hvis det ikke skal ske, kræver det en indsats fra myndighederne for at håndhæve pligten til at genanvende affaldet. Men da kommunen både er tilsynsmyndighed og har interesser i at få fyldt sit forbrændingsanlæg, er vi skeptiske over for, om myndighedsopgaven vil blive håndhævet,« siger chefkonsulent Svend-Erik Jepsen.

DI har foreslået, at Skat i stedet for at tillade 1 pct. fossilt materiale, som ifølge Svend-Erik Jepsen faktisk er temmelig meget, sætter en teknisk grænse på 0 pct.

»Det vil klart mindske incitamentet til at sortere udelukkende for at slippe for forbrændingsafgiften,« siger han.

Også miljøorganisationen Det Økologiske Råd gør opmærksom på problematikken. Rådet påpeger, at også når det glæder det organiske affald, vil forslaget give incitament til, at man brænder et parti gamle gulerødder med plastposer fra et supermarked i stedet for at fjerne plasten og sende gulerødderne til bioforgasning til en langt højere pris.

»Vores synspunkt er grundlæggende, at man slet ikke skal fjerne forbrændingsafgiften fra VE-affaldet,« siger sekretariatschef Christian Ege fra Det Økologiske Råd.

Skat sidder stadig og arbejder med de mange indsigelser fra høringsperioden for at forberede et nyt lovforslag.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg tror umiddelbart det er en forkortelse af Varme-Energi - altså affald der benyttes til varmeproduktion i landets fjernvarmeværker såvel som i private fyr og brændeovne.

 • 1
 • 0

Der er vist ved at gå Ekstra Bladet eller copypaste kultur i jeres artikler.

Det fremgår jo tydeligt af de første tre linjer, i ikke engang selv gider læse jeres artikler igennem....

 • 0
 • 1

VE står for Vedvarende Energi.
Indrømmet, at det er noget forvirrende, at EU har valgt at definere affald som VE, da det jo forudsætter at vi bliver ved med at producere så store mængder affald som vi gør nu.

Rart at se, at DI deler min bekymring for, at vi har tilsynsførende myndigheder med særinteresser.
For 25 år siden kunne man ikke engang være rådgiver for energistyrelsen hvis man havde den mindste aktie i f.eks. et solvarmefirma.

 • 8
 • 0

Det er grundlæggende en asocial holdning, at afgifts belægge brændsel til rumopvarmning i et koldt land som Danmark. De gamle, (i folkemunde "de ældre") som har mest brug for varme, skal betale mest for den menneskeret. Ikke alene fordi de har brug for mere varme i boligen end os andre super aktive yngre medborgere, men også i forhold til deres skattetyngede indtægt. Endnu engang har DJØF'ernes absurde kassetænkning, som de folkevalgte politikere ikke forstår, alternativt tør stå op imod, overtrumfet almindelig sund fornuft.

 • 10
 • 0

Lars

Rart at se,at DI --------------
Det er ikke en bekymring, men fakta i Guldborgsund kommune, her har miljøkonsulenten direkte udtalt, at jeg kunne jo bare tilslutte
mig fjernvarmen og hvis man ikke gør det, bliver man dømt, selvom man står med vidner og akkrediteret - kalibreret måleudstyr,
i både byret og landsret, uden beviser, kun på en udtalelse fra en opstartsfase
hvor man har konstateret, det der kaldes lightrøg(ordet kan ikke googles) noget der ligner damp og er gennemsigtig, varer 2 - 8 min.,

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten