Stik imod anbefaling: Københavnere må kigge langt efter sydhavnsmetro
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stik imod anbefaling: Københavnere må kigge langt efter sydhavnsmetro

Stik imod anbefalingen fra Trængselskommissionen har regeringen, Venstre og konservative ikke tænkt sig at bakke økonomisk op om Københavns Kommunes plan om at anlægge en sydhavnsgren af metrocityringen.

Det vurderer overborgmester Frank Jensen (S), som på grundlag af regeringens finanslovsforlig med Venstre og konservative frygter, at Sydhavnsmetroen nu ikke bliver gennemført:

»Jeg er meget ærgerlig over, at der ikke er afsat penge til en metro til Sydhavn. Trængselskommissionen har anbefalet Sydhavnsmetroen, og i København er vi klar. Vi har allerede fundet vores del af pengene. Hvis vi ikke meget snart finder en løsning, bliver det vanskeligt overhovedet at gennemføre projektet i fremtiden. Det vil være meget skidt for København og hele hovedstadsområdet,« siger han.

Mens Københavns Kommune for længst har afsat sin del af anlægsomkostningerne, både de 200 millioner kroner til afgreningskammeret og de to milliarder til hele Sydhavnsmetroen, er der hverken skyggen af pengene eller en principbeslutning om projektet hos den anden ejer, staten.

Afgreningskammer anlægges i 2014

Det har hele tiden ligget i kortene, at Københavns Kommune og staten skulle afsætte hver 200 millioner kroner på næste års budget til Sydhavnsmetroens planlagte afgreningskammer ved Hovedbanegården.

Tidsmæssigt er det nemlig en forudsætning, at pengene er til rådighed til næste år, når entreprenøren skal anlægge afgreningskammeret, to år inden det egentlige anlægsarbejde begynder i 2015.

Det fremgår af den redegørelse, som Metroselskabet i sommer afleverede til metroens ejerkreds. Heri understreger selskabet vigtigheden af en politisk principbeslutning inden 2014.

Fatalt for økonomien

I modsat fald går tidsplanen i fisk. Så bliver afgreningskammeret anlagt, efter at Cityringen er gået i drift, med mærkbare konsekvenser for dens mange tusinde passagerer og dermed metroprojektets økonomi. Indtægterne vil falde, og driftsomkostningerne stige.

I Transportministeriet er beskeden, at der ikke er truffet nogen beslutning om Sydhavsmetroen. Ministeriets talsmand fremhæver, at selv om de 200 millioner kroner ikke står på finansloven, kan de muligvis tages ud af de forventede besparelser på igangsværende projekter. Staten lægger nemlig som standard 50 procent oven i budgettet for at sikre sig mod uforudsete udgifter.

Sydhavnsmetroen skulle ikke bare have understøttet kommunens ønske om at skaffe kollektiv trafik til sine nye vækstområder i Sydhavnen. Den skulle også gøre Ny Ellebjerg til et af hovedstadsområdets store trafikale knudepunkter med forbindelse til byens centrum samt S-tog, regionaltog og de nationale trafiksystemer, herunder den opgraderede jernbane til Tyskland via Femern-tunnellen.

V: Hellere motorveje

For Venstre var Sydhavnsmetroen imidlertid ikke vigtig, fortæller partiets transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen:

»Vi er tilfredse med at gøre Cityringen færdig og har også sat penge af til dens afgrening til Nordhavnen, men en afgrening til Sydhavnen ligger ikke først i 'vandrørene',« fastslår han.

Venstre-ordføreren fremhæver projektets dårlige samfundsøkonomi.

»Masser af andre projekter, som Frederikssundsmotorvejens 3. etape, Helsingør- og Kalundborgmotorvejene samt flere fynske motorveje, der efterspørges af vores erhvervsliv, står foran i køen,« siger han.

Ifølge Metroselskabets udredning fra i sommer har Cityringens sydhavnsgren en forrentning på én procent. Regnestykket omfatter imidlertid ikke en forventet øget ejendoms- og grundværdi i områderne med større byudvikling, dvs. Enghave Brygge, Islands Brygge Syd (under forudsætning af, at der bliver anlagt en gangbro mellem Enghave Brygge og Islands Brygge Syd), Teglholmen og Sluseholmen - og deraf følgende øgede skatteindtægter til staten.

Der er noget der ikke stemmer her. Da Sydhavnmetroen blev foreslået, skulle den køre via vedligelsesholdelsescentret, og byggeriet af afgreningskammeret hertil er i fuld gang på Sønder Boulevard. Skal der nu to kamre til?

  • 2
  • 0

Citat: "..der efterspørges af vores erhvervsliv, står foran i køen".

Ja, hvad borgerne har behov for, må så komme i sidste ende. Men da trods alt rart, at han melder klart ud, hvad det handler om,

  • 17
  • 10

@Thorbjørn
Kammeret ved Sønder Boulevard har hele tiden været planlagt og skal bruges til at afgrene fra selve Metroringen og ud til vedligeholdelsescenteret.

Sydhavnsmetroen skal bruge et ekstra kammer til afgrening. Dette kammer skal ligge et sted mellem Sønder Boulevard og vedlligeholdelsescenteret.

  • 5
  • 0