Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Stigende brændstofpriser sænker hastigheden på motorvejene

PLUS.
Partier vil justere hastighedsgrænsen på motorvejen set i lyset af de stigende energipriser. Bilister ser dog allerede nu ud til at sænke hastigheden. Illustration: rie/Bigstock

Det skal være slut med at køre 130 kilometer i timen på de danske motorveje, lød det for nylig fra regeringens støttepartier.

På den måde vil Radikale Venstre, Enhedslisten og SF spare på de dyre dråber og dermed værne danskerne mod en ny energikrise.

Nu viser det sig, at stigende priser på brændstof måske allerede har fået bilisterne til at lette foden lidt fra speederen på flere af de strækninger, hvor de i dag må køre 130 km/t, det viser tal fra Vejdirektoratet.

Afdelingsleder i Vejdirektoratet Andreas Egense har delt to grafer på Twitter, hvor det fremgår, hvad effekten af høje benzin- og dieselpriser har fået på trafikafviklingen og hastigheden.

Det drejer sig om strækninger skiltet til 130 km/t mellem klokken 9 og 22.

»Vi ser en tendens til, at hastigheden på de fem strækninger falder. I den mellemliggende periode er benzinprisen samtidig steget. Så det kunne godt tyde på, at hastigheden blandt andet af den årsag er faldet,« siger Andreas Egense.

Bilister tilpasser sig

Det kan være, at der går lidt tid, før en effekt slår helt igennem. Trafikanterne skal vænne sig til den nye virkelighed, hvor mange vil mærke på pengepungen, at der kan spares penge på brændstof ved at “lette foden lidt”.

I de to grafer har man forsøgt at finde et tidspunkt på dagen, hvor trængsel helst ikke skulle influere på hastigheden.

Andre forhold som dagslys og vejrlig kan dog også influere, så tallene skal tages med et forbehold.

»Nogle trafikanter vil reagere hurtigt, andre reagere langsomt. Der går tid, inden bilisterne vender sig til at spare brændstof ved at køre langsommere«.

Gennemsnitshastighed for personbiler på fem motorvejsstrækninger mellem kl. 19 og 22, set over et år, sammenlignet med prisen på benzin (grøn).

Illustration: Vejdirektoratet

Sparer 20 procent

FDM har lavet beregninger, som ifølge foreningen viser, at man forøger brændstofforbruget med 20 procent, når man øger hastigheden fra 110 til 130 kilometer i timen på motorvejen og Teknologisk Institut har for nylig foretaget en lignende beregning.

Vi skal ikke langt tilbage, før det blev besluttet at hæve hastighedsgrænsen flere steder til 130 km/t. Den daværende regering og Dansk Folkeparti indgik i 2018 en aftale om at sætte hastigheden op til 130 km/t, på i alt 70 kilometer motorvej fordelt på seks strækninger.

Men den nuværende regerings støttepartier vil altså nu have sløjfet den højere hastighed, foreløbig bare i et halvt år.

Transportminister Trine Bramsen (S) siger til TV 2, i et skriftligt svar, at hun snarest vil “tage en drøftelse med partierne bag infrastrukturaftalen om muligheder for at kigge på fartgrænsen på dele af vejnettet”.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kunne vi ikke nedsætte hastighedsgrænsen for klimaets skyld? Så kan vi jo sætte farten op igen når vi har styr på det.

  • 26
  • 16

og så er el-biler fritaget for hastighedsnedsættelse, for de er jo super grønne :)

  • 12
  • 10

Flere elbiler er med til at nedsætte hastigheden, det betaler sig ikke tidsmæssigt at køre mere end 110, da man så skal bruge tilsvarende mere tid på at lade. Og vi ligger og fylder i overhalingsbanen, så det er begrænset hvor stor en del af tiden man kan køre 130 selvom man prøver.

  • 9
  • 9

Den tror jeg lige at du skal finde noget dokumentation på. Jeg mener at en Bjørn Nyland, der tester elbiler er kommet frem til at den grænse, for en tesla 3 ligger lidt over 150km/t ( nu kan jeg selvfølgelig ikke selv finde videoen)

  • 6
  • 2

Tidsmæssigt så giver det bedst mening at ligge mellem 170 og 200 km/t i elbiler der lader med op til eller over 200 kW. Det er dyrt for pengepungen men du kommer faktisk hurtigere frem inklusiv opladning.

Når opladningen i fremtiden bliver endnu hurtigere vil du kunne sætte hastigheden yderligere op for at komme hurtigere frem ligesom det er tilfældet for benzin og diesel.

I dag ligger elbiler i lande med hastighedsbegrænsning på 130 km/t og kører 100-105 km/t i gennemsnit inkl. opladning. Hvis du kører med ubegrænset hastighed i Tyskland så kan elbiler i dag komme op på en gennemsnitsfart omkring 120 km/t.

Bjørn Nylands video er her: 24h EV record - rekorden er slået flere gange siden.

  • 9
  • 3
Svend

Så kommer det til at koste på tiden. 100kW kan man nok leve med, ved normale hastigheder, så det bliver nok 30min ved hvert stop. 50kW vil give 45min stop i stedet for 15-20min stop og 10kW er kun til overnatninger.

  • 2
  • 0

Ok, det kan godt være jeg er farvet af trafikken her på de sjællandske motorveje, men hvor meget benzin vil man reelt spare ved at sætte hastigheden ned på visse motorvejsstrækninger (i foreløbig et halvt år)?

Som jeg forstår det, så har folk allerede lettet på speederen i det tidsrum, hvor der ikke er trængsel, mørke, stærkt sollys, is på vejene osv og hvor det er muligt at komme op på 130 km/t?

I det resterende tidsrum kan bilisterne - på grund af trængsel og alt mulig andet - alligevel ikke komme op på de 130 km/t.

I bund og grund må det vel være op til den enkelte bilist, om han/hun vil spare lidt på brændstoffet ved at lette på speederen. Det er næppe den besparelse, der hindrer en eventuel energikrise.

Og hvad koster det at få sat skilte op - som formentlig skal pilles ned igen inden jul.

Det stinker af en politisk molbohistorie.

Skal der sættes ind for at hindre en energikrise og spares på brændstof, så er det pendlertrafikken politikerne skal kigge på. Under coronakrisen faldt pendlertrafikken drastisk - blot fordi folk arbejdede hjemmefra. Det er en ret nem knap at dreje på - især for de offentlige arbejdspladser, som politikerne hersker over.

  • 6
  • 3

Kunne de der vil, ikke bare køre med den hastighed deres klimaambitioner dikterer dem?

Der er forresten nok der kører 65 - 70 km/t på de almindelige 80 km/t-veje, og sådan var det allerede da prisen på benzin sidst var under 10 kr/l.

  • 1
  • 9

Der er vel ikke grund til lovgivning hvis gennemsnitshastigheden er faldet så meget som vejdirektoratet påstår. En midlertidig hastighedsgrænsenedsættelse vil kun være spild af tid og penge. Der er jo ingen sikkerhedsargumenter for at sænke den lovlige hastighed fra de 130 km/h, da de allerfleste for tiden kører væsentligt langsommere end de tilladte, 130+ 3 km/h.

  • 1
  • 4

Så alle os der bor alene + alle dem som ikke lige kan følges med nogen på arbejde eller hvor de nu skal hen, vi skal ligge med 80 km/t på motorvejen??

Jeg er helt enig i at det vil være godt at få flere til at kører sammen, men så tror jeg at samkørselsbaner på motorvejen ville give bedre mening.

Alle os "enlige" vil jo ligge og sænke trafikken når vi laver "lastbiloverhælinger" når vi kommer op bag en lastbil som kun kører 78 km/t.

Og tro mig, hvis den lov blev indført, så ville jeg sætte fartpiloten til 80 km/t og være 110% ligeglad med hvor mange biler med 1+ personer der lå bagved når jeg overhælede 7 lastbiler :-)

  • 1
  • 1

Og tro mig, hvis den lov blev indført, så ville jeg sætte fartpiloten til 80 km/t og være 110% ligeglad med hvor mange biler med 1+ personer der lå bagved når jeg overhælede 7 lastbiler :-)

Det må blive en sag mellem dig og færdselspolitiet. Men i det mindste ville brændstofforbruget så blive sænket i den hale af biler du trak :-)

Gjorde for mange som du, kunne man lave et overhalingsforbud for biler med kun en person...

  • 1
  • 3

Det må blive en sag mellem dig og færdselspolitiet. Men i det mindste ville brændstofforbruget så blive sænket i den hale af biler du trak :-)

Gjorde for mange som du, kunne man lave et overhalingsforbud for biler med kun en person...

Hvis jeg nu ikke måtte kører mere end 80 km/t fordi jeg var alene i bilen, så kunne færdselspolitiet jo ikke gøre så meget ved at jeg overhalede med 80 km/t. At andre så nok ville få slidt lidt på deres horn er jo en anden sag :P

Ja, man kunne sagtens overveje et overhallingsforbud for biler med kun en person i. Man kunne også overveje en startspærre der gjorde at man ikke kunne starte bilen hvis der ikke sad mindst én person på hvert sæde. Men efter som ingen af disse forslag nogensinde vil blive vedtage, så er yderligere diskution omkring dem vist nyttesløse :-)

  • 2
  • 2

Ingen umiddelbar grund til nye reguleringer! Tager jævnligt pendlerturen Bornholm - Hannover og retur via Ystad og Storebælt. Observationen fra seneste tur var følgende: * Ingen "Raketter" på vejen over Skåne (der plejer at være 5 - 10) * Under 5 "Raketter" på danske motorveje (der plejer at være ca. 5 pr. landsel) * Næsten tomme motorveje i Tyskland og kun en håndfuld, der kørte væsentligt over 150 km/t Bilisterne er opmærksomme på sammenhængen mellem fart og forbrug og deraf følgende omkostninger. Turen var derfor noget mere afslappende end jeg ellers har været vant med siden 2019. PS: "Rakketer" = bilister, der kører 30+ over det tilladte

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten