

Dybt nede i bunden af Danmarks nok mest kendte lydstudier, Medley Studios på Vesterbro, finder man Danmarks første studie for mix af musik i det rumlige lydformat Dolby Atmos.
Her sidder lydtekniker Frank Grønbæk omgivet af 12 højttalere, når han giver lyden af danske kunstnere luft under vingerne ved at mixe musikken, så den kommer både forfra, bagfra og oppefra, som vi kender det fra biografens surround sound.
Tilbage i 1980’erne blev Medley Studios kendt for at lægge hus til klassiske album med Kim Larsen, Prince og et utal af andre danske og internationale kunstnere.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Til dem som er kede af nedprioriteret dynamik i miksningen/produktionen:
Her kan man se en oversigt over forskellige udgivelselsers dynamiske indhold, med et dejligt klassisk prog-album som eksempel - alt sammen pædagogisk angivet ved farvemarkeringer:
https://dr.loudness-war.info/?artist=genesis&album=the+lamb+lies+down+on+broadway
Så er det bare at vælge :-)
Ja det var et stort tilbageskridt for lydkvaliteten, da man gik væk fra de analoge medier, digitale systemers muligheder for at rense og justere på lyden gør ikke noget godt for den opfattede lyd, og den komprimering, der er en "naturlig" følge idag ødelægger det sidste - sammen med de elendige enkanals piezoelektriske lydgivere "alle" lytter til musik på idag. Skal vi vædde på, at flere kanaler i Atmos resulterer i endnu mere komprimering og manipulering?
Forøget antal kanaler kan ikke erstatte ordent lydkvalitet, der ikke har eksisteret i dette århundrede efter loudness wall med forvrængning grundet overstyring/klipning er blevet standard. Nutidens lydteknikere forstår åbenbart ikke at bruge dynamikken der er tilstede i digitale formater, parolen er: højere er bedre. Desuden er komprimerede lydformater i dag fremherskende, derfor lyder en LP faktisk bedre.
Atmos og det konkurrende DTS X er nærmest magisk.
Som det fremgår af artiklen, mikses hver kanal rumligt i 3D. Og kanal betyder ikke højtalerkanal. Det er et instrument, en persons stemme eller en bils moter. Det betyder at lytteudstyret, som jo kender din højtaleropsætning, pakker lyden ud og spiller den korrekt, som om den var mikset til dit setup om det så er 2 eller 16 højtalere.
Hvis man har noget udstyr der kan afkode formaterne, kan man finde nogle interesante test-lyde på f.eks. Youtube.
det er jo bare ikke sådan det opleves live
Og når man først har lyttet til Atmos kan stereo syntes lidt tamt.
Ja det, og så store højttalere.
En bekendt havde i 90'erne en af B&O's største og mest vellydende højttalere hidtil - de 4 vejs Beovox M100 med 12" basenhed og en femte "filler" enhed, som del af deres faselineære "Uni-Phase" koncept.
Ny kærestes ubetingede krav var: "UD med de grimme monstrummer", så det blev i stedet til et sæt små sattelit-højttalere med en meget lille sub - og med mig som køber af de fine M-100 :-)
Med stigende antal højttalere falder WAF'en dramatisk. WAF = wife acceptance factor.
OK
I min tidlige barndom prøvede man med quadrofoni - B&O lavede den, iøvrigt utroligt flotte, 4-kanals Beomaster 6000, samt en mindre ditto Beomaster 3400, som egentlig var en 4-kanals 2000 model. Det var i midt-70'erne.
Det floppede som bekendt - både som følge af forskellige formater og åbenbart også manglende interesse ift. pris og måske indretningen med de 4 af datidens ret store højttalere.
Nu gider hovedparten jo ikke engang stereo længere - halvdårlige mono bluetooth højttalere med bitreduktion i overførslen er åbenbart nok.
Men teknisk set er fremgangsmåden rigtig spændende, det bliver interessant at se om det fanger interesse denne gang hvor mange jo har deres AV-setup i forvejen.