Stereoens sølle to kanaler får tæv: Dansk studie mixer i Dolby Atmos

Plus25. februar kl. 08:009
Stereoens sølle to kanaler får tæv: Dansk studie mixer i Dolby Atmos
Frank Grønbæks studie hos Medley Studios på Vesterbro er ikke meget over 15 kvadratmeter stort, men ikke desto mindre udstyret med 12 højttalere i et såkaldt 7.1.4-setup. Illustration: Laurids Hovgaard.
Frank Grønbæk har etableret Danmarks første lydstudie, der mixer musik i formatet Dolby Atmos.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dybt nede i bunden af Danmarks nok mest kendte lydstudier, Medley Studios på Vesterbro, finder man Danmarks første studie for mix af musik i det rumlige lydformat Dolby Atmos.

Her sidder lydtekniker Frank Grønbæk omgivet af 12 højttalere, når han giver lyden af danske kunstnere luft under vingerne ved at mixe musikken, så den kommer både forfra, bagfra og oppefra, som vi kender det fra biografens surround sound.

Tilbage i 1980’erne blev Medley Studios kendt for at lægge hus til klassiske album med Kim Larsen, Prince og et utal af andre danske og internationale kunstnere.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
28. februar kl. 12:22

Ja det var et stort tilbageskridt for lydkvaliteten, da man gik væk fra de analoge medier, digitale systemers muligheder for at rense og justere på lyden gør ikke noget godt for den opfattede lyd, og den komprimering, der er en "naturlig" følge idag ødelægger det sidste - sammen med de elendige enkanals piezoelektriske lydgivere "alle" lytter til musik på idag. Skal vi vædde på, at flere kanaler i Atmos resulterer i endnu mere komprimering og manipulering?

7
28. februar kl. 10:39

Forøget antal kanaler kan ikke erstatte ordent lydkvalitet, der ikke har eksisteret i dette århundrede efter loudness wall med forvrængning grundet overstyring/klipning er blevet standard. Nutidens lydteknikere forstår åbenbart ikke at bruge dynamikken der er tilstede i digitale formater, parolen er: højere er bedre. Desuden er komprimerede lydformater i dag fremherskende, derfor lyder en LP faktisk bedre.

6
27. februar kl. 08:35

Atmos og det konkurrende DTS X er nærmest magisk.

Som det fremgår af artiklen, mikses hver kanal rumligt i 3D. Og kanal betyder ikke højtalerkanal. Det er et instrument, en persons stemme eller en bils moter. Det betyder at lytteudstyret, som jo kender din højtaleropsætning, pakker lyden ud og spiller den korrekt, som om den var mikset til dit setup om det så er 2 eller 16 højtalere.

Hvis man har noget udstyr der kan afkode formaterne, kan man finde nogle interesante test-lyde på f.eks. Youtube.

5
27. februar kl. 07:40

det er jo bare ikke sådan det opleves live

Og når man først har lyttet til Atmos kan stereo syntes lidt tamt.

4
26. februar kl. 20:25

Ja det, og så store højttalere.

En bekendt havde i 90'erne en af B&O's største og mest vellydende højttalere hidtil - de 4 vejs Beovox M100 med 12" basenhed og en femte "filler" enhed, som del af deres faselineære "Uni-Phase" koncept.

Ny kærestes ubetingede krav var: "UD med de grimme monstrummer", så det blev i stedet til et sæt små sattelit-højttalere med en meget lille sub - og med mig som køber af de fine M-100 :-)

3
26. februar kl. 11:04

Med stigende antal højttalere falder WAF'en dramatisk. WAF = wife acceptance factor.

2
26. februar kl. 09:25

Musik skal høres i stereo punktum

1
25. februar kl. 16:47

OK

I min tidlige barndom prøvede man med quadrofoni - B&O lavede den, iøvrigt utroligt flotte, 4-kanals Beomaster 6000, samt en mindre ditto Beomaster 3400, som egentlig var en 4-kanals 2000 model. Det var i midt-70'erne.

Det floppede som bekendt - både som følge af forskellige formater og åbenbart også manglende interesse ift. pris og måske indretningen med de 4 af datidens ret store højttalere.

Nu gider hovedparten jo ikke engang stereo længere - halvdårlige mono bluetooth højttalere med bitreduktion i overførslen er åbenbart nok.

Men teknisk set er fremgangsmåden rigtig spændende, det bliver interessant at se om det fanger interesse denne gang hvor mange jo har deres AV-setup i forvejen.