Stephen Hawking: »Jeg ville også have stemt nej«

Stephen Hawking i en form for diskussion med Nima Arkani-Hamed, hvor Hawking med sin computer spørger: 'Have super partners been observed', som Arkani-Hamed giver et længere svar på. Illustration: J.J. Ramskov

»Wow, jeg har aldrig set så mange kameraer til et videnskabeligt møde,« sagde en yngre deltager i workshoppen Current Themes in High Energy Physics and Cosmology, som mandag var flyttet fra Niels Bohr Institutet til det historiske mødelokale i Videnskabernes Selskab.

»Bare rolig, de er ikke kommet for din skyld og heller ikke for supersymmetri, « kunne jeg svare.

Havde det ikke været, fordi selve Stephen Hawking havde meldt sin ankomst til sessionen, hvor et gammelt væddemål om supersymmetri skulle afgøres, var DR nok heller ikke mødt op. Det lagde tv-stationens udsendte medarbejder ikke skjul på over for Ingeniøren.

Som jeg havde skrevet på forhånd, var der ingen overraskelser at hente på mødet.

Læs også: Gamle hajer med medietække og Stephen Hawking på besøg

Taberne søgte uden held at minimere tabet

En af den yngre generations mest fremtrædende teoretikere Nima Arkani-Hamed fra Institute for Advanced Study i Princeton, USA erkendte nederlaget i væddemålet, der gik ud på, om såkaldte supersymmetriske partikler ville blive fundet med Large Hadron Collider (LHC) ved Cern inden 16. juni 2016.

Han overrakte en flaske cognac indkøbt i København til en pris af 1000 kr. til Poul Henrik Damgaard, der er leder af Niels Bohr International Academy og på det vindende hold.

Der var en lille diskussion om væddemålet skulle tolkes sådan, at taberne kun samlet set skulle aflevere en flaske cognac. Men det var vinderne, som havde vist nåde i 2011, da væddemålet blev forlænget til 2016, selv om de i princippet kunne have erklæret sejr allerede den gang, ikke indstillet på. Hver taber skulle aflevere en flaske cognac til en pris af mindst 100 dollar. Skuffende nok havde ingen andre dog medbragt flasker.

Inden dette skete fik Stephen Hawking lov til at aflevere en kort forberedt tale, hvor han sluttede med at sige, at hvis han var blevet bedt om deltage i væddemålet i 2011, ville han også have stemt nej til, at supersymmetriske partikler ville blive opdaget inden 16. juni 2016.

Taberne vil dog ikke give helt fortabt

Hverken Nima Arkani-Hamed eller nobelprismodtageren David Gross, som ikke indgik i dette væddemål, men som står til at tabe andre væddemål med højere indsats, som han selv formulerer det, var dog efterfølgende villige til helt at opgive tanken om, at en eller anden form for supersymmetri er en rigtig og brugbar teori.

Vi vil i en separat artikel senere forklare, hvorfor tilhængerne af supersymmetri ikke uden videre vil slippe deres tanker, selv om supersymmetri endnu ikke har levet op til de løfter, som dens tilhængere satte i udsigt, før LHC blev bygget, og selv om supersymmetri med Nima Arkani-Hameds ord næsten er blevet en religion for mange.

Læs også: Slipper vi nogensinde af med supersymmetri?

Stephen Hawking er ikke en ekspert i supersymmetri, og han blandede sig ikke efterfølgende i diskussionen. Da denne var slut, havde han dog en kort samtale med Nima Arkani-Hamed, som bestod i, at Stephen Hawking stillede det enkle spørgsmål 'Have super partner been observed', som gav Nima Arkani-Hamed mulighed for at tale længe.

På onsdag er det så Stephens Hawkings tur til at tale længe. Det sker i DR Koncerthuset over temaet Quantum Black Holes.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det kan godt lade sig gøre at have en strengteori med supersymmetri ved en meget højere energi. Om man så synes den idé er attraktiv at rende efter, er en anden historie (indsæt skamløs selvpromovering af mit blogindlæg linket i artiklen). Det kan også godt lade sig gøre at have en strengteori der ikke kræver SUSY, men der er fænomenologien ikke så veludviklet endnu, og man ved derfor ikke hvad man skal forvente af eksperimentel signatur.

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten