Stenrige kinesere vælger Danmark som springbræt

En gruppe stærke og indflydelsesrige kinesiske teknologivirksomheder har valgt Danmark som et af tre europæiske lande som springbræt for deres internationale ekspansion.

Det er især design og innovation, de satser på, og det er netop Danmarks stærke kompetencer på disse to områder, som har fået gruppen til at vælge Danmark som et af de tre lande.

Virksomhederne orienterede i dag, torsdag, på et pressemøde på ambassaden i Beijing om initiativet.

Teknologikonsortiets satsning får handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr til at foreslå, at danske virksomheder gør noget tilsvarende over for f.eks. Brik-landene.

Manden bag den kinesiske investorgruppe, Feng Jun, siger:

»Vi har fået en god modtagelse i Danmark fra toppolitisk niveau, og vi synes, at landet har et meget favorabelt investeringsklima, hvor det er let at starte en virksomhed.«

Feng Jun er bestyrelsesformand i virksomheden Aigo, der er førende inden for bl.a. mobile harddiske og MP5-afspillere. Han står bag Aigo Entrepreneurs Club, der har 500 privatejede virksomheder som medlemmer, hovedsagelig elektronikvirksomheder, men også medlemmer fra andre brancher.

Også en af Kinas rigeste mænd, milliardæren Huang Nubo, er med i initiativet. Det er ham, der forsøgte at etablere et kæmpestort resort i Island.

Klubbens formål er at hjælpe virksomhederne med at skabe internationale brands, og det skal efter Feng Juns opfattelse ske i et samarbejde, da de fleste virksomheder hver især er for små.

»Danmarks stærke fokus på design og innovation gør, at kinesiske brands kan få udbytte af et samarbejde med danske virksomheder,« siger Feng Jun.

»Desuden giver Danmark gode muligheder for at samarbejde med universiteter og designinstitutioner,« tilføjer han.

25 virksomhedsledere til Danmark

Cirka 25 af gruppens virksomhedsledere var på rundtur i Europa i december, hvor de besøgte Danmark, Holland, Belgien og Storbritannien. Efter rundrejsen besluttede investorerne sig for, at Danmark var et af de tre lande, de vil satse på med fælles kontorer.

Der er endnu uvist, hvor mange investeringer, der ventes i Danmark. Men initiativet kan blive en af de største successer for Invest in Denmark, fordi der er tale om så mange teknologivirksomheder, der decideret vil gå efter samarbejde med danske virksomheder og institutioner.

Under besøget i Danmark havde gruppen et møde med statsminister Helle Thorning-Schmidt og handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr. Sidstnævnte mødtes i den indledende fase i oktober med Feng Jun for at bane vejen for investeringerne.

At en stor gruppe kinesiske virksomheder går sammen om et fremstød får Pia Olsen Dyhr til at foreslå lignende initiativer fra danske virksomheder.

»Jeg mener, at det er en fordel for danske virksomheder at etablere konsortier for at komme ind på nye markeder som det kinesiske. Dermed kan mindre virksomheder følge med i slipstrømmen på de store som Grundfos og Danfoss. Det er noget, jeg argumenterer for under mine rundbordssamtaler med danske virksomheder inden for de vækstområder, regeeringen satser på,« siger ministeren til Ingeniøren.

Hun mener, at benarbejdet med at få Danmark gjort attraktivt over for de kinesiske investorer, nu giver afkast.

»De kinesiske virksomheder ekspanderer globalt, og vi har hårdt brug for at trække nye investeringer til Danmark for at få skabt flere job. Når investeringslystne kinesere nu vælger Danmark, så er potentialet stort. Jeg håber, at endnu flere i de kommende år vil få øjnene op for Danmark som springbræt til Europa,« siger Pia Olsen Dyhr.

Handels- og investeringsministeren planlægger et besøg i Kina i februar for at fremme dansk eksport og fortsætte dialogen med de kinesiske investorer om deres fremtidsplaner. Hun håber at få et besøg på teknologikoncernen Huawei.

Rekordhøje investeringer i Danmark

De asiatiske teknologi-investeringer i Danmark satte rekord sidste år. 21 firmaer fra Asien har etableret sig med i alt 400 medarbejdere. Det er firmaer, som Invest in Denmark har hjulpet til Danmark.

Invest in Denmark venter endnu flere etableringer næste år. Kinesiske, japanske og indiske virksomheder udgør langt den største del af samtlige udenlandske investeringer i Danmark. For fem år siden kom 10 procent af de nye arbejdspladser i Danmark fra Asien, men nu er det ca. 40 procent.

Samtlige arbejdspladser, som virksomhederne opretter i Danmark, er videntunge med vægten lagt på forskning og udvikling. Etableringerne er også sket inden for de tre hovedområder, som Invest in Denmark har fastlagt, nemlig it, energi og sundhed.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men kunsten er så nu at sørger for, at den slags investeringer ikke kun kommer til, at ligge i det trængsels plagede København, kunsten her vil være, at den slags investeringer også kommer andre landsdele og byer tilgode. København/Sjælland er ikke lig med Danmark!

 • 0
 • 0

"springbræt til Europa", "21 firmaer fra Asien har etableret sig med i alt 400 medarbejdere" Pas nu på!!

Det er jo ikke uden grund at Kina vælger Danmark frem for England og de andre lande. Vi må vel være udstillet som naive med vores nye regering.

Andre lande syntes også det er sjovt at, bruge Danmark som et udgangspunkt og legalisere sig selv. Men kommer der noget tilbage i "kassen" næppe.

"The world's most flexible labour market" Citat fra Invest In Denmark. Er jo rent til grin. Hvor har de det fra? Vi kan jo ikke engang få et eller flere toge til at køre på skinner.

Mobiliteten her i landet er i den grad hæmmet så det koster store overvejelser at pendle eller at købe en hest.

Kinamanden "Huang Nubo" blev afvist på Island men Helle Thorning, lægger sig på sine stive knæ. Pas nu på!!

 • 0
 • 0

Hold da op.. ved slet ikke hvor jeg skal starte, men jeg henter også lige min sølvpapirhat.

""21 firmaer fra Asien har etableret sig med i alt 400 medarbejdere" Pas nu på!! " Ahva? Pas nu på hvad?

"Det er jo ikke uden grund at Kina vælger Danmark frem for England og de andre lande. Vi må vel være udstillet som naive med vores nye regering." Hver må jo drage sine egne konklusioner, men dine virker noget forhastede og ensidet.

Hvis dit indlæg indeholdt en besked jeg ikke lige kunne se, eller var en form for vittighed så må jeg beklage og sige at jeg slet ikke kan se det.

 • 0
 • 0

... betyder sikkert ikke meget for en kineser.

Hånden på hjertet betyder det vel ikke meget i dén sammenhæng for danskerne heller?! Jeg hæfter mig ved, at vi vurderes som værende innovative og erhvervsvenlige.

Noget kan vi altså.

Lad os udnytte det - eller i det mindste benytte os af det...

 • 0
 • 0

Ole Nielsen

Det er ikke sikret det er en fuser.

""Men kommer der noget tilbage i "kassen" næppe.""

Det skal være danske arbjerderer eller nogen der arbjerder på "dansk". Det giver i hvertfald noget i Statskassen. De skal jo betale skat her i landet!

mvh

Jens Lindhard

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten