Statsrevisor om energispare-beretning: Hver eneste side er rystende læsning
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Statsrevisor om energispare-beretning: Hver eneste side er rystende læsning

Illustration: Torben Kaas, Linkedin.dk

»Meget ubehagelig læsning,« kalder statsrevisorernes formand, Peder Larsen fra SF, Rigsrevisionens rapport om energiselskabernes energispareordning og Energi-, Forsynings og Klimaministeriets kontrol med ordningen. En ordning, som danske energiforbrugere har betalt godt 7 mia. kroner til siden 2010.

Læs også: Rigsrevisorer dumper ministerium for sjusk med energispareordning

»Jeg blev faktisk rystet over at læse hver eneste side i beretningen og over, at ministeriet ikke har haft mere styr på sagerne. Energibesparelser kan jo være et ædelt mål, men kan skal bare ikke støtte sådan noget i blinde,« siger formanden for Statrevisorerne.

Statsrevisorerne kalder det overordnet ‘meget utilfredsstillende, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet ikke har sikret, at de indberettede energibesparelser lever op til energispareordningens regler.’

Læs også: Håndværkere kritiserer svindel med energispareordning

Og at de ‘finder det utilfredsstillende, at ministeriet ikke i tilstrækkelig grad har sikret, at energiselskaberne har realiseret energibesparelserne til færrest mulige omkostninger’, hvilket i Statrevisor-sprog er en middelhård til skarp kritik.

Bør undersøge mistanke om misbrug

Ifølge Peder Larsen er kritikken ikke - trods den rystende læsning - formuleret mere bastant, fordi der ikke findes helt skarpe regler på området.

Statsrevisorerne slår også fast, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet bør komme igang med at gennemføre en systematisk bagudrettet kontrol og opfølgning på mistanker om misbrug.

Læs også: Minister lukker omstridt tilskudsordning for hulmursisolering

Noget som ifølge Statsrevisorerne ikke er sket i i tilstrækkelig grad:

»I og med at der i visse kredse har været mistanke om misbrug af ordningen, vil det være klogt at se på dette. Måske kan man ikke gøre skaden god igen, men man kan bruge det til fremadrettet at blive klogere,« siger Peder Larsen.

Statsrevisorernes anbefaling om bagudrettet kontrol er helt i tråd med standpunktet hos De Frie Energiselskaber, som i årevis har råbt op om misbrug af ordningen:

»Forbrugerne er malket for millioner. De har krav på at vide, hvad deres penge er brugt til«, siger adm. direktør,Jette Miller i en pressemeddelelse.

Hun mener, at hver en krone, der er opkrævet, men som intet har med reel energireduktion at gøre, skal betales tilbage.

Kun én ud af syv er undersøgt

Rigsrevisionen har nemlig også kigget på ministeriets handlen på syv forhold om mistanke, som ministeriet er blevet gjort bekendt med i perioden 2014-2016. En indsats, som man giver prædikatet ‘utilfredsstillende’..

Ud af de 7 forhold om mistanke om misbrug (se skema), som ministeriet er blevet bekendt med i perioden 2014-2016, har ministeriet ændret og præciseret reglerne fremadrettet for seks af dem.

Læs også: Myndigheder blåstempler Dongs monopoltilskud til varmepumper

Med hensyn til ét af forholdende, nemlig krydssubsidiering (at elnetselskaber og koncernforbundne handelsselskaber på ikke-markedsmæssige vilkår overfører økonomiske midler til hinanden), har ministeriet endnu ikke ændret reglerne, da ministeriet ifølge Rigsrevisionen ikke finder, at der foreligger tilstrækkelig dokumentation for, at der foregår misbrug.

I oktober 2016 oplyste Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet dog til Rigsrevisionen, at man også ville udføre en bagudrettet kontrol af 4 ud af de 7 forhold.

Men pr. august 2017 er der kun udført bagudrettet kontrol på ét af områderne – nemlig tilskud til hulmursisolering.

Forudser langvarig sag

»Det bekymrer os, at ministeriet kun retter op fremad og derfor ikke ved, om der reelt har været misbrug af ordningen,« siger Peder Larsen.

Læs også: Rådgivere raser: Energibesparelser er 100 millioner kr. for dyre

Energi- Forsynings- og Klimaministeren har nu fire måneder til at svare på, hvad han vil gøre for at rette op på de beklagelige forhold. Hvorefter Rigsrevisionen – og så Statrevisorerne – skal give deres kommentarer til svarene fra ministeriet.

Statsrevisor-formand Peder Larsen vil dog blive meget overrasket, vil sagen slutter her:

»Der er meget at tage fat om, hvis hele bøtten skal vendes fra at være negativ til at blive positiv. Det er ikke usædvanligt, at en sådan en sag kan tage 2-3 år,« siger han.

Hver gang politikere uden naturvidenskabelig baggrund via planlovgivning prøver at styre noget som helst på energiområdet, går det galt. Hus-energiattesterne er penge ud af vinduet og modvirker flyttemønsteret og genererer pendlertransport og alle de uigennemsigtige energi-tilskuds-spare-ordninger er penge til administration og smarte firmaer.

Bevares: mange af ordningerne skaber da arbejdspladser - men de er alle lige uproduktive og overflødige og koster bare velfærdspenge der burde være brugt bedre. Men vi husker jo også, at energiattesterne blev opfundet i Poul Nyrups tid - angiveligt som en beskæftigelsesforanstaltning i en arbejdsløshedstid.

Nu er der god beskæftigelse - så må det være på tide at ordningen skrottes.

  • 11
  • 2

Jeg blev faktisk rystet over at læse hver eneste side i beretningen og...

  • den stakkels statsrevisorformand udsættes p.t. for en del rystende læsning! ;)
  • 4
  • 1