Statsrevisor om energispare-beretning: Hver eneste side er rystende læsning

Illustration: Torben Kaas, Linkedin.dk

»Meget ubehagelig læsning,« kalder statsrevisorernes formand, Peder Larsen fra SF, Rigsrevisionens rapport om energiselskabernes energispareordning og Energi-, Forsynings og Klimaministeriets kontrol med ordningen. En ordning, som danske energiforbrugere har betalt godt 7 mia. kroner til siden 2010.

Læs også: Rigsrevisorer dumper ministerium for sjusk med energispareordning

»Jeg blev faktisk rystet over at læse hver eneste side i beretningen og over, at ministeriet ikke har haft mere styr på sagerne. Energibesparelser kan jo være et ædelt mål, men kan skal bare ikke støtte sådan noget i blinde,« siger formanden for Statrevisorerne.

Statsrevisorerne kalder det overordnet ‘meget utilfredsstillende, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet ikke har sikret, at de indberettede energibesparelser lever op til energispareordningens regler.’

Læs også: Håndværkere kritiserer svindel med energispareordning

Og at de ‘finder det utilfredsstillende, at ministeriet ikke i tilstrækkelig grad har sikret, at energiselskaberne har realiseret energibesparelserne til færrest mulige omkostninger’, hvilket i Statrevisor-sprog er en middelhård til skarp kritik.

Bør undersøge mistanke om misbrug

Ifølge Peder Larsen er kritikken ikke - trods den rystende læsning - formuleret mere bastant, fordi der ikke findes helt skarpe regler på området.

Statsrevisorerne slår også fast, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet bør komme igang med at gennemføre en systematisk bagudrettet kontrol og opfølgning på mistanker om misbrug.

Læs også: Minister lukker omstridt tilskudsordning for hulmursisolering

Noget som ifølge Statsrevisorerne ikke er sket i i tilstrækkelig grad:

»I og med at der i visse kredse har været mistanke om misbrug af ordningen, vil det være klogt at se på dette. Måske kan man ikke gøre skaden god igen, men man kan bruge det til fremadrettet at blive klogere,« siger Peder Larsen.

Statsrevisorernes anbefaling om bagudrettet kontrol er helt i tråd med standpunktet hos De Frie Energiselskaber, som i årevis har råbt op om misbrug af ordningen:

»Forbrugerne er malket for millioner. De har krav på at vide, hvad deres penge er brugt til«, siger adm. direktør,Jette Miller i en pressemeddelelse.

Hun mener, at hver en krone, der er opkrævet, men som intet har med reel energireduktion at gøre, skal betales tilbage.

Kun én ud af syv er undersøgt

Rigsrevisionen har nemlig også kigget på ministeriets handlen på syv forhold om mistanke, som ministeriet er blevet gjort bekendt med i perioden 2014-2016. En indsats, som man giver prædikatet ‘utilfredsstillende’..

Ud af de 7 forhold om mistanke om misbrug (se skema), som ministeriet er blevet bekendt med i perioden 2014-2016, har ministeriet ændret og præciseret reglerne fremadrettet for seks af dem.

Læs også: Myndigheder blåstempler Dongs monopoltilskud til varmepumper

Med hensyn til ét af forholdende, nemlig krydssubsidiering (at elnetselskaber og koncernforbundne handelsselskaber på ikke-markedsmæssige vilkår overfører økonomiske midler til hinanden), har ministeriet endnu ikke ændret reglerne, da ministeriet ifølge Rigsrevisionen ikke finder, at der foreligger tilstrækkelig dokumentation for, at der foregår misbrug.

I oktober 2016 oplyste Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet dog til Rigsrevisionen, at man også ville udføre en bagudrettet kontrol af 4 ud af de 7 forhold.

Men pr. august 2017 er der kun udført bagudrettet kontrol på ét af områderne – nemlig tilskud til hulmursisolering.

Forudser langvarig sag

»Det bekymrer os, at ministeriet kun retter op fremad og derfor ikke ved, om der reelt har været misbrug af ordningen,« siger Peder Larsen.

Læs også: Rådgivere raser: Energibesparelser er 100 millioner kr. for dyre

Energi- Forsynings- og Klimaministeren har nu fire måneder til at svare på, hvad han vil gøre for at rette op på de beklagelige forhold. Hvorefter Rigsrevisionen – og så Statrevisorerne – skal give deres kommentarer til svarene fra ministeriet.

Statsrevisor-formand Peder Larsen vil dog blive meget overrasket, vil sagen slutter her:

»Der er meget at tage fat om, hvis hele bøtten skal vendes fra at være negativ til at blive positiv. Det er ikke usædvanligt, at en sådan en sag kan tage 2-3 år,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hver gang politikere uden naturvidenskabelig baggrund via planlovgivning prøver at styre noget som helst på energiområdet, går det galt. Hus-energiattesterne er penge ud af vinduet og modvirker flyttemønsteret og genererer pendlertransport og alle de uigennemsigtige energi-tilskuds-spare-ordninger er penge til administration og smarte firmaer.

Bevares: mange af ordningerne skaber da arbejdspladser - men de er alle lige uproduktive og overflødige og koster bare velfærdspenge der burde være brugt bedre. Men vi husker jo også, at energiattesterne blev opfundet i Poul Nyrups tid - angiveligt som en beskæftigelsesforanstaltning i en arbejdsløshedstid.

Nu er der god beskæftigelse - så må det være på tide at ordningen skrottes.

 • 11
 • 2

Jeg blev faktisk rystet over at læse hver eneste side i beretningen og...

 • den stakkels statsrevisorformand udsættes p.t. for en del rystende læsning! ;)
 • 4
 • 1

Nåh nej, det sker ikke på det stillingsniveau i det offentlige.

Politikerne står i kø og embedsværket vasker deres hænder, alle smiler, er glade og klapper hinanden anerkendende på ryggen.

Ganske som det plejer når det går galt på højt niveau i det offentlige.

 • 7
 • 0

– Vi har troet på, at folk ikke løj. Men folk lyver og bedrager. Det er hamrende trist. Der er firmaer, som har kørt med en forretningsmoral, der ikke er i orden, siger Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi.

Udfordringen med sagerne om hulmursisolering er, at kontrolbesøg ville have koste mere end den indhentede besparelse.

– Det ville have kostet spidsen af en jetjager, og langt overgået det tilskud vi kunne give kunderne. Den administrative byrde ville have slået ordningen ihjel, påpeger Lars Aagaard...

https://www.danskenergi.dk/Aktuelt/Arkiv/2...

 • 2
 • 0

Hvem bliver fyret ? Nåh nej, det sker ikke på det stillingsniveau i det offentlige.

Politikerne står i kø og embedsværket vasker deres hænder, alle smiler, er glade og klapper hinanden anerkendende på ryggen.

Ganske som det plejer når det går galt på højt niveau i det offentlige.

Hvilket ene og alene er befolkningens ansvar, for det er os, der skal fyre dem – inklusive selvfølgelig statsministeren, som har det øverste ansvar, men som ikke tager det alvorligt. Alligevel bliver folk ved med at stemme på de samme partier. Dér ligger problemet. Korruptionen ligger i befolkningen.

 • 2
 • 0

Det er ok at politikere ikke ved ret meget om noget som helst, men at de nægter at forholde sig til den reelle viden de kan skaffe sig adgang til er katastrofalt idiotisk ! Ja viden koster noget, og at gøre tingene ordentligt kræver viden, men i dag er signalpolitik det eneste der pumpes ud fra FT, og det er tomt for enhver rationel tanke og udført fordi "folket" labber det i sig, "folket" kan lide det, "folket" vil have mere af det ! Se på "Støjhovedet" og Papen, som for kort tid siden blev kåret som de mest populære politikere i FT, og det de hælder ud over rampen er den ene tåbelighed efter den anden, og Støjhovedet fejrede tilmed 50 lovforslag med en stunt kage, og "folket" elsker madammen for det !

Selv Trumpeten er vand ved siden af, for derovre er der nogen der holder hans tåbeligheder tilbage og begrænser idiotien !

 • 2
 • 1

Købte for 2 år siden et lille rækkehus som på et anerkendt ingeniørfirmas energiattest brugte 18.500 kWh fjernvarme om året. Efter 2 hele år er forbruget 10.000 kWh om året. men ud fra de skønnede 18.500 kWh blev der så beregnet hvor meget det kunne nedsættes pr. år ved at gøre som ingeniørfirmaet påstod. Vås og blålys helt igennem, og eksemplet er desværre gængs.

I mit professionelle virke har jeg set energiatteste der påstod, at der på en given bygning, ved at følge energiattestens anvisninger, kunne spares mere fyringsolie end vi beviseligt indkøbte pr. år. ! En opringning til pågældende firma resulterede kun i et uforskammet svar om at det var mig der tog fejl.

Men bevares: Vi har betalt for dette idiotarbejde som STATEN har tvunget ned over os, så der har været en beskæftigelse der blev beskattet, men ærlig talt: Hvem kan egentligt i længden holde sig selv ud som udsteder af disse energiattester ? Er der virkelig ingen selvkritik ?

 • 1
 • 0

Igen, igen, igen, igen, ... det kører bare derudad med skandale efter skandale, uden at det får reelle konsekvenser, såsom bøde, hæfte eller fængsel.

Det er helt åbenbart, at vi blot er en flok betalende undermennesker i mange politikeres æjne.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten