Statsministeren: COVID-19 kan medføre mangel på intensivpladser

Illustration: Daintel

Alle danskere skal forstå at COVID-19, som 156 danskere nu er smittet med, er en »meget alvorlig situation«.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde til formiddag, med henvisning til at alle bør gøre deres for at hindre at de såkaldte risikogrupper, som er i størst risiko for et alvorligt sygdomsforløb, bliver smittet.

Statsministeren sagde direkte på pressemødet, at en epidemi-situation kan medføre kapacitetsproblemer i sundhedsvæsenet, både hvad angår almindelige sengepladser, og særligt intensivpladser og respiratorpladser.

Dermed bekræfter hun de røster, som de seneste har dage har fremhævet, at de kinesiske og italienske erfaringer viser et behov for indlæggelser, som kan gøre det svært at følge med.

»Den her virus spreder sig hurtigt, langt hurtigere end influenza, og langt flere af dem som bliver syge, får behov for en kraftigere behandling, for eksempel intensiv behandling,« sagde statsministeren.

Det risikerer ikke kun at gå ud over coronapatienter, men også andre patientgrupper, som har brug for at komme til.

»Hvis der er mange danskere, som går hen og bliver smittet, vil kapaciteten på intensivafdelingerne ikke nødvendigvis kunne følge med. Det kigger vi ind i. Det er vigtigt at få understreget af vi kan få kapacitetsproblemer i et ellers stærkt sundhedsvæsen. Det kan både gælde udstyr som respiratorer og hvad angår sundhedspersonale, fordi de også kan blive smittet,« sagde Mette Frederiksen.

Sundhedsminister advarer mod kraftig epidemi

På pressemødet viste sundhedsminister Magnus Heunicke en graf over hvordan smittekurven kan komme til at se ud, hvis det ikke lykkes at forsinke epidemien og sprede den ud over længere tid.

Graf over behandlingskrævende tilfælde, hvis inddæmning lykkes kontra hvis den ikke gør. Illustration: Skærmdump fra DR

»Det skal siges, så det ikke kan misforstås. Hvis vi ikke gør alt hvad vi kan nu for at mindske og forsinke smitten, vil vores sundhedsvæsen ikke kunne håndtere situationen,« lød det fra sundhedsministeren.

»Så vil vi se patienter som har brug for intensive senge og respiratorer ligge på gangene på overfyldte sygehuse, vi vil se patienter med kroniske sygdomme som lunge- og kræftsygdomme, som ikke i tide får den behandling de har brug for. Vi vil også risikere at se gamle mennesker fanget i eget hjem, uden den pleje de har brug for,« sagde han.

Sundhedsministeren understregede dog, at selv om det skulle lykkes Danmark at håndtere situationen bedre end for eksempel Italien, kommer sundhedssektoren under voldsomt pres.

»Selv i det grønne scenarie (se billede, red.) vil den (COVID-19, red.) få stor betydning for sundhedsvæsenet. Derfor gør vi alt for at løfte kapaciteten - intensivpladser og -senge, respiratorer og medarbejdere. Altså samle alle medarbejdere ind - også folk som er gået på pension for nylig, medicinstuderende og sygeplejerskestuderende,« sagde Magnus Heunicke.

Sundhedsstyrelsen: Italienerne er ældre

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm fortalte på mødet, hvordan de danske sundhedsmyndigheder ser risikoen for en alvorlig epidemi, og hvorfor analysen kan være anderledes end i andre lande.

Her henviste han til erfaringer fra tidligere store epidemier, deriblandt influenza-pandemier, som tyder på 10-30 procent af befolkningen kan blive smittet i en første bølge.

Dertil baserer styren sig på erfaringer fra særligt Kina og Italien med sygdomsbyrden og -fordelingen af patienter i lette tilfælde og indlæggelser.

»Der skal vi hele tiden oversætte kinesiske og italienske tal til Danmark. Der er en anden aldersfordeling i Danmark end i Norditalien, hvor befolkningen er ældre og måske derfor mere syge, så de trækker mere på intensivkapaciteten«, sagde Søren Brostrøm.

»Og så kigger vi selvfølgelig på realistiske scenarier, som vi lægger til ud fra et forsigtighedsprincip, og vi forestiller os et worst case,« sagde han og henviste til et krydstogtskib, som tidligere i epidemien lå til kaj i Japan, og hvor hver femte passager endte med at blive smittet.

Løftede sløret for danske forventninger

Sundhedsstyrelsens direktør kaldte på pressemødet norske fremskrivninger, hvor der forventes et noget højere smittepres end i Danmark, for teoretiske.

»Der er vi nok herhjemme mere nede med næsen i kinesiske og italienske tal og danske erfaringer. Og et rimeligt planlægningsscenarie er, at en første bølge rammer 10 procent af den danske befolkning. Og af de cirka 600.000 smittede i sådant et scenarie, vil cirka 10 procent af dem komme i kontakt med sundhedsvæsenet,« siger han.

På det tidspunkt er man ud over inddæmningsfasen og ovre i afbødningsfasen, hvor smittede med lette symptomer skal blive under dynen derhjemme, som når de får influenza

»Det vil vi bede dem om, og fokusere sundhedsvæsenets indsats på de 60.000. Af dem vil vi forvente at en femtedel vil skulle indlægges på sygehuset i løbet af en tre måneders periode. Og toppen af dem, måske en fjerdedel, er det vi kigger på i forhold til intensiv kapacitet,« sagde Sundhedsstyrelsens direktør.

Han understregede at det ikke er sikkert at det går som i scenariet herover. Men det er kapaciteten for de mest syge på det mest belastede tidspunkt i løbet af epidemien, som myndighederne er ved at opruste til.

»Afhængigt af hvordan epidemien rammer os og hvor spids den (smittekurvens top, den såkaldte peak, red.) er, kan vi blive udfordret, særligt i spidsen. Så for at gøre en lang historie kort, kigger vi på spidsen af et muligt scenarie fra et forsigtighedsprincip,« sagde han.

Undgå offentlig transport i myldretiden

På pressemødet fortalte statsministeren også, at regeringen har bedt udbyderne af offentlig transport om at sikre at passagererne ikke står for tæt i offentlig transport.

Mette Frederiksen understregede at det endnu ikke stod klart, hvordan tiltagene skulle fungere i praksis. Men Transportministeriet skriver, at man skal undgå offentlig transport i myldretiden.

Det kan for eksempel ske ved at prøve at møde tidligere eller senere end normalt.

Ifølge Transportministeriet planlægger DSB og Metroselskabet at indsætte ekstra togmateriel for at fordele trafikken over flere afgange.

Endnu et kraftigt tiltag som indføres er at flyvninger fra de hårdest ramte områder nu bliver forbudt.

Danskere i blandt andet Norditalien blev derfor opfordret til at skynde sig hjem eller finde alternativ transport.

Samtidig opfordrer regeringen til, at danskerne undgår at rejse til coronaramte områder, som nu også omfatter dele af Østrig.

I eftermiddag mødes regeringslederne i EU telefonisk, blandt andet for at finde ud af hvordan det kan hindres at unionens frie bevægelighed bliver en hindring for at stoppe en corona-epidemi.

Ud af de 156 smittede er syv indlagt. Ingen af dem er i intensiv behandling

Emner : Medicin
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Dagens gode nyhed

" Venstre er parat til at støtte alle tiltag, som regeringen vurderer nødvendigt for at håndtere situationen, fastslår partiformand, Jakob Ellemann-Jensen (V). Samme melding kommer fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, De Radikales leder, Morten Østergaard, og SF’s formand Pia Olsen Dyhr. "

https://jyllands-posten.dk/politik/ECE1199...

  • 3
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten