Statsministeren: Aflys eller udskyd alle arrangementer med over 1.000 deltagere

6. marts 2020 kl. 12:0029
Statsministeren: Aflys eller udskyd alle arrangementer med over 1.000 deltagere
I går bekræftede Sundhedsstyrelsen over for Ingeniøren at man nu regner en kommende dansk corona-epidemi som ret sikker. Illustration: Rawpixel.com/Bigstock.
Den slags tiltag for at forlænge en kommende coronavirus-epidemi, til gengæld for at holde antallet af samtidige smittede nede, er historiske i dansk kontekst, siger ekspert.
Artiklen er ældre end 30 dage

Arrangementer med over 1.000 deltagere bør aflyses eller udskydes for at forhindre smittespredning med COVID-19.

I første omgang gælder anbefalingen måneden ud.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde ved middagstid fredag, hvor hun også anbefalede arrangører af mindre arrangementer at overveje risikoen og søge vejledning.

Her skal det blandt andet overvejes, hvor tæt man sidder, om det er udendørs eller indendørs, om der er særlige risikogrupper til stede, eller om der er mange udenlandske deltagere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og her lagde hun ikke skjul på, at opfordringen til at droppe store arrangementer reelt er en ordre fra myndighederne.

»Det er en anbefaling, vi forventer bliver efterlevet. Skulle det vise sig, at den ikke bliver fulgt, er vi klar til at træffe nødvendige forholdsregler,« understregede statsminister Mette Frederiksen (S).

Undgå metroen i myldretiden

Statsministeren understregede, at hun godt ved, at det får omkostninger for danskerne, når koncerter og lignende aflyses. Ikke mindst for arrangører og andre, som kan miste penge.

Det gælder for eksempel Melodi Grand Prix, som afholdes i Royal Arena i København i morgen, nu uden publikum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg tror, at alle skal indstille sig på, at det her kan give flere gener, end vi først troede, da vi så coronavirussen dukke op,« sagde hun.

Læs også: BAGGRUND: Bliver Corona som den spanske syge eller blot en sæsoninfluenza?

På pressemødet anbefalede Sundhedsstyrelsen også, at danskerne generelt og risikogrupper især - ældre og eksempelvis diabetikere og kronisk lungesyge - ændrer adfærd og omgangsform, og holder sig tilbage fra kys, kram, håndtryk og tæt kontakt.

Det gælder også for eksempel i metroen, bussen eller fyldte butikker.

»Anbefalingen fra vores side er at undgå en tætpakket metro i myldretiden,« sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Lungebetændelser skal testes

Statsministeren afviste at de nye tiltag er en overreaktion - de er nødvendige i en situation, hvor smittetrykket er højt i EU, og alt tyder på at virusen også vil begynde at smitte herhjemme.

»Myndighedernes meget klare vurdering er, at der skal gøres alt hvad vi kan gøre nu, med det smittebillede vi ser. Vi risikerer, hvis vi venter, at smitten får lov til at udvikle sig for meget, og så kan det være for sent at gøre det som anbefales. Vi ønsker at afværge potentielt tab af menneskeliv,« sagde hun.

Statsministeren fortalte, at antallet af smittede danskere nu er oppe på 21, mens to er smittet på Færøerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politiet har oprettet en særlig hjemmeside om COVID-19-situationen på politi.dk/corona.

Ifølge de nyeste retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, skal behandlere nu ikke kun fokusere på smitteopsporing blandt danskere, som er kommet hjem fra udlandet og deres kontakter, men også teste svære lungebetændelser uden anden grund til mistænke coronasmitte.

Helt usædvanligt i Danmark

I går sagde Sundhedsstyrelsen til Ingeniøren, at man ikke kun søger at forsinke en COVID-19-epidemi, så den først slår kløerne i Danmark, når foråret er godt i gang, og sæsoninfluenzaen er slut.

Man vil også forsøge at forlænge epidemiens varighed, for til gengæld at få en fladere kurve i antallet af smittede og en lavere "peak". Det skal sikre sengepladser nok til de potentielt over 150.000 mennesker, som må indlægges i løbet af epidemien.

Læs også: Sundhedsstyrelsen vil trække corona-epidemi i langdrag

Og den slags tiltag, som i bund og grund handler om at få den såkaldte R0-værdi ned - hvor mange hver COVID-19-patient smitter videre - er helt usædvanlige og historiske herhjemme.

Det siger Viggo Andreasen, ph.d. og lektor på Institut for Natur, Systemer og Modeller på Roskilde Universitet og forsker i matematisk infektionsepidemiologi.

Han har blandt andet studeret smittespredningen af 1918-influenzaen.

Læs også: Ny COVID-19-forskning: Inddæmningstrategier som den danske stopper ikke epidemi

»Det er klassiske tiltag, som man brugte enkelte steder i USA brugte i 1918. Og laver man nok af den slags tiltag, kan man godt forlænge epidemien. Man kan ikke gøre den mindre, men man kan godt forlænge den. Det er der et par empiriske studier på,« siger han.

»Men det er ikke noget, vi har haft for vane at gøre i Danmark. Det er ikke meget, vi har gjort af den slags. Den hidtidige initiativer med smitteopsporing har handlet om at forsinke epidemien. De her foranstaltninger handler mere om at forlænge den. Det er en erkendelse af, at den kommer og et forsøg på at trække den lidt ud, så den ikke er for eksplosiv,« siger Viggo Andreasen

29 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
18. november 2020 kl. 20:59

Danskerne skal øjensynlig risikere både liv og sundhed for at nyrige trofæ-mokker og andre humanoide pelsdyr verden over kan forføre deres omgivelser indhyllet i mink klar til at blive pelset af førsteelskeren - det mener Borgerligheden herhjemme åbenbart …

Jeg har ikke set dokmentation for at nedlukningen i foråret har haft nogen effekt, tværtimod viser en sammenligning af lande med hård og mild nedlukning at effekten ikke et målbar. https://punditokraterne.dk/2020/11/14/nedlukninger-virker-stadig-ikke/

Den berygtede Cluster 5 mutation, har man ikke set siden september. https://www.berlingske.dk/danmark/minkmutation-der-har-foert-til-masseaflivninger-og-stor-nedlukning-er-med

Mette Fredeiksen har ikke nosser, hun er panisk angst for at tage ansvar, og for at kunne beskyldes for at hendes pasivitet har medført et eneste COVID-19 dødsfald.

27
18. november 2020 kl. 18:15

Danskerne skal øjensynlig risikere både liv og sundhed for at nyrige trofæ-mokker og andre humanoide pelsdyr verden over kan forføre deres omgivelser indhyllet i mink klar til at blive pelset af førsteelskeren - det mener Borgerligheden herhjemme åbenbart …

26
18. november 2020 kl. 16:51

Hvad er mon vigtigst - et folks grundlov eller samme folks eksistentielle sundhed og overlevelseschancer ...

For de, der ikke har fundet ud af det endnu - det her er alvor - force majeure ...

24
18. november 2020 kl. 15:55

De har følelser, som de styrer deres omgivelser med. De fyrer angstkanonen af. Og straks glemmer hønsehjernerne at sondre.

Tænk hvis der var krig, hvordan har kvinder det med at sende deres børn i krig?

23
17. november 2020 kl. 19:51

Nu har alle disse stakkels bur-mink omsider fået fred efter årelang kritik fra dyrevenner mod denne obskure menigmands-industri på landet, og så løber man storm mod Vor Mors regering i rettidig omhu-mode grundet en ’fodfejl’ – det minder om en vis heltemodig V-minister og kritikken af hendes håndtering af importerede barnebrude, som de fleste jo mener er en aldeles uønsket arkaisk praksis nede fra ørkenen …

Denne særlige danske form for politisk masokisme bliver vores død - det er eksistentiel alvor, det her ...

21
7. marts 2020 kl. 14:02

Jeg tror kultur og demografi er forskellen på Italien og Skandinavien. Italien har en af Europas ældste befolkninger - ældre bliver hårdere ramt af corona. Gennemsnitsalder blandt de døde i Italien er 81 år. Italien har en kultur hvor man mødes mange, og gerne flere generationer. I danmark vil vi helst bare blive hjemme, særligt i de kolde og mørke måneder. I danmark pakker vi mange af vores ældre ind på plejehjem, ældre boende i eget hjem har problemer med ensomhed. Det kan virke som om inddæmning af corona er umuligt uden store indhug i den personlige frihed. Problemet er at man ikke på live TV kan sige at det er ok hvis nogle 1000 gamle mennesker dør - på trods af at det sker hvert år af almindelig influenza.

Hvis man mener alvor så må man vel køre rationer ud til alle husstande også ellers sige at alle må klare sig i 14 dages hjemmekarantæne uden nogen form for strøm, vand, varme eller andre services. Men det er jo umuligt.

19
7. marts 2020 kl. 10:16

Luk Christiansborg . Med hensyn til folketingssalen, der kun er befolket når der er fjersyn på, er det jo bare om at bede TV om at blive væk :)

18
7. marts 2020 kl. 08:02

Birger. Hvem er det du er sur på? Dem der synes, det er en overreaktion? Dem der håber, vi kunne gøre lidt mere? Eller måske dem der krydrer debatten med lidt humor?

Internetdebat er en svær størrelse.

PS jeg er ikke ingeniør af uddannelse. Bare teknikinteresseret nørd. Men jeg plejer godt at måtte være her :-)

17
7. marts 2020 kl. 07:39

Jubii! En sygdom kun lidet værre end influensa, og alle bakker op om knægtelse af forsamlingsfriheden.

hmm USA 39 som bor i et område for ældre rammes af corona, 10 dør ret hurtigt, influensa epedimien kører uden om steder hvor alle er vaksineret, forskellen er 10 unødvendige døde, du kan så argumentere for at de var gamle og havde andre skavanker så deres liv ikke er nær så meget værd som den glæde du har ved en fodboldkamp.

15
6. marts 2020 kl. 23:21

Det er da vist godt, at J.P. Schmidt Jun. har stoppet produktionen af Manne Corona – nu glemte man bare at forbyde berøring af pengesedler, mønter, kortterminaler og benzinpistoler etc. …

14
6. marts 2020 kl. 23:15

Forhåbentligt er det ikke ingeniører som lukker alt det l### ud - ellers ser det sort ud for uddannelsen!

Findes der overhovedet mennesker som har hovedet skruet rigtigt på?

12
6. marts 2020 kl. 22:16

Det gælder for eksempel Melodi Grand Prix, som afholdes i Royal Arena i København i morgen, nu uden publikum.

Det vil jeg kalde for en overreagering. Der er kun fire smittede i Danmark lige nu, og publikum vil være danskere.

Lige nu er problemet kun hvis der er udlænginge i formsamlingen. Men det kan ændre sig i løbet af et par uger.

Og om et par måneder er det komplet ligegyldigt.

10
6. marts 2020 kl. 19:29

Hvis Karuna køber 6 Corona i et tjekkisk supermarkedet, betaler med koruna og samtidig bliver smittet med Cononavirus vil verden så implodere i et sort hul?

9
6. marts 2020 kl. 18:26

Kina er i gang med at rulle udviklingen tilbage, det kan vi også, men det kræver at vi arbejder sammen, ikke som individder men som en stor organisme, det kan de i den kinesiske kultur, kan vi?

En af de helt store udfordringer fra Kina er at befolkningen ikke kan stole på informationen fra myndighederne. Til gengæld kan myndighederne uden de store vanskeligheder tvinge alle til at blive hjemme, under trussel om genopdragelseslejre.

I Europa kan vi nogenlunde stole på informationen fra myndighederne, men vi kræver heldigvis at der er solide begrundelser for indskrænkingerne i vores bevægelsesfrihed. Jeg tror og håber på, at vi kan stå sammen og bevise at ansvarlighed er muligt uden tvang.

Det vil også være en hjælp i fremtidige kriser.

8
6. marts 2020 kl. 18:05

Fra artiklen:

»Jeg tror, at alle skal indstille sig på, at det her kan give flere gener, end vi først troede, da vi så coronavirussen dukke op,« sagde hun.

Hvis vi troede det kun kunne blive et lokalt problem i en lille del af en provins i Kina, så ja.

Kina er i gang med at rulle udviklingen tilbage, det kan vi også, men det kræver at vi arbejder sammen, ikke som individder men som en stor organisme, det kan de i den kinesiske kultur, kan vi?

Hvilket offer er for stort, er det MGP, at premiæren på James Bond udskydes, en fodboldkamp, eller ferieturen til Israel.

6
6. marts 2020 kl. 17:39

Videokonferencer m.m.

Enig - og den tekstdel skulle have vaeret et spørgsmål - Sker der det, at 1/3 af folkeskole eleverne er hjemme i naeste uge, og streamer de video på mobiler, så kunne det måske måske vaere en udfordring.

Og - nu hvor Mette gør som WHO anbefaler, så er grundlaget for kritik Jo vaek. Så ros og ros til de øvrige partier i folketinget, som jeg fornemmer støtter op om regeringens handlinger.

Hen ad vejen kan der kommer flere udfordringer, er der analyser af hvad nyt der kan opstå? Er regeringens krise scenarier offentlige? Bør de vaere det?

Er det en ekstra risiko, hvis Corona rammer flygtninge lejrene i Tyrkiet....?

4
6. marts 2020 kl. 16:58

Ved ikke om mobil nettet er staerkt nok

Heller ikke jeg. Men, når jeg er hjemme, kører alt over min lyslederforbindelse. Er mobilnettet specielt vigtigt under en krise?

Videokonferencer m.m. burde vel ikke være afhængigt af et mobilt netværk? Oder?

1
6. marts 2020 kl. 15:56

Flot af Mette Frederiksen , Regeringen, Politiet...og og .. og de øvrige partiledere - at de sammen går ud med denne alvorlige information.

Vi har et staerkt samfund og vi bør kunne bruge vores tele og Internet til at mødes "virus frit"

Taenker vi bør forbyde streemning af film, således nettet får kapacitet til xxxxx video konferencer og Skype og telefon samtaler...

Rettidig omhu - ros ros...