Arrangementer med over 1.000 deltagere bør aflyses eller udskydes for at forhindre smittespredning med COVID-19.
I første omgang gælder anbefalingen måneden ud.
Det sagde statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde ved middagstid fredag, hvor hun også anbefalede arrangører af mindre arrangementer at overveje risikoen og søge vejledning.
Her skal det blandt andet overvejes, hvor tæt man sidder, om det er udendørs eller indendørs, om der er særlige risikogrupper til stede, eller om der er mange udenlandske deltagere.
Og her lagde hun ikke skjul på, at opfordringen til at droppe store arrangementer reelt er en ordre fra myndighederne.
»Det er en anbefaling, vi forventer bliver efterlevet. Skulle det vise sig, at den ikke bliver fulgt, er vi klar til at træffe nødvendige forholdsregler,« understregede statsminister Mette Frederiksen (S).
Undgå metroen i myldretiden
Statsministeren understregede, at hun godt ved, at det får omkostninger for danskerne, når koncerter og lignende aflyses. Ikke mindst for arrangører og andre, som kan miste penge.
Det gælder for eksempel Melodi Grand Prix, som afholdes i Royal Arena i København i morgen, nu uden publikum.
»Jeg tror, at alle skal indstille sig på, at det her kan give flere gener, end vi først troede, da vi så coronavirussen dukke op,« sagde hun.
Læs også: BAGGRUND: Bliver Corona som den spanske syge eller blot en sæsoninfluenza?
På pressemødet anbefalede Sundhedsstyrelsen også, at danskerne generelt og risikogrupper især - ældre og eksempelvis diabetikere og kronisk lungesyge - ændrer adfærd og omgangsform, og holder sig tilbage fra kys, kram, håndtryk og tæt kontakt.
Det gælder også for eksempel i metroen, bussen eller fyldte butikker.
»Anbefalingen fra vores side er at undgå en tætpakket metro i myldretiden,« sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.
Lungebetændelser skal testes
Statsministeren afviste at de nye tiltag er en overreaktion - de er nødvendige i en situation, hvor smittetrykket er højt i EU, og alt tyder på at virusen også vil begynde at smitte herhjemme.
»Myndighedernes meget klare vurdering er, at der skal gøres alt hvad vi kan gøre nu, med det smittebillede vi ser. Vi risikerer, hvis vi venter, at smitten får lov til at udvikle sig for meget, og så kan det være for sent at gøre det som anbefales. Vi ønsker at afværge potentielt tab af menneskeliv,« sagde hun.
Statsministeren fortalte, at antallet af smittede danskere nu er oppe på 21, mens to er smittet på Færøerne.
Politiet har oprettet en særlig hjemmeside om COVID-19-situationen på politi.dk/corona.
Ifølge de nyeste retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, skal behandlere nu ikke kun fokusere på smitteopsporing blandt danskere, som er kommet hjem fra udlandet og deres kontakter, men også teste svære lungebetændelser uden anden grund til mistænke coronasmitte.
Helt usædvanligt i Danmark
I går sagde Sundhedsstyrelsen til Ingeniøren, at man ikke kun søger at forsinke en COVID-19-epidemi, så den først slår kløerne i Danmark, når foråret er godt i gang, og sæsoninfluenzaen er slut.
Man vil også forsøge at forlænge epidemiens varighed, for til gengæld at få en fladere kurve i antallet af smittede og en lavere "peak". Det skal sikre sengepladser nok til de potentielt over 150.000 mennesker, som må indlægges i løbet af epidemien.
Læs også: Sundhedsstyrelsen vil trække corona-epidemi i langdrag
Og den slags tiltag, som i bund og grund handler om at få den såkaldte R0-værdi ned - hvor mange hver COVID-19-patient smitter videre - er helt usædvanlige og historiske herhjemme.
Det siger Viggo Andreasen, ph.d. og lektor på Institut for Natur, Systemer og Modeller på Roskilde Universitet og forsker i matematisk infektionsepidemiologi.
Han har blandt andet studeret smittespredningen af 1918-influenzaen.
Læs også: Ny COVID-19-forskning: Inddæmningstrategier som den danske stopper ikke epidemi
»Det er klassiske tiltag, som man brugte enkelte steder i USA brugte i 1918. Og laver man nok af den slags tiltag, kan man godt forlænge epidemien. Man kan ikke gøre den mindre, men man kan godt forlænge den. Det er der et par empiriske studier på,« siger han.
»Men det er ikke noget, vi har haft for vane at gøre i Danmark. Det er ikke meget, vi har gjort af den slags. Den hidtidige initiativer med smitteopsporing har handlet om at forsinke epidemien. De her foranstaltninger handler mere om at forlænge den. Det er en erkendelse af, at den kommer og et forsøg på at trække den lidt ud, så den ikke er for eksplosiv,« siger Viggo Andreasen
