Troede lige, nogen troede, at jernbanen var fra 1917...
Klik på billedet for at læse artiklen fra 2. august 1947
Læs også: Statsbanerne får nye centralværksteder
Læs også: Testtur: De nye lyntog kører fremragende
Troede lige, nogen troede, at jernbanen var fra 1917...
Akkurat ældre end grundloven, eller 170 år. http://evp.dk/index.php?page=danske-statsb...
Er den da ikke det? Indtil for ikke mange år siden, var det de samme lokomotiver og vogne, som jeg kan huske fra jeg var lille i 70erne.
Indtil for ikke mange år siden, var det de samme lokomotiver og vogne, som jeg kan huske fra jeg var lille i 70erne.
Du har ikke holdt så godt øje fra 1989 og frem, så. Set fra min stol skete skiftet til IC3 på de lange ruter mellem 1989 og ca. 1998, og selv de sjællandske baners skift væk fra kreaturvognene er ved at være mere end 10 år siden.
Omkring 1975 fik DSB tilført en ny person vognpark litra BN og BNS vogne som i dag desværre er helt udrangerede, de var en epoke i persontransporten med store regionaltog der betød en kraftig forbedring af komforten for passagerene og store besparelser for DSB. På grund af muligheden for at køre begge veje uden at flytte lokomotivet til den anden ende kunne togene ankomme til en ende station og returnere på få minutter, derved sparedes meget materiel og mange medarbejdere.
Desværre holdt DSB ikke disse vogne i god stand, hvilket har fået nogle til at betegne dem som kreaturvogne, en betegnelse der kun beskriver manglende indsigt hos de der anvender denne betegnelse.
Lokomotiverne der trak disse vogne fra starten af MY-MX-MZ lokomotiverne er stort set ikke hugget op og taget ud af drift, de kører stadig videre på udenlandske strækninger og hos store udenlandske selskaber, der har ladet dem renovere, de gør stor gavn i hele Europe og uden for Europa.
Desværre holdt DSB ikke disse vogne i god stand, hvilket har fået nogle til at betegne dem som kreaturvogne, en betegnelse der kun beskriver manglende indsigt hos de der anvender denne betegnelse.
Som en af dem der har brugt udtrykket, kan jeg forsikre dig om at det er velvalgt i forhold til hvor mange passagerer der blev stuvet ind i dem på myldretidsafgangene her fra Slagelse og hjem fra København igen.
En typisk 6 vogns stamme rummede ca. 450 virkelig behagelige siddepladser, vognene havde virkelig gode køreegenskaber. Hvis der var for mange passagerer med i toget var det vel ikke en materiel fejl men en disponerings fejl, for få tog. Jeg vil gætte på at Poul-Henning Kamp først blev kunde hos DSB da vognene var opgivet af DSB efter at al opmærksomhed og økonomi blev rettet mod IC3 og ER4 togene, hvorefter DSB lod BN materiellet forfalde, til stor skade for både DSB og kunderne.
Jeg vil gætte på at Poul-Henning Kamp først blev kunde hos DSB da vognene var opgivet af DSB
Der tager du fejl, jeg blev daglig kunde hos DSB dengang den strålende fremtid hed EA og APO.
Og ja, siddepladserne i BN var udemærkede, men der var ca. 20% af passagerene der stod op.
Manglende plads er ikke vognenes skyld. I 1981 kom APO lyntoget og i 1984 de første EA lokomotiver kom, de kunne slet ikke køre sammen. DSB havde da allerede besluttet at fremtidens tog skulle være togsæt og vedligeholdelsen af det eksisterende BN vogns materiel blev sat i stå alt for tidligt. APO lyntoget blev solgt til udlandet og kører stadigt og langt de fleste EA elektriske lokomotiver kører også i udlandet. Havde vi beholdt alt dette materiel kunne det have betydet at vedligeholdelsen kunne foregå i Danmark med dansk arbejde ind til vi var færdig med elektrificeringen af det danske jernbanenet og havde fået nye el. lokomotiver.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard