Statoil vil benytte rumfartsteknologi i jagt på kulbrinter

Selv for et selskab, der som Statoil nærmest har tradition for at udvikle nye efterforskningsteknologier, er det et bemærkelsesværdigt skridt at interessere sig for rumfartsteknologier i den stadigt vanskeligere jagt på kulbrinter.

Men i weekenden var det ikke desto mindre, hvad der skete, da Statoil skrev kontrakt med Nasa. Udviklingen skal foregå på Jet Propulsion Laboratory, JPL, i Pasadena, Californien, der ledes af Caltech, California Institute of Technology.

Aftalen, der går ud på at udvikle ‘et bredt spektrum af teknologier for at forbedre Statoils muligheder for at efterforske og producere olie og gas’, er et svar på, at efterforskningen i løbet af de seneste ti år er blevet så teknisk udfordrende, at der er brug for helt nye løsninger, siger Lars Høier, forskningsdirektør i Statoil:

»For Statoil er det er det en ganske særlig mulighed at tage teknologier, udviklet af Nasa og JPL til de barske og udfordrende vilkår i rummet og videreudvikle dem til de lige så krævende omstændigheder omkring olie- og gasproduktion.«

Udviklingssamarbejdet vil fokusere på supercomputere, materialer, robotter og udvikling af nye værktøjer.

I forvejen er Statoil et udviklingsintensivt selskab, der årligt bruger godt tre milliarder kroner på forskning, udvikling og innovation. Hvad aftalen med Nasa koster, er ikke oplyst, men den løber frem til 2018 med mulighed for forlængelse.