Statoil sætter batteri på verdens største flydende havvindmøllepark
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Statoil sætter batteri på verdens største flydende havvindmøllepark

Illustration: Grafik fra Statoil

Verdens største flydende vindmøllepark, Hywind Scotland Pilot Park, skal udstyres med et 1 MWh batteri. Det skriver Statoil, som skal levere lagringsløsningen, i en pressemeddelelse.

Projektet er et pilotsystem, som det norske olie- og gasselskab regner med at installere i slutningen af 2018.

Vindmøllefarmen skal dog lige bygges færdig, inden Batwind-projektet bliver til virkelighed. Og Statoil har allerede nu høje forventninger til potentialet.

»Ved at udvikle nye løsninger til batterilagring kan vi øge værdien af vindkraft for både Statoil og vores kunder. Med Batwind kan vi optimere energisystemet fra vindmøllepark til elnet. Batterilagring repræsenterer en ny løsning i vores offshore vind-portefølje og kan bidrage til at realisere vores ambition om rentabel vækst på dette marked,« fortæller Statoil-direktør for offshore vindkraft Stephen Bull.

Batteriet vil benytte lithium til at lagre energien produceret af vindmølleparken, der ligger 25 kilometer ud for den skotske østkyst.

Læs også: Verdens største flydende vindmøllepark klar i 2017

Et specifikt program til finansiering og støtte er under etablering mellem den skotske industri, det akademiske samfund i Skotland og Statoil.

Batterilagring kan give samfundsfordele

Den skotske energiminister, Fergus Ewing, er glad for projektet, som han håber, vil demonstrere teknologiens potentiale.

Ministeren peger på de mulige økonomiske fordele ved at udvikle energilagring på baggrund af en rapport fra Carbon Trust. Ifølge Fergus Ewing kan forbrugere i Storbritannien spare næsten 400 kroner årligt på strømregningen, hvis energimarkedet tilpasses korrekt.

Batwind er udviklet i samarbejde med skotske universiteter og leverandører som det britiske researchcenter Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult samt Scottish Enterprise, der er støttet af den skotske regering.

ORE Catapult og Scottish Enterprise fremhæver begge mulighederne for vækst i skotsk industri, hvis lagringsprojektet kan kommercialiseres.

Partnerne bag Hywind Scotland forventer, at parken kan producere strøm til forbrugerne sent i 2017.

De fem havmøller kommer til at stå på et flydende fundament over en vanddybde på 90-120 meter. Fundamentet er ballast-stabiliseret og tøjret til havbunden med simple fortøjninger.

Ikke alene skal møllerne være flydende, og kommer derfor langt fra kysten, men så prøver de også med et 1MWh batteri til de 30MW møller.
Med møller så langt til havs vil vinden være stabil, så behovet for udjævning er ikke stort, og batteriet er ikke stort nok til egentlig lagring.
Batteriet kunne sættes op hvor som helst, så det har nok noget med støttemuligheder at gøre:
"Et specifikt program for finansiering og støtte er under etablering mellem den skotske industri, det akademiske samfund i Skotland og Statoil.".

  • 10
  • 8

"Statoil skal installere et 1MWh pilotsystem basert på Litium-batterilagring i slutten av 2018. Dette tilsvarer lagringskapasiteten til mer enn 2 millioner iPhone-mobiltelefoner."

Det er godt nok nogle små iPhone-batterier. Nogle gange kan der være brug for at en ingeniør faktatjekker PR-materiale.

Nogen der kender effekten på batterianlægget? Gerne målt i elkogere, så det er til at forstå :)

  • 8
  • 0

Med møller så langt til havs vil vinden være stabil

'Mere stabil end land' er ikke det samme som 100% stabil. På samme måde bliver du ikke maraton løber af at gå en lidt længere tur end sidst.

Drejer sig nok mere sandsynligt om at stabilisere el-nettet, samt bruge chancen til at køre et forskningsprojekt omkring batterier koblet på vindmøller parker. Mht. stabilisering er det netop slet ikke ligegyldigt hvor det bliver sat op.

  • 3
  • 0