Statoil finder kæmpe gasfelt ud for Tanzania

Det statsejede norske olieselskab Statoil har gjort sit femte store fund på 12 måneder.

Denne gang er det i havet ud for Tanzanias kyst, hvor analyser af den første prøveboring viser, at reservoiret indeholder cirka 140 milliarder kubikmeter naturgas.

»Vi er stødt på 120 meter reservoir i fremragende kvalitet med høj porøsitet og permeabilitet,« skriver Statoil i en pressemeddelelse.

Dækket på Ocean Rig Poseidon. (Foto: Statoil) Illustration: Statoil

Fundet er det første i Blok 2 af Zafarani-feltet, der i alt udgør 5.500 km2. Vandybden er godt 2.500 meter, men selve boringen vil gå ned til 5.100 meter. Den udføres fra boreriggen Ocean Rig Poseidon, oplyser Statoil.

Statoil har opereret ud for Tanzania siden 2007 og ejer feltet sammen med verdens største energiselskab ExxonMobile. Flere internationale oliegiganter jagter olie ud for Østafrika, hvor flere lande håber på ny økonomisk guldalder.

Læs også: Oliegiganter satser på gaseventyr i Østafrika

»Dette fund kan potentielt blive en katalysator for storstilet naturgasproduktion i Tanazania,« siger Yona Killaghane, der er direktør for Tanzania Petroleum Development Corporation (TPDC), i samme meddelelse.

Statoils fire øvrige store fund det seneste år er Skrugard og Havis i Barentshavet, Johan Sverdrup (tidligere Aldous/Avaldsnes) i Nordsøen og Peregrino South i Brasilien.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Statoil