Statistikken løj: Kina afbrænder langt mere kul end hidtil opgivet

Kina har i årevis undervurderet landets kulforbrug med 17 procent, viser nye officielle data. Det skriver New York Times.

Læs også: Forskning: Ekstrem hede gør snart dele af Mellemøsten ubeboelig

Opjusteringen betyder, at landet har udledt næsten en milliard ton CO2 mere om året end hidtil estimeret. Stigningen alene svarer til hele Tyskland udledning fra fossile brændstoffer. Mere præcist kan Kina mellem 2011 og 2013 have udledt op til 11 procent mere CO2, end hvad verdenssamfundet hidtil har antaget.

Det ukendte kulforbrug kan ifølge eksperter være med til at forklare Kinas ekstreme luftforurening. Illustration: U.S. Energy Information Administration, China National Bureau of Statistics (NBS)

De nye kuldata, der blev offentliggjort i stilhed tidligere på året, viser, at forbruget er blevet undervurderet siden 2000, men særligt i de seneste år har de tidligere informationer skudt forbi.

Læs også: Leder: Kolde facts – klima må tilbage på dagsordenen

Kinesiske myndigheder har endnu ikke kommenteret offentligt på ændringen, lyder der fra Lin Boqiang, der leder China Center for Energy Economics Research.

»Det her skaber en masse forvirring. Vores basis-data skal justeres, og internationale agenturer er nødt til at justere deres databaser. Det er problematisk, fordi mange prognoser og klimamål er baseret på de gamle data,« siger han til New York Times.

Læs også: Investorer sværmer om vedvarende energi

Kinas præsident, Xi Jinping, har indtil videre forpligtet sig til, at landets udledning af drivhusgasser skal toppe i 2030, men har ikke specificeret, hvor højt udledningen kan komme op indtil da.

De nye tal tyder på, at den maksimale emission bliver højere end forventet, siger Yang Fuqiang, der rådgiver den amerikanske miljøorganisation Natural Resources Defense Council. Til gengæld antyder de nye informationer, at udledningen kan toppe inden 2030, siger han.

Læs også: Kina kan ikke længere skjule massiv forurening

»Jeg tror, at det her betyder, at vi er tættere på et højdepunkt, fordi der også har været et fald i kulforbrug de seneste år,« siger han til den amerikanske avis.

De nye data betyder intet for atmosfærens faktiske CO2-indhold til dato.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men til gengæld er ca. halvdelen af alle verdens nye atomkraft-reaktorer der er under konstruktion i dag, placeret i Kina, som satser massivt på at øge deres atomkraft-kapacitet.

Kina bliver et spændende atomkraft-foregangsland at følge i fremtiden, for at se om a-kraften kan reducere deres massive luftforurening, og hvor hurtigt.

 • 7
 • 2

"De nye data betyder intet for atmosfærens faktiske CO2-indhold til dato." Nej heldigvis, for det er et målt tal, men det betyder så at endnu mere af det udledte CO2 åbenbart forsvinder fra atmosfæren.

 • 1
 • 12

Der er jo en gammel sandhed: Løgn, stor løgn, statistik.

CO2 eller ej, så har kineserne p.t. særdeles stort kendskab til kulkraft uden filter kombineret med biler uden filter. Det er vel nok den egentlige drivkraft i landet til fordel for energi med ren luft.

A-kraft er et naturligt valg for kineserne af mange grunde, men det løser ikke umiddelbart transportforurening fra bilerne, med mindre der indføres meget store mængder eldrevet kollektiv trafik.

 • 6
 • 1

Grafen over det samlede 'primære energiproduktion' ser ud til at flade ud, mens forbruget stadig stiger støt.

Importerer Kina ca. 18 % (på øjemål) af deres 'primære' (brutto) energi?

Men glædeligt hvis mængden af afbrændt kul falder, særligt den del hvor røggassen end ikke filtreres.

 • 2
 • 0

Kender vi vist udmærket fra vores eget samfund.

Man skal bare lige have for øje at en kritik imod Kinas energi produktion er en løftet finger imod os selv, fordi det Kina bruger abnorme mængder energi på, er at producerer alt vores crap til den billigeste pris markedet tilbyder. Det har både miljø konsekvenser og menneskelige konsekvenser.

 • 4
 • 2

Det er det jo ikke for sig selv, landet har 1,63 milliarder indbyggere og er samtidig under en voldsom udvikling. Det er ikke produktionsvirksomhederne, der bærer hovedparten af skylden, det er derimod den samlede mængde af øget energiforbrug hos kineserne, der bærer skylden - dette skal sammenholdes med deres mangelfulde tiltag indenfor både filtrering og udledning af CO2, samt deres mangelfulde tiltag for at nedbringe eller effektivisere energiforbruget. Atomkraft kommer desværre ikke til at lave et betydeligt indhug i de kinesiske udledninger i den nærmeste fremtid, selvom de bliver førende på området.

 • 2
 • 2

Christian Østergaard:

Du har vist ikke været i Kina kan jeg høre...

Rigtigt meget af Kinas befolkning bor i landområder hvor der ikke engang er elektricitet, vand eller kloakering og deres eneste måde at få penge hjem til familien og få en fremtid er at arbejde under slavelignende forhold i megafabrikker på størrelse med storbyer(mest kendte er jo nok Foxconn) hvor de også bor, det er i høj grad ansvarligt for den stigende urbanisering Kina oplever. Godt nok er det rigtigt at Kina gør rigtigt meget for også at få udlagt elektricitet, vand osv. til landområderne som oftest er svært tilgængelige. Men der er en helvedes til forskel på at bo i byen og så i landområderne og ca. halvdelen af kineserne bor på landet og frem mod 2020 regnes det for at dette tal er faldet til 40%.

 • 1
 • 0

Jeg har ikke været i Kina, men tilgengæld har jeg indsigt i Kinas energiudvikling. Jeg kender godt til statistikkerne for befolkningens sammensætning og produktionsvirksomhederne, men de har ikke det store at gøre med det forøgede energiforbrug - skal jo lige nævnes at selv i Kina er der penge at spare for virksomheder, der overforbruger energi...

Den øgede velstand og det dertilhørende massive behov for energi, der er primært drivende for det forøgede behov. Det rigtig nok at produktionsvirksomhederne er en del af skylden, men det er ikke den drivende faktor.

 • 0
 • 0

Ok ikke den drivene faktor!? Vil nu påstå at det netop er den drivene faktor bag denne udvikling. Netop Kinas produktion af praktisk talt det meste vi kan gå ind og købe i butikkerne af udstyr. Jeg tror det er pænt svært i dag at finde et produkt der ikke på den ene eller den anden måde har været i hænderne på en kineser og det siger jeg med min globale indsigt i hvordan udvikling og produktion fungerer i vores verden.

 • 1
 • 0

Deres produktion har i for sig altid været stor er jeg da enig i, svært at komme uden om :) og ja produktionens energi behov har da også udviklet sig i takt med at der er kommet mere af det, det skal jo hertil siges at Kinas produktionsvirksomheder har historisk set haft en meget stor andel i energi behovet og fortsat har det - set i forhold til resten af verden.

Men det alene ændrer ikke ved at der samtidig er sket en større udvikling i både behovet for transport, energi i private hjem samt udviklingsprojekter på f.eks. belysningsområdet. Husk på at energi og elektricitet ikke er det samme.

 • 0
 • 0

Man skal bare lige have for øje at en kritik imod Kinas energi produktion er en løftet finger imod os selv, fordi det Kina bruger abnorme mængder energi på, er at producerer alt vores crap til den billigeste pris markedet tilbyder.

Den er hørt før. Der er en vis sandhed i udsagnet, men det forbigår at meget af den produktion der foregår i Kina forsyner landets EGEN befolkning, dvs. en stadig voksende middelklasse på hundredevis af millioner mennesker (afhængig af opgørelsesmetode er disse fra 180 millioner mennnesker til over 300), der alle skal have en bil i garagen og en behagelig hussstand med alt hvad dette indebærer.

 • 0
 • 0

iflg. KcKinsey var mængden af Kinesere indenfor middelklassespændet 4% i 2000, men 68% i 2012. Hvis dette ikke kan kaldes eksplosivt, hvad da?

"By 2022, our research suggests, more than 75 percent of China’s urban consumers will earn 60,000 to 229,000 renminbi ($9,000 to $34,000) a year.1 In purchasing-power-parity terms, that range is between the average income of Brazil and Italy. Just 4 percent of urban Chinese households were within it in 2000—but 68 percent were in 2012.2"

k: http://www.mckinsey.com/insights/consumer_...

 • 0
 • 0

Diskussionen er udsat for omstilling: Væk fra en lille smule diskussion om den (evt. bevidste) underdrivelse af væksten i både produktion og forbrug af energi, herunder kul, og over på diverse pindehuggeri om udviklingen af Kinas middelklasse er af den ene eller anden størrelse.

Jeg troede egentlig, at de fleste var klar over, at Kinas økonomi og dermed forbrug - ikke bare af energi - i disse år er under omstilling, med alt hvad deraf følger.

Væksten i Kinas forbrug drives ikke længere primært af produktion af diverse varer til eksport. Der foregår en, mere eller mindre, glidende overgang fra, at økonomien har været 'eksportdrevet' til, at den er drevet af produktion af andre varer, i en anden skala og med et andet energiforbrug, som er rettet mod forbrug og service på det store hjemmemarked, som er voksende pga. boomet i middelklassen. Det handler denne artikel om:

http://borsen.dk/nyheder/oekonomi/artikel/...

Denne omstilling har adskillige 'ringvirkninger' for adskillige aktører herunder firmaer verden over, der gennem mange år i stor skala har kunnet producere og eksportere råvarer inkl. olie, gas, kul til Kina, men også rederier, som i samme periode har været involveret i at transportere disse varer til Kina og/eller at transportere varer fra Kina til forbrugere verden over. Den omstilling kommer helt sikkert til at gøre mere ondt end det allerede har gjort, før det bliver bedre - eventuelt.

 • 1
 • 0

I Beijing må knallerter og motorcykler med benzin motor forbud inden for ring 5 - så det myldre med el-knallerter/scootere/små elbiler mm - det kunne vi godt lære lidt af hjemme i DK

Til gengæld kan man betale sig fra at have katalysator på sin bil! Private biler har en ugentlig dag hvor de ikke må køre, det skifter hver 3 mdr - men effekten er begrænset da man jo kan planlægger efter det eller kan tage en taxa.

Større lastbiler må ikke køre om dagen inde i byen, så man kan se at forureningen stiger hver aften og falder igen næste morgen.

I forbindelse med topmøder og senest den store militær parade lukker man alt industri og byggeri ned i 14 dage og begrænser privat biler til hver 2. dag – så man er sikker på blå himmel!

Kul bruges direkte til opvarmning af huse ude i de små byer, så der ser man kulbunker ligger uden for husene - her er der ingen filter! Man vil til at forbyde afbrænding kul inde for ring 2.

 • 2
 • 0

Zoologisk Haves chimpanser og folk med hjerner på samme niveau havde ikke ventet det - alle andre ved, at ddata forfalskes og at der svindles med kvota for CO2, i lighed med data for al anden foreurening.

 • 2
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten