Statikermangel kan forsinke byggerier: Nødløsning på vej

Illustration: shawn_h / Bigstock

Kun 17 personer kan udføre teknisk byggesagsbehandling i Danmark efter nytår, hvor nye regler træder i kraft. Derefter kan kommunerne ikke længere foretage teknisk byggesagsbehandling, men kun kontrollere, om et byggeri overholder lokalplanen.

Fra nytår kan kun privatansatte certificerede statikere foretage teknisk byggesagsbehandling. Men indtil videre er kun 17 statikere blevet certificeret til denne opgave, så der er udsigt til en flaskehals, som kan medføre dyre forsinkelser af byggerier. Det skriver DR Nyheder.

»Det vil medføre forsinkelser i forhold til at igangsætte byggerier, hvis vi ikke får uddannet flere. Og så kan det jo få store samfundsøkonomiske konsekvenser for hele branchen,« siger administrerende direktør for entreprenørvirksomheden KPC Jesper Henkel til DR.

Læs også: Regeringen vil fjerne teknisk byggesagsbehandling fra kommunerne

Ideen om at privatisere den tekniske byggesagsbehandling og godkendelsen af brandsikkerheden i bygningerne kommer fra byggebranchen selv. Her var der utilfredshed med, at den tekniske byggesagsbehandling i kommunerne kunne være langvarig og at løsninger, der blev godkendt i én kommune, kunne blive afvist i en anden.

Læs også: Forslag skaber usikkerhed om byggesager

Men trods en toårig overgangsordning har rådgiverne og entreprenørerne ikke formået at få certificeret tilstrækkeligt mange til at klare opgaverne fra 1. januar 2020.

Brug for 250 statikere

Ifølge Dansk Byggeri er der brug for omkring 250 certificerede statikere og 300 certificerede brandrådgivere. Kommunerne skal nemlig heller ikke længere forholde sig til brandsikkerheden i bygninger. Den opgave skal overgå til certificerede brandrådgivere. Dem er der dog blevet uddannet lidt flere af. Indtil videre har 64 fået papir på deres ekspertise på dette område.

For at undgå, at byggebranchen går i stå, arbejder Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen ifølge DR på en overgangsordning, hvor de anerkendte statikere, der er godkendt under de hidtil gældende regler, får lov til at fortsætte til midten af 2020. Det vil give 50-60 ekstra statikere.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Artiklen indleder med "Kun 17 personer kan give byggetilladelser i Danmark efter nytår, hvor de nye regler for byggesagsbehandling træder i kraft."

Dette er næppe korrekt da det er myndighed der giver tilladelse - og de certificerede statikere (og brandrådgivere) foretager teknisk byggesagsbehandling.

Tilladelser og dispensation ligger, mig bekendt, stadig hos myndighed ... altså kommunen. Det må de certificerede rådgivere ikke give.

 • 5
 • 0

Endnu et eksempel på manglende rettidig omhu i lovgivning bestemmelser. Denne situation har kunnet forudses. Hvad er der sket med alle de mennesker der intil nu har kunne lave beregningerne og give tilladelserne? Hvorfor har overgangsperioden ikke virket? Hvorfor er der så få der har kvalificeret sig? Det skulle vel ikke være fordi den nye funktion er en "øretævernes holdeplads" hvor man kommer i klemme mellem bygherrens økonomiske ønsker på den en side og lovkrav på den anden side.

 • 0
 • 0

Nu er vi jo så glade for liberalismen, så hvorfor er det statens problem at der ikke er uddannet tilstrækkeligt med personer i det private erhvervsliv til at leve af dette arbejde?

Når lønnen, i den første tid er på et tilpas stort niveau til at de 17 personer kan lave det atbejde der bliver gennemført, så er der nok flere der gennemføre kurset for at få en bid af kagen og så tilpasses prisen med efterspørgslen :)

Lige nu har de 17 personer gode kort på hånden til næste lønforhandling...

 • 3
 • 1

Med mine bitre erfaringer fra byggeprocesser; alt for højt tempo med tvivlsom kvalitet som følge , tænker jeg ligefrem, at det kan være gavnligt for kvaliteten af de fremtidige byggerier med en rask lille flaskehals. Men det modsatte nok bliver resultatet; mangelfulde beregninger og vigende kvalitet.

 • 5
 • 0

Branchen selv har bedt om dette nye setup, har haft to år til at blive klar til det og nu piver de fordi de ikke har taget ansvar for det de selv ville have? Jeg ville ikke give dem en nødløsning men tvinge dem til at tage konsekvensen af deres handlinger eller mangel på samme. Eneste "nødløsning" der kan komme på tale er at sige til dem at de ikke har været deres ansvar voksen nok så vi forsætter nuværende sysytem og så må de finde sig i det. Når de så har uddannet nok folk så kan det komme på tale at ændre systemet. Hvem havde branchen forventet skulle gøre deres arbejde med at uddanne folk? staten? i såfald har branchen bevist at de ikke er store nok til at være alene og har brug for en barnepige der kan gøre tingene for dem.

 • 3
 • 1

Hej Chris

Jeg vil gerne starte med at notere at en certificeret statiker ikke skal udfører beregninger, men skal kontrollere at dokumentation og kontrol er udført iht. bygningrelamentets krav. Den certificerede statikers ansvar variere i forhold til hvilken konstruktionsklasse bygningen er klasificeret som.

Der er i alt 4 konstruktionsklasser for bygninger, og hvis man skal certificeres til klasse 3 og 4 kræver det flere års erhvers erfaring med projektering. De tidligere ansvarlige i kommunen har ikke projekteringserfaring og derfor kan de ikke klasificeres til de 2 øverste kategorier. Dertil havde de skulle finde et privat firma der ville ansætte dem og betale for deres certificering da kommunen ikke må gøre dette.

Overgangsfasen har ikke virket fordi der ikke har været noget organ der var godkendt til at give disse certificeringer. Dancert har fået denne tilladelse for et par måneder siden og kæmper for at få flere certificeret inden årets udgang. Det vil sige at det simpelt hen ikke har været muligt at blive certificeret tidligere.

Der er kun 17 der er certificeret. Men der er mange der har ansøgt og er igennem sagsbehandling. (dog langt fra 250).

Et privat rådgiver firma har ansøgt om at kunne certificere statikere, men har på nuværende tidspunt kun fået lov til at certificere brandrådgivere.

 • 1
 • 0

Hej Jesper

For at kunne certificere statikere og brandrådgivere kræver det at staten giver virksomheden tilladelse til at udfører certificeringen.

Denne tiladelse er kun blevet givet til 1 af 2 organer der har ansøgt (jeg er ikke 100% sikker på det kun 2 der har ansøgt). Dertil er tiladelsen kommet meget sent i overgangsfasen og derfor er det efter min mening staten der har været for langsom med at overdrage ansvaret til de private organer. Jeg vil lige notere at begge private virksomheder er godkendt til at certificere brandrådgivere.

Denne privatisering deler vandene i branchen og er ikke et generelt ønske. Dog ligger ønsket nok hos de mest indflydelsesrige firmaer i branchen, og deres motivation for dette er en helt anden lang diskussion.

 • 2
 • 0

Hvor længe har man kendt kravene til certificereringen? Dem kan man jo begynde på at opbygge inden der er nogle der kan udstede certifikatet. Så hvor længe efter kravene var kendt ventede man med at gå i gang? Ventede man på mor? (staten) eller tog man ansvar?

 • 0
 • 1

@ Jesper: Det var måske fornuftigt nok, at du satte dig ind i sagen, inden du skyder til højre og venstre. Kravene for at blive certificeret statiker er erfaring, og man skal indsende projekter man har udarbejdet. Branchen har blot ventet på, at der var nogle der rent faktisk kunne certificere, og de er først kommet nu. Så “mor” har ikke været ansvarlig og udøvet rettidig omhu

 • 1
 • 0

Hej Jesper,

Den seneste omgang ændringer til certificeringsordningen kom i juli måned 2019.

Bygningsreglementet blev endvidere sidst ændret/sendt i høring midt oktober 2019.

Vejledningen om dokumentationens indhold kom i en revideret udgave d. 11. december 2019.

Som en sidebemærkning, tror jeg mange mindre/mellemstore ingeniør virksomheder afskrækkes af prisen på ca DKK 60.000 for den mindste klasse og ca DKK 145.000 for de øvre klasse (beløb er ekskl. moms) Mere info om yderligere gebyrer der skal lægges oveni, mv. kan ses hos Dancert Inddrages samtidigt risikoen for at man mister certificeringen igen om et par år, hvis man ikke har haft opgaver nok i den specifikke konstruktionsklasse, forstår jeg godt at mange holder igen.

 • 4
 • 0

Overgangsfasen har ikke virket fordi der ikke har været noget organ der var godkendt til at give disse certificeringer. Dancert har fået denne tilladelse for et par måneder siden og kæmper for at få flere certificeret inden årets udgang. Det vil sige at det simpelt hen ikke har været muligt at blive certificeret tidligere.

Ja, det er også min fornemmelse. Rambøll skulle også blive godkendt til at give disse certificeringer, men sidst jeg var i kontakt med dem var de ikke så langt endnu (og det var vistnok et par måneder siden).

Derudover er det alt for dyrt, som en anden også nævner. Jeg ville sådan set gerne certificeres til at måtte bestemmer KK og BK for projekter, der ligger i KK2 og BK2. Men det kan jeg ikke, fordi det koster simpelthen alt for meget, så derfor har jeg droppet det. Men heldigvis kan jeg formodentligt også fint klare mig med KK1 og BK1, da det er her de projekter jeg generelt laver i mit enkeltmandsfirma, ligger.

Men hvorfor skal den enkelte egentligt også betale for det. Ingeniørerne har jo en uddannelse og det har indtil nu været nok. Og nu er uddannelsen pludselig ikke god nok!? Det er noget værre pjat. Umiddelbart ville jeg sige at KK2 og BK2 burde være gratis eller tæt på gratis og KK3, BK3, KK4 og BK4, skulle måske koste noget fordi det er i en anden skala - men max. måske lige omkring 10.000 kr - ville jeg umiddelbart sige.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten