Statens vagthunde i oprør: Minister nægter ansvar for vaccine-fadæsen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Statens vagthunde i oprør: Minister nægter ansvar for vaccine-fadæsen

Illustration: Vibeke Toft/Polfoto

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og hendes ministerium nægter at påtage sig ansvaret for, at statskassen blev lænset for et milliardbeløb som følge af den amatøragtige håndtering af salget af Statens Serum Instituts vaccineproduktion.

Rigsrevisionen rejste i en rapport onsdag en sønderlemmende kritik af salget, som skulle have indbragt op til 285 millioner kroner. I stedet endte det ifølge Rigsrevisionens opgørelse med at dræne statskassen for mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner.

Rigsrevisionens rapport indeholder en sønderlemmende kritik af Sundheds- og Ældreministeriets håndtering af salget. Den flugter i hovedtræk med det forløb, som Ingeniøren sammen med HK Statbladet kortlagde i juni, og hvor vi baseret på offentligt tilgængelige kilder kom frem til, at drænet i statskassen var mindst en milliard kroner.

Læs også: Endnu værre end frygtet: Salg af vaccineproduktion kostede statskassen ca. 1,5 milliarder

I en pressemeddelelse afviser ministeriet imidlertid hovedparten af Rigsrevisionens kritik, hvilket også er nævnt i selve rapporten. Desuden afviser Ellen Trane Nørby ethvert ansvar for skandalen, fordi hun »først tiltrådte efter det forløb, som er revideret«, som det hedder i pressemeddelelsen. Heller ikke i sommer kunne Ingeniøren få ministeren til at stille op til interview.

Ministeriet konstaterer i sin pressemeddelelse, at det »på en række punkter er markant uenig i Rigsrevisionens begrundelser for at kritisere« salget af vaccineproduktionen. Det gælder blandt andet de udgifter, som var knyttet til salget. »Ministeriet kan ikke genkende de tal,« hedder det blandt andet i pressemeddelelsen.

»Rigsrevisionen har ikke forholdt sig til ministeriets kritik,« lyder det endvidere fra det kampklare ministerium. Det kalder overordnet kritikken for »uproportional«.

Læs også: Milliarddyrt salg af vaccineproduktion kulegraves af landets skrappeste revisorer

De politisk udpegede statsrevisorer, der arbejder tæt sammen med Rigsrevisionen, er mildt sagt bestyrtede over Sundhedsministeriets reaktion på kritikken.

»Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Det er ganske uhørt,« siger formand Peder Larsen (SF), der vel at mærke har været statsrevisor mere end to årtier.

»Vi er nærmest chokerede over, at et ministerium kan forholde sig så lidt konstruktivt. Jeg kan ganske enkelt ikke fatte, hvorfor ministeriet har valgt sådan en adfærd,« tilføjer han.

Peder Larsen fremhæver også, at Rigsrevisionen har haft vanskeligt ved at samarbejde med Sundhedsministeriet, og at det ikke er lykkedes at få udleveret alle de oplysninger, som revisorerne efterlyser.

Læs også: Salg af offentlig virksomhed: Medarbejderne så deres fyresedler på lysavisen

Statsrevisorerne bakker 100 procent op om Rigsrevisionens arbejde. Formanden siger blandt andet:

»Det er næsten en lærebog i, hvordan man ikke skal sælge et statsligt aktiv. Det er foregået så uprofessionelt, som det overhovedet kan være.«

For Rigsrevisionen og statsrevisorerne udgør Sundhedsministeriets reaktion på rapporten dog et endnu mere presserende problem. For som Peder Larsen spørger: Hvad skal vi med Rigsrevisionen som vagthund over, at statens finanser bliver forvaltet hensigtsmæssigt, hvis et ministerium blot kan erklære sig uenig i dens konklusioner?

»Vi kan ikke risikere, at det her sker en anden gang, så vi må tænke over, hvordan vi kan forhindre det i fremtiden.«

Læs også: Salget af statens vaccine-produktion kostede én milliard

SF stod uden for aftalen om at sælge vaccineproduktionen, men hos statsrevisorerne følger forfærdelsen over Sundhedsministeriets afvisning af Rigsrevisionen ikke parti-skel. Villum Christensen fra Liberal Alliance er således helt på linje med Peder Larsen. Han opremser de brølere, som ministeriet ifølge Rigsrevisionen har begået, og konkluderer:

»Det kan ikke være ringere. Prøv at forestille dig en privat virksomhed, hvor underskuddene bliver større og større, og man gør det stik modsatte af at få et attraktivt tilbud på markedet. Det har Dong-dimensioner, det her,« siger han med henvisning til kritikken af den lave pris for at afhænde en del af det tidligere 100 procent statslige energiselskab, som i dag hedder Ørsted.

Også Villum Christensen finder det »meget usædvanligt«, at Sundhedsministeriet affejer Rigsrevisionens kritik som forfejlet.

»Når vi har en Rigsrevision med 200 medarbejdere og en statsrevision med seks revisorer og et sekretariat, som skal holde øje med, at staten forvalter offentlige midler på en ordentlige måde, hvad skal vi så gøre, hvis et ministerium ikke lytter? Det er et meget grundlæggende spørgsmål,« siger han.

Læs også: Leder: Politisk makværk gør anerkendt seruminstitut til dårlig forretning

På deres møde onsdag nåede statsrevisorerne ikke at forholde sig til, hvordan de skal reagere for at forhindre gentagelser af Sundhedsministeriets afvisning af kritikken. Nu får ministeriet først de sædvanlige to måneder til at sende et officielt svar på rapporten og ikke blot en pressemeddelelse.

Peder Larsen forudså, at Ellen Trane Nørby ville blive indkaldt i samråd for at blive grillet om salget, da Ingeniøren talte med ham torsdag formiddag. Det skete allerede i løbet af torsdagen.

Statsrevisorerne vedtog som ventet på deres møde onsdag at bede Rigsrevisionen om en anden kulegravning, som involverer Statens Serum Institut, nemlig udbuddet af Det Veterinære Beredskab. Det vandt seruminstituttet sammen med Københavns Universitet fra DTU, og det har været stærkt medvirkende til at redde seruminstituttet oven på det katastrofale frasalg af vaccineproduktionen.

Men DTU mener sig udsat for forskelsbehandling, og Rigsrevisionen skal derfor undersøge, om udbuddet var designet til at redde seruminstituttet.

Læs også: Rigsrevisionen skal kulegrave, om DTU blev offer for iscenesat udbudsteater

De danske politikere er til salg for dem, som vil købe statslige virksomheder billigt. Bare politikerne får del i pengene så kan de ikke se et problem i dette.

  • 15
  • 8

Dog disse åbentlyst uduelige fjolser?

Igen og igen ser vi arrogante og faktaresistente politikkere blive valgt og genvalgt, trods åbenlys inkompetance.

I spidsen for "dream teamet" sidder statsministeren og gør det han gør bedst: ingenting!

Men vi ligger som vi har redet, vi har selv valgt dem, tiltrods for at vi ikke har tillid til dem, og tæller fingrene efter af have trykket dem i hånden.
(De kunne jo have stjålet en finger, eller to).

  • 20
  • 2

Ministeriet affejer kritikken med at det var politisk bestemt at det skulle sælges eller lukkes.
(Corydon var i regering dengang).
Det kan de have ret i, men måske den politiske vilje var anderledes hvis de havde fået at vide hvad det kostede, eller om der var andre muligheder. For eksempel blot at lukke.

  • 16
  • 0