Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og hendes ministerium nægter at påtage sig ansvaret for, at statskassen blev lænset for et milliardbeløb som følge af den amatøragtige håndtering af salget af Statens Serum Instituts vaccineproduktion.
Rigsrevisionen rejste i en rapport onsdag en sønderlemmende kritik af salget, som skulle have indbragt op til 285 millioner kroner. I stedet endte det ifølge Rigsrevisionens opgørelse med at dræne statskassen for mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner.
Rigsrevisionens rapport indeholder en sønderlemmende kritik af Sundheds- og Ældreministeriets håndtering af salget. Den flugter i hovedtræk med det forløb, som Ingeniøren sammen med HK Statbladet kortlagde i juni, og hvor vi baseret på offentligt tilgængelige kilder kom frem til, at drænet i statskassen var mindst en milliard kroner.
Læs også: Endnu værre end frygtet: Salg af vaccineproduktion kostede statskassen ca. 1,5 milliarder
I en pressemeddelelse afviser ministeriet imidlertid hovedparten af Rigsrevisionens kritik, hvilket også er nævnt i selve rapporten. Desuden afviser Ellen Trane Nørby ethvert ansvar for skandalen, fordi hun »først tiltrådte efter det forløb, som er revideret«, som det hedder i pressemeddelelsen. Heller ikke i sommer kunne Ingeniøren få ministeren til at stille op til interview.
Ministeriet konstaterer i sin pressemeddelelse, at det »på en række punkter er markant uenig i Rigsrevisionens begrundelser for at kritisere« salget af vaccineproduktionen. Det gælder blandt andet de udgifter, som var knyttet til salget. »Ministeriet kan ikke genkende de tal,« hedder det blandt andet i pressemeddelelsen.
»Rigsrevisionen har ikke forholdt sig til ministeriets kritik,« lyder det endvidere fra det kampklare ministerium. Det kalder overordnet kritikken for »uproportional«.
Læs også: Milliarddyrt salg af vaccineproduktion kulegraves af landets skrappeste revisorer
De politisk udpegede statsrevisorer, der arbejder tæt sammen med Rigsrevisionen, er mildt sagt bestyrtede over Sundhedsministeriets reaktion på kritikken.
»Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Det er ganske uhørt,« siger formand Peder Larsen (SF), der vel at mærke har været statsrevisor mere end to årtier.
»Vi er nærmest chokerede over, at et ministerium kan forholde sig så lidt konstruktivt. Jeg kan ganske enkelt ikke fatte, hvorfor ministeriet har valgt sådan en adfærd,« tilføjer han.
Peder Larsen fremhæver også, at Rigsrevisionen har haft vanskeligt ved at samarbejde med Sundhedsministeriet, og at det ikke er lykkedes at få udleveret alle de oplysninger, som revisorerne efterlyser.
Læs også: Salg af offentlig virksomhed: Medarbejderne så deres fyresedler på lysavisen
Statsrevisorerne bakker 100 procent op om Rigsrevisionens arbejde. Formanden siger blandt andet:
»Det er næsten en lærebog i, hvordan man ikke skal sælge et statsligt aktiv. Det er foregået så uprofessionelt, som det overhovedet kan være.«
For Rigsrevisionen og statsrevisorerne udgør Sundhedsministeriets reaktion på rapporten dog et endnu mere presserende problem. For som Peder Larsen spørger: Hvad skal vi med Rigsrevisionen som vagthund over, at statens finanser bliver forvaltet hensigtsmæssigt, hvis et ministerium blot kan erklære sig uenig i dens konklusioner?
»Vi kan ikke risikere, at det her sker en anden gang, så vi må tænke over, hvordan vi kan forhindre det i fremtiden.«
Læs også: Salget af statens vaccine-produktion kostede én milliard
SF stod uden for aftalen om at sælge vaccineproduktionen, men hos statsrevisorerne følger forfærdelsen over Sundhedsministeriets afvisning af Rigsrevisionen ikke parti-skel. Villum Christensen fra Liberal Alliance er således helt på linje med Peder Larsen. Han opremser de brølere, som ministeriet ifølge Rigsrevisionen har begået, og konkluderer:
»Det kan ikke være ringere. Prøv at forestille dig en privat virksomhed, hvor underskuddene bliver større og større, og man gør det stik modsatte af at få et attraktivt tilbud på markedet. Det har Dong-dimensioner, det her,« siger han med henvisning til kritikken af den lave pris for at afhænde en del af det tidligere 100 procent statslige energiselskab, som i dag hedder Ørsted.
Også Villum Christensen finder det »meget usædvanligt«, at Sundhedsministeriet affejer Rigsrevisionens kritik som forfejlet.
»Når vi har en Rigsrevision med 200 medarbejdere og en statsrevision med seks revisorer og et sekretariat, som skal holde øje med, at staten forvalter offentlige midler på en ordentlige måde, hvad skal vi så gøre, hvis et ministerium ikke lytter? Det er et meget grundlæggende spørgsmål,« siger han.
Læs også: Leder: Politisk makværk gør anerkendt seruminstitut til dårlig forretning
På deres møde onsdag nåede statsrevisorerne ikke at forholde sig til, hvordan de skal reagere for at forhindre gentagelser af Sundhedsministeriets afvisning af kritikken. Nu får ministeriet først de sædvanlige to måneder til at sende et officielt svar på rapporten og ikke blot en pressemeddelelse.
Peder Larsen forudså, at Ellen Trane Nørby ville blive indkaldt i samråd for at blive grillet om salget, da Ingeniøren talte med ham torsdag formiddag. Det skete allerede i løbet af torsdagen.
Statsrevisorerne vedtog som ventet på deres møde onsdag at bede Rigsrevisionen om en anden kulegravning, som involverer Statens Serum Institut, nemlig udbuddet af Det Veterinære Beredskab. Det vandt seruminstituttet sammen med Københavns Universitet fra DTU, og det har været stærkt medvirkende til at redde seruminstituttet oven på det katastrofale frasalg af vaccineproduktionen.
Men DTU mener sig udsat for forskelsbehandling, og Rigsrevisionen skal derfor undersøge, om udbuddet var designet til at redde seruminstituttet.
Læs også: Rigsrevisionen skal kulegrave, om DTU blev offer for iscenesat udbudsteater
