Statens Serum Institut: Ebola-udbrud er dybt bekymrende

28. juli 2014 kl. 14:079
Statens Serum Institut: Ebola-udbrud er dybt bekymrende
Illustration: Åsa Björndal-Szekely.
Ebola-virussen fortsætter sin fremmarch i Vestafrika og har i weekenden spredt sig til den nigerianske millionby Lagos.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den livsfarlige ebola-virus rammer stadig flere områder i Vestafrika, og i weekenden er der også konstateret et tilfælde af infektion med virussen i den nigerianske millionby Lagos. Også i Sierra Leones hovedstad, Freetown, er der registreret smittetilfælde. Det skriver Berlingske netavis og DR's hjemmeside.

Over for Berlingske kalder overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak situationen for 'dybt bekymrende':

»Vi må konstatere, at der er tale om et meget stort udbrud. Vi kan se, at sundhedssystemet i de ramte områder er meget hårdt belastet, og at man har svært ved at dæmme op for den.«

Han frygter dog ikke, at virussen vil sprede sig til resten af verden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg er egentlig rimelig sikker på, at virussen vil komme under kontrol på et tidspunkt. Det gode ved sygdommen er trods alt, at den ikke er så smitsom. Den smitter via kropsvæsker som blod, så der skal være en intim kontakt med den smittede.«

DR Nyheder skriver, at der siden udbruddet i begyndelsen af året er over 660 mennesker, der er døde af ebola-virussen i Guinea, Sierra Leone, Nigeria og Liberia. Ifølge professor og overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut har vi at gøre med det største ebola-udbrud på alle parametre.

»I både antal døde, geografisk udbredelse og tid taler vi om det største udbrud nogensinde. Det har været i gang i et halvt år nu, og der kommer til at gå mange måneder endnu, før der er styr på det,« siger han til DR Nyheder.

Ifølge DR er forskere i USA ved at udvikle en dna-vaccine mod sygdommen, som der i øjeblikket ikke findes nogen behandling imod. I udgangspunktet smitter ebola-virus dog ikke lige så let som eksempelvis sars.

»Sars smitter via luftveje, mens du skal være i direkte berøring med en smittet for at få ebola-virus. Det smitter via sekreter som sæd og blod,« siger Anders Fomsgaard til DR Nyheder.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
9. februar 2015 kl. 12:04

Ebola er IKKE noget problem - sammenlignet med så mangle andre sygdomme/dødsfald. PROBLEMET er, at de lande som HAR Ebola for nuværende, ABSOLUT INTET kan gøre for at hindre spredning/diagnostisere eller bare give den mindste form for hjælp til de ramte. Det er såkaldte "svage stater", der rammes så det basker. Staterne har ingen infrastruktur, intet sundhedsvæsen af betydning osv. Afrikanske ledere har INTET gjort for at opbygge deres "samfund". Man lever som man "plejer", de fattige må passe sig selv og de rige rager til sig (sagt SORT og HVIDT). Man kan jo forestille sig samme senarie udspille sig i Europa under Pesten. INGEN anede hvad man skulle gøre. Der INGEN der KUNNE hjælpe. Karantæne, udstedelse af "Passport" osv, kom meget senere. Det samme udspiller sig faktisk i Afrika i dag. De lokale kan ved IKKE hvad der sker. De Afrikanske lande magter det ikke selv. Der er næsten intet der fungere i Afrika....selvom man skulle tror det, fra de billeder man ser fra storbyer osv. At det blev Ebola er bare tilfældigt, bortset fra at man absolut skal "vaske/røre ved sine døde". Hvad gør man, når den næste "ukendte" Virus raser. DET er problemet. For landene opbygger ikke selv et effektiv samfund, hvor man kan tage vare på sine egne borgere. Se Nigeria - de har olie, men er endt i korruption/fattigdom og et elendigt BNP. De rige lande kan blive ved med at "behandle" syge, men det gør bare INTET ved fremtidige epidemier. Pesten i Europa var en "Darwinistisk" øjenåbner, Kolera ligeså. Disse epidemier udviklede samfundene, man forstod at det var nødvendigt at opbygge en samfunds infrastruktur. Det burde man fortælle de Afrikanske ledere.......for hvis der en dag ikke er vilje/økonomi til at hjælpe, uddør mange Afrikanske Starter. For så ender det med kaos/flygtninge/lukning af grænser/nedskydning af mennesker der vil væk....osv I Danmark hyler lægerne op om "manglende" MFR vaccinationer" - forskellene er til at få øje på.....

8
30. juli 2014 kl. 16:23

Jeg kan love dig at hvis ebola kommer til Danmark så går der ikke længe før læger og sygeplejere bruger dragterne hele tiden så snart der kommer nogen ind med noget der bare minder om ebola.

Lad sygehuspersonalet og sygetransporten om paranoiaen. Vi andre har ikke noget a være bekymrede over på nuværende tidspunkt.

6
30. juli 2014 kl. 10:31

Ebola smitter kun ved direkte kontakt med kropssekreter og den er ikke dråbebåren. Det kræver altså at du er i direkte kontakt med f.eks. blod som enten indføres i blodbanerne eller kommer i kontakt med slimhinder. Dette betyder også at virus kun smitter i meget ringe grad før symptomer viser sig, og derefter går det så hurtigt i den forkerte retning at smittede ikke vil være særligt mobile.

Selvom den danske sygehus hygiejne ikke altid er 100% i top er den LANGT bedre end hvad ses i Liberia, Sierra Leone m.fl. og derfor vil risikoen for spredning i Danmark være meget mindre end den er i Vestafrika (efter at have besøgt førnævnte lande kan jeg kun konstaterer at jeg kun MEGET nødigt ville på et hospital der).

Desuden mener man at mange smittetilfælde sker som følge af udpræget balsamering af lig med de bare hænder i disse lande - ikke just noget vi er berømt for i Danmark.

5
30. juli 2014 kl. 09:23

Smitter ikke så let?

Så bør det nok undre at medicinsk personale dør som fluer under behandling af syge. Der er vist noget med at ca. 25% af de ramte er behandlere og sygeplejesker. Jo, inklusive specialister fløjet ind fra lande med tradition for nær-paranoid forsigtighed.

Harmonerer vel ikke så godt med teorien om at det er lokale begravelses-skikke og uvidenhed der er motoren?

4
30. juli 2014 kl. 05:44

i virkeligheden, når de første tilfælde dukker op i Danmark.

I betragtning af de vurderinger der blev foretaget i forbindelse med SARS, hvor man som eksempel valgte at transportere en potentiel SARS-patient gennem centrum af København i myldretiden, kan man frygte det værste. Vi bliver dog reddet af, at ebola er meget lidt smitsom. Hvis en person når at blive meget syg, før der søges læge, kan vi måske opleve et par enkelte smittede på dansk jord, men sygdommen vil hurtigt blive inddæmmet.

3
30. juli 2014 kl. 02:45

Med vores adgang til medier og hospitaler med mulighed for isolation tror jeg ikke problemet vil blive ret stort, medmindre virusset udvikler sig og bliver luftbåren.

Med rigelig adgang til information vil alle kende til symptomerne ved sygdommen, og derfor kunne minimere risikoen for at smitte andre.

2
30. juli 2014 kl. 00:52

Det svar tror jeg ikke at Mikael Ibsen eller andre i virkeligheden ønsker at høre :(

1
29. juli 2014 kl. 14:27

i virkeligheden, når de første tilfælde dukker op i Danmark.