Staten risikerer at betale for dåseforbud
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Staten risikerer at betale for dåseforbud

I kølvandet på et kommende dansk nederlag i dåsesagen risikerer den danske stat erstatningskrav fra udenlandske bryggerier, der vil pege på tabte indtægter og markedsandele som følge af det omstridte danske forbud mod øl og sodavand på dåse. Det mener professor Peter Pagh, Københavns Universitet.

»Der, hvor det rigtig kan betyde noget, er, hvis Heineken siger, at de kan sælge øl her i landet, men at Danmark har afskåret dem fra markedsandele,« siger Peter Pagh.

Han er dermed enig med skrivelser fra den tidligere regering til Folketinget, hvor det også anføres, at staten risikerer at skulle betale erstatning til dem, der har lidt tab som følge af dåseforbuddet. Kravene om kompensation med skattekroner kan komme både fra producenter, importører og handlende.

Selve dåsesagen i EF-Domstolen afgøres sandsynligvis om få uger, og efterfølgende erstatningskrav afhænger selvfølgelig af, om Danmark lider nederlag i EU. Men det tyder alt på, vil ske, efter at EF-Domstolens generaladvokat i september i sin vurdering af sagen afviste Danmarks argumenter for at forbyde øl og sodavand på dåse.

En mere afgørende hindring for erstatning er ifølge Peter Pagh, at f.eks. Heineken vil have meget vanskeligt ved at bevise tabets størrelse. Men en kæmpe omsætning det første år efter dåseindførelsen vil dog være et forhold, der vil være interessant i en retssag.

Svært at standse retssag

Peter Pagh vurderer ikke, at dåsesagen vil blive standset, selvom miljøminister Hans Christian Schmidt (V) skulle være hurtig på knapperne og stryge forbuddet i emballagebekendtgørelsen. Ministeren har nemlig over for dansk presse tilkendegivet, at dåseforbuddet, som tidligere miljøminister Svend Auken (S) kæmpede hårdt for, nu skal ophæves.

»Sagen handler jo også om den lange periode, hvor dåserne var forbudt.Vi vil på nuværende tidspunkt af sagen stadig få en dom. Det resultat kan ikke ændres,« siger Peter Pagh.

Kommissionen har dog en anden opfattelse. Før Kommissionen kan træffe beslutning om at lukke sagen, skal en ny dansk lovgivning, der er trådt i kraft, selvfølgelig være på plads.

»Men, jo, vi kan trække sagen,« siger Pia Ahrenkilde, talsmand for EU-miljøkommissær Margot Wallström, der dog tvivler på, at det rent tidsmæssigt vil være muligt at trække dåsesagen tilbage.

Miljøminister Hans Christian Schmidt har ikke ønsket at kommentere den præcise plan for dåserne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten