Staten betaler millioner for bredbånd i sommerhuse

Illustration: RAH Fiberbredbånd

Den statslige bredbåndspulje, der sidste år gav 80 mio. kr. i tilskud til bredbåndsprojekter, blev løbet over ende af interesserede borgere, der søgte om i alt 300 mio. kr. Da pengene blev fordelt, måtte man derfor skuffe tusindvis af danskere, mens andre fik tilskud til at anskaffe lynhurtigt bredbånd i deres sommerhuse.

Af de godt 3.700 adresser, der fik tilskud sidste år, var hver tiende et sommerhus. I alt fik sommerhusene 4,7 mio. kr. i tilskud. Det viser en kortlægning, som Ingeniøren har lavet på baggrund af oplysninger fra Energistyrelsen.

»Der er begrænsede ressourcer, så man burde nok se på, hvor vi skal have dem til at virke. Hvor skal hullet lappes?« spørger branchechef for teleområdet Thomas Woldiderich fra Dansk Energi med henvisning til, at der i 2016 var ansøgninger for i alt 300 mio. kr. fra puljen, som kun indeholdt 80 mio. i 2016.

Illustration: Nanna Skytte

Selv om man bør prioritere, genkender Thomas Woldiderich behovet for bedre bredbånd i sommerhuse.

»Hvis man trækker stikket i sin husstand nummer et og tager i sommerhus, vil de fleste nok gerne kunne gå online. Men det er en anden type udfordring end at sikre internet på folks faste bopæl,« pointerer han.

Bredbåndskroner skal tiltrække turister

I alt 350 sommerhuse har hver fået beløb på mellem 10.000 og 32.000 kr. fra den statslige bredbåndspulje. Det samlede beløb svarer til, at 214 af de tusindvis af boligejere, der har fået afslag på tilskud, kunne have fået det til deres helårshuse.

Opfordringen til at prioritere tilskuddene møder opbakning hos Enhedslisten, der sammen med Alternativet står uden for den brede aftale om bredbåndspuljen.

»Det kan jeg se meget fornuft i. Midlerne er små, så man må passe på, hvad man giver dem til. Det bør være til helårsbeboelse på landet, hvor det ellers er svært at starte et fiberprojekt,« siger Enhedslistens teleordfører, Søren Egge Rasmussen.


Han understreger imidlertid, at han er tilhænger af at give tilskud til bredbånd i sommerhusområder, blandt andet af hensyn til turister i sommerhusområderne. Det bør dog prioriteres lavere end helårsbeboelse, mener han.

Hos Dansk Folkeparti, som er med i aftalen, er teleordfører Jan Rytkjær Callesen anderledes positiv over for prioriteringen.

»Sommerhusområderne er også meget vigtige i denne henseende. Det kunne være turisme, vi skal leve af fremover. En tysker, en nordmand og en svensker vil også gerne have adgang til internettet, når de lejer et sommerhus,« vurderer han.

Han mener, at tilskuddene generelt bør målrettes de sektorer, hvor det kan komme erhverv til gavn, og hvor befolkningstætheden ikke er stor nok til, at markedskræfterne vil levere bredbånd foreløbig. Og her kan sommerhuse altså kvalificere sig på lige fod med helårsbeboelse, vurderer han.

Puljen skal genforhandles

Thomas Woldiderich fremhæver, at bredbåndspulen endnu er en forsøgsordning, og at der derfor er mulighed for at tilrette ordningen, når de tre års forsøgsordning er udløbet.

»Det er vigtigt at holde sig for øje, at det er en forsøgsordning, og der er en del skæverter i forhold til, hvordan den rammer. I evalueringen bliver man nødt til at sætte sig ved tegnebrættet igen og se på, hvordan den skal se ud fremover,« siger han.

Hos Dansk Folkeparti har Jan Rytkjær Callesen allerede taget puljens vilkår op med ministeren og fået lovning på, at de kan tilrettes, inden den sidste del af puljen uddeles i 2018. 2017-puljen er imidlertid allerede i gang og kan derfor ikke ændres.

I 2018-puljen ønsker Jan Rytkjær Callesen sig ikke, at sommerhusområderne bliver nedprioriteret.

»Sommerhusene skal ikke udelukkes. Tværtimod; jo mere, de udlejes, des mere kommer der i kassen,« påpeger han.

Til gengæld vurderer han, at op mod 200.000 af de 336.794 tilskudsberettigede adresser kan udelukkes fra puljen, hvis man indfører kriterier om eksempelvis lav befolkningstæthed. Derudover foreslår han at prioritere adresser, hvor der er registreret virksomheder.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Pensionister der har valgt at bo i deres sommerhus (og for den sags skyld folk der bare bor en stor del af året i deres sommerhus af den ene eller anden ukendte grund) har jo også behov for internet.

Det er træls ikke at kunne streame fra Netflix, Hbonordic, tv2play mv fordi forbindelsen er 4-5 Mbit med huller - uanset boform. Er kapacitetsbehovet mindre end streaming kan man jo blot få dækket sit hastighedsbehov med 3G, som man i dag kan få op til 300 GB om måneden med fin hastighed og rimelig pris i hver en afkrog af landet.

Prioriteringen må da alene gå på at dække områder hvor forbindelsen er ringest først, skulle man synes.

Mystisk misundelsesindstilling, der glemmer at folk i sommerhuse også betaler skat og ikke nødvendigvis er onde mennesker, der malker staten...

 • 6
 • 10

Bredbånd i udlejningssommerhuse er sikkert en god investering. Men, måske pengene hertil burde findes i en anden kasse. - I hvert fald så længe helårsbeboelse stadig mangler.

 • 17
 • 1

Har det sidste år brugt min Samsung kun med G3 som hotspot til min MacbookPro, og det virker glimrende. Ikke verdens hurtigste forbindelse, men det virker. Var det ikke bedre at vride armene om på teleselskaberne og få skabt mobildækning i hele landet?

 • 15
 • 1

Min sidste måling viste ca. 50 Mega download via 4g i vores sommerhus ved Bildsø, lidt syd for Reersø. Fastnet vil koste en formue og TDC vil ikke engang garantere 1 M. Min svigerinde kan heller ikke få betalbart fastnet midt i Emdrup (i København) men glimrende 4g. Så ja, gå efter ordentlig mobildækning.

 • 8
 • 1

Insektsex. Er det typisk dansk at udfolde nanoteknologisk bekymring i en større sammenhæng ? Livet er bare for kort til trådløs, også i sommerhusområderne. Hastigheden er ok, men ind imellem er det næsten 100% stabilt.

 • 2
 • 1

Ikke nødvendigvis. Master har også begrænset kapacitet, og det er dyrt at dække de "blind spots", der er. Det betyder ikke at mobildækning er en dårlig løsning, det betyder bare at der skal regnes på det i den konkrete situation, så man kan vælge den bedste løsning.

 • 0
 • 0

...indføre en årlig ekstra afgift på 500 kr fra de kunder, der har fiber installeret, indtil landet er dækket ind ? Så slipper vi for at finansiere det bureaukratiske millimeterdemokrati, som alligevel aldrig har bidraget med noget konstruktivt, og så kunne udrulningen ske hurtigt.

 • 0
 • 4

Weekendhuset i sommerland er vel ikke nær så vigtigt som hjemmeboligen og arbejdspladsen - hvor man ofte kan få installation af en hurtig nok fastnetforbindelse, som tillige på sigt er billigere end mobilt bredbånd?

Skal man acceptere fremover at skulle betale for data til alt - endnu underforstået som "mobildata"?

Samtidig med, at STANDARDEN for bredbånd er videostreaming - der ÆDER data?

Samtidig med, at videostandarderne bliver mere og mere SULTNE - HD, 4K, 8K osv.?

Samtidig med, at teleselskaberne kan plastre virkeligheden til med antenner, OG bliver nødt til det, selv når 5G kommer - fordi belastningen på master og antenner vokser, jo tungere datastrømmene bliver?

Jo mere konkurrence, desto billigere mobildata, javist, men for de antennebaserede mobilforbindelser - der ikke nemt opskaleres på eksisterende infrastruktur - fører vejen direkte mod satellitbredbånd som den næste, nye pengemaskine. Det er jo forbrugerne, der skal betale for brugen af de satelliter, der skal drive den (både) niche og udviklingsplatform, som er satellitopsendelse for nogle få globale virksomheder OG større regeringer...

Jagten går på afsætning af nye produkter, og TV'et står stadig i centrum, hvad angår at hive penge ud af folk i både første og andet led - indkøb og databehov. Læg dertil materialeOVERforbrug ved produktion.

Konkurrence, overproduktion og teknikmode. Ikke kvalitet og uundværlighed. Penge til virksomhedsaktører og regeringer NU over fremtidig nødvendighed for alle. Forbrugertestning, -betaling og -vildledning i ét.

Sammenhængene kan udbrede sig i mange retninger, men modellerne findes for at tillade flere spillere på markedet. Så kapitalismens endeløse ekspansion kan fortsætte. Kapitalen må mættes (men bliver det kun ved vedvarende ekspansion, "vækst").

RO PÅ. Træk vejret:

Ér det nødvendigt med 5G og 60" 4K TV i weekendhytten? I mine øjne er det en ødsel proportionsforvrængning - til skade for resten af samfundet og resten af verden i dén proces, som er en voksende nedslidning af ressourcer.

Dértil må dog tilføjes, at som fortaler for fiberinstallation har jeg ikke andre VIRKSOMME argumenter over for storskærmsbrugere end, at det er billigere nu og på sigt ift. mobilt bredbånd med databetaling.

Underforstået, at at jeg er nødt til at acceptere at livet vil have, hvad det vil have. Uden videre tanke på i morgen, og glem den dårlige samvittighed - det samme behov gælder flertallet af alle mennesker. Endeløs ekspansion er livets præmis. Eftertanken er en luksus.

Men når boligudgift tager 40% (eller mere) af en 2-families rådighedsbeløb (og 80% eller mere af en 1-families, og antallet af singler vokser og vokser), og privat og høj dataoverførelseskapacitet opleves på lige fod med vand, kloak, affaldsfjernelse, elektricitet og varme, er der måske ikke længere plads til luksus?

Altså, RÅD til eftertanke?

 • 1
 • 2

Det er træls ikke at kunne streame fra Netflix, Hbonordic, tv2play mv fordi forbindelsen er 4-5 Mbit med huller - uanset boform. Er kapacitetsbehovet mindre end streaming kan man jo blot få dækket sit hastighedsbehov med 3G, som man i dag kan få op til 300 GB om måneden med fin hastighed og rimelig pris i hver en afkrog af landet.

Nu har både TDC og Telia i årevis tilbud 500 GB data via mobilt bredbånd, og hos Net-1 kan man købe ubegrænset - omend lidt langsom - mobilt bredbånd.

Så der er masser af muligheder for beboerne i sommerhusområderne. Det kræver dog nogle gange mere end et snollet USB modem i den bærbare PC, men med en 4G router, et abonnement hos et teleselskab med dækning og en retningsbestemt antenne kan udrette "mirakler".

 • 2
 • 1

TDC kan levere max 5 mbit hos os. Vi har så selv løst problemet ved at bruge Airnet, som trådløst kan levere op til 90 mbit.

Løsningerne er derude, men der er nogle, som lige skal have snablen i statskassen i stedet.

 • 5
 • 2

TDC og Telia i årevis tilbud 500 GB

Nu er det jo ikke alle, der har ordentlig dækning af de to udbydere :o)

Der hvor jeg bor (i et sommerhusområde, hvor man aldrig kommer over 5/0,7 Mbit - og ofte mindre - på fastnettet) duer kun 3. Deres limit er 300 GB. 300 GB er tilstrækkeligt til Fruen og mig; men noget i underkanten til børnefamilier med Netflix. Og for ustabilt. Det er træls aldrig at kunne se en film uden mindst et afbræk. Omend man vænner sig til det...

I det område jeg bor i er mindst hvert 10. hus beboet året rundt. Og dobbelt så mange er fulde af mennesker mindst det halve af året. Sommerhusområder ligger ikke øde hen udenfor weekenderne. Ud over de regulære helårshuse i området er der også meget liv i sommerhusene både hverdage og weekender - om det er ejere eller lejere for korte perioder aner jeg ikke; men jeg går da ud fra at de også gerne vil have internet :o)

Jeg har retningbestemt antenne og alt det øvrige grej du kan forestille dig. Kombinationen af bakker, bevoksning og bestemte atmosfæriske forhold vil blæse mig og alt mit grej en hatfuld.

Hvis jeg kunne betale et selskab for at stille noget moderne grej op i et af TDC's skabe ville jeg gøre det på stedet. Det kan jeg imidlertid ikke. Jeg er IT mand - jeg har brug for et stabilt og gerne hurtigt netværk. Jeg er sågar skiftet til TDC fastnet i håb om de så ville servicere linien lidt bedre. Jeg kan heller ikke få lov at købe ekstra linier og slå sammen - der er ikke nok ledige. Jeg kan ikke betale mig til noget bedre end jeg har. Jeg har bare pænt at vente og leve med BBRAS og DSLAM fra tidligt i 0'erne...

Andre indlægs teorier om sommerhusområdernes husejeres ønske om at komme på finanslover er helt gak - det har intet med penge at gøre. De vil bare gerne på nettet trods lav befolkningstæthed - selvom det kan svært at forstå for byboerne, så er landbefolkningen lidt træt af prioriteringerne.

 • 2
 • 2

Er kapacitetsbehovet mindre end streaming kan man jo blot få dækket sit hastighedsbehov med 3G, som man i dag kan få op til 300 GB om måneden med fin hastighed og rimelig pris i hver en afkrog af landet.

ved vores sommerhus i Odsherreds største sommerhusområde har vi fået tilbudt en båndbredde på 0,5mBit (ja nul komma 5). Mobildækning er således at man skal stå på en lille knold ude i haven for kunne føre en samtale. At anvende det til data er ikke realistisk da dr alene er 2G dækning med én streg i signalstyrke. Det er som resten af landet i starten af 90'erne - ISDN tiden.

 • 2
 • 0

Nu er det jo ikke alle, der har ordentlig dækning af de to udbydere :o)

Der hvor jeg bor (i et sommerhusområde, hvor man aldrig kommer over 5/0,7 Mbit - og ofte mindre - på fastnettet) duer kun 3. Deres limit er 300 GB. 300 GB er tilstrækkeligt til Fruen og mig; men noget i underkanten til børnefamilier med Netflix. Og for ustabilt. Det er træls aldrig at kunne se en film uden mindst et afbræk. Omend man vænner sig til det...

Du må have sommerhus et meget specielt sted, for der er nok ikke ret mange steder i landet, hvor 3, har bedre dækning end TDC og TT-netværket.

Den gode nyhed er, at 3 får ekstra kapacitet hen over sommeren, og så er der en mulighed for at de lancerer pakker med mere indhold.

Hvis jeg kunne betale et selskab for at stille noget moderne grej op i et af TDC's skabe ville jeg gøre det på stedet. Det kan jeg imidlertid ikke. Jeg er IT mand - jeg har brug for et stabilt og gerne hurtigt netværk. Jeg er sågar skiftet til TDC fastnet i håb om de så ville servicere linien lidt bedre. Jeg kan heller ikke få lov at købe ekstra linier og slå sammen - der er ikke nok ledige. Jeg kan ikke betale mig til noget bedre end jeg har. Jeg har bare pænt at vente og leve med BBRAS og DSLAM fra tidligt i 0'erne...

Du har aldrig overvejet, om du kunne samle naboerne til at gøre noget ved sagen? Der findes utallige eksempler på sommerhusområder efter at have kontaktet en lokal WiSP. Der findes en håndfuld selskaber, som hjælpe med opgaven. Det kræver blot, at man går sammen - gerne en 20-30 husstande/sommerhuse eller mere.

Derudover så opsætter TDC stadigvæk nye fremskudte centraler, så måske du kan være heldig engang i fremtiden. TDC har allerede i dag opsat mange fremskudte centraler i sommerhusområder.

 • 0
 • 0

man skal stå på en lille knold ude i haven

Lyder som om du bor i bakkerne ligesom jeg. Prøv at høre dine gæster om nogen af dem har bedre modtageforhold og find så ud af hvilket net de er på. Jeg havde TDC og samme problemer som du; fordi man kun kunne "se" masten ude på spidsen af Sjællands Odde, 20-25 km væk. Jeg er skiftet til en anden udbyder og det er meget bedre især efter jeg fik sat en antenne op udendørs. 4G er udenfor rammerne af det mulige; men 3G går. Det meste af tiden...

TDC vil slet ikke garantere noget som helst til min linie. Det er ret fornuftigt af dem, fordi den hele tiden vakler op og ned, især omkring klokken 8 og kl 20-21, men på de gode tidspunkter ligger den omkring 5 Mbit ned og 0,7 op. Kombineret med en trådløs pakke har jeg næsten dækning hele tiden nu - enten den ene eller den anden plejer at fungere og så en router foran, der prioriterer fastnet højest.

 • 1
 • 0

Wimax er ikke mobildata.

Wimax er den død teknologi ;-) Du mener helt sikker Airmax, som blandt andet Airnet, Skywire, Internet4u m.fl. benytter. Fast trådløst bredbånd er dog nok en mere passende dansk betegnelse for teknologien.

 • 0
 • 0

Er det ikke netop det de nu har fået 5 mio til at gøre nogle flere steder. Jeg tror ikke der kommer fiber ude på bøhlandet foreløbig - det er vist for meget gravearbejde, tror jeg...

Og netop fordi gravearbejde på landet er en dårlig forretning, så bør der statses på trådløse løsninger, hvor det er muligt.

Jeg har ikke undersøgt, om TDC har fået tilskud til fremskudte xDSL centraler, men TDC har i hvert fald fået tilskud til at etablere fiber ude på landet i Kronjylland.

TDC har dog løbende over de sidste mange år opsat flere tusinde fremskudte centraler - både i byerne og på landet. Disse fremskudte centraler har intet med bredbåndspuljer eller andet at gøre - det er udelukkende TDC, som har set en kommerciel mulighed i at tilbyde deres kunder højere hastigheder. Hastigheden er dog droslet ned til omkring 30-40 nye fremskudte centraler om året.

Man kan følge udviklingen her: https://wholesale.tdc.dk/wholesale/produkt... Den seneste opdatering hedder "Nye DSLAM-punkter med varslingsdato fra 20. april 2017, bølge 113 04-11-2017" Et kort i PDF format kan ses her: https://wholesale.tdc.dk/Produkter/B113_Ko... De kvikke vil bemærke, at den første af de seks nye fremskudte centraler faktisk dækker et sommerhusområde i Ebeltoft.

 • 0
 • 0

Det jeg tror Kjeld prøver at sige er, at bredbåndspuljen er gået hen og blevet et tag-selv bord for teleselskaberne og de overkapitaliserede elselskaber, hvorimod udbyderne af Wimax og de små WISP'er på ingen måde har nogen chance for at komme ind i varmen, trods det at de faktisk kunne være med til at komme med nogle bedre løsninger.

Og det er faktisk ikke hele sandheden. Bredbåndspuljen er faktisk direkte medvirkende til at små WiSPs slet ikke kommer ind på markeder, når staten har fjernet hele det kommercielle grundlag i bestemte områder.

Det betyder, at randområderne, der ligger tæt på de områder, som har fået statsstøtte, ikke længere er kommercielt attraktive for de små WiSPs.

Statsstøtte i område A betyder altså at område B og C må kigge langt efter hurtigere bredbånd - og dermed bliver statsstøtten en selvopfyldende profeti, hvor det direkte er statsstøtten, som fjerner håbet om hurtigere bredbånd for område B og C.

De naive tror så, at fiberselskaberne vil bruge penge på område B og C fordi de er tilstede i område A. Der er selvfølgelig også folk der tror på Nisser, Alfer og Post Norden.

 • 3
 • 0

Og det er faktisk ikke hele sandheden. Bredbåndspuljen er faktisk direkte medvirkende til at små WiSPs slet ikke kommer ind på markeder, når staten har fjernet hele det kommercielle grundlag i bestemte områder.

Chefteknikeren hos Airnet fortalte mig en gang, at hvis de kunne komme op i de gamle TV master, så kunne de dække en radius af 50 Km fra masten, og det er meget i et lille land som Danmark. Det er selvfølgelig dyrt at etablere, men med et tilskud på 5 mio vil jeg gætte på at 5 master let kunne rigges til. Det er ikke mange fremskudte centraler man får for de penge, men det undergraver forretningen i bedre løsninger.

 • 0
 • 0

Ved gennemlæsning forekommer det mig, at alle løsninger og problemstillinger hér er af teknisk karakter: Kabling vs. hvilke trådløse løsninger.

Er det sådan, at man ikke kerer sig om at skulle forbrugsafregne data? (Dvs. overlade prissætning af data til teleselskaberne?)

Noget andet:

Som primus motor i oprettelsen af både kobber og fiber til 400 husstande har jeg været omkring mange modeller for levering. Hér har jeg TDCs egne ord for, at det bliver et problem at levere 60Mbit (stabilt) på master, selv når og hvis 5G bliver aktuelt. Underforstået: Selvom de ikke gad levere fiber til området, mente de at dét var den bedste løsning.

 • 1
 • 0

Er det sådan, at man ikke kerer sig om at skulle forbrugsafregne data? (Dvs. overlade prissætning af data til teleselskaberne?)

Hvad tænker du på her? De fleste små WiSPs sælger produkter med ubegrænset data. Jeg kan ikke lige umiddelbart komme i tanke om én eneste danske WiSP, der harforbrugsafregnet data.

Hvis vi taler om 4G LTE, så er det kun Net-1 der tilbyder ubegrænset forbrug, men 4G LTE teknologien er heller ikke målrettet fast trådløst bredbånd.

Noget andet:

Som primus motor i oprettelsen af både kobber og fiber til 400 husstande har jeg været omkring mange modeller for levering. Hér har jeg TDCs egne ord for, at det bliver et problem at levere 60Mbit (stabilt) på master, selv når og hvis 5G bliver aktuelt. Underforstået: Selvom de ikke gad levere fiber til området, mente de at dét var den bedste løsning.

Det må selvfølgelig så for TDCs egen regning, men de små WiSPs kan sagtens levere stabilt fast trådløst bredbånd med >100 Mbit/s. Det er selvfølgelig nogle ulemper ved de trådløse løsninger, men rent økonomisk er fast trådløst bredbånd en lagt bedre løsning ude på landet, hvis man kan undgå træer.

Nu ved jeg ikke hvilken Airnet løsning Kjeld Flarup Christensen har, men her kunne det være fedt med et screenshot fra Speedtest.net, som kunne vise, hvad fast trådløst bredbånd kan levere.

 • 0
 • 0

PING 10 ms DOWNLOAD 24.78 Mbps UPLOAD 25.46 Mbps Men jeg har også kun købt 20 Mbit.

Det må selvfølgelig så for TDCs egen regning, men de små WiSPs kan sagtens levere stabilt fast trådløst bredbånd med >100 Mbit/s.

TDC har kun deres mobilnet i hovedet.

Ja, det kan man godt, hvis det er punkt til punkt løsninger. Hvis det er Punkt til multi-punkt, så er grænsen et sted mellem 5-10 km.

Jeg ved ikke hvilket udstyr han ville bruge, men det var hvad han sagde.

 • 0
 • 0

Løsningerne er derude, men der er nogle, som lige skal have snablen i statskassen i stedet.

Prøv at læse min kommentar her: https://ing.dk/artikel/elendigt-bredbaand-...

Det er helt grotesk at elselskaber og TDC skal have offentligt tilskud. De griner hele vejen til banken...

I Ringkøbing Skjern Kommune har Airnet i mange år leveret lynhurtigt Internet i sommerhus området. Det er attraktivt for RAH-EnergiMidt, så de får lavet en fusker aftale med kommunen, så de kan rulle fiber ud med tilskud. Det sjove er at dem i kommunen, som virkeligt mangler, de får ikke en skid.. Heldigvis er den forpurret, for hvordan fanden skal et lille lokalt selskab kunne konkurrere mod et stort elselskab med offentlig støtte i nakken ?

Grotesk hvad skattekroner skal gå til......

Der er >masser< af bredbånd til folk der vil have det. Det skal bare af en eller anden mærkelig årsag være fiber. Det er selvom det er Internet og ikke guld der kommer ud af kablet. Noget Internet der sagtens kan komme ud af andre teknologier (Og ja, der findes andre teknologier end xDSL og mobiltbredbånd)....

 • 0
 • 0

Vrøvl.... Fast trådløst er både stabilt og hurtigt, lynhurtigt endda.....

Drop nu myterne og kom videre....

Men Jens, vi er også nødt til nogen gange at se på topografi, og der er sommerhusområder jo desværre mange gange velsignet med bakker og træer i en grad der gør LOS næsten umuligt.

En model kan være at lave noget lokalt samarbejde, og lade en WISP skyde ud til en mast, og så selv fatte skovlene og grave fiber rundt i foreningen - hvis altså ikke kommunalt bureaukrati forhindrer det.

Men ellers rørende enig i det groteske at overkapitaliserede elselskaber og telefanterne i den grad kan stikke snablen ned i statskassen.

 • 0
 • 0

Nu ved jeg ikke hvilken Airnet løsning Kjeld Flarup Christensen har, men her kunne det være fedt med et screenshot fra Speedtest.net, som kunne vise, hvad fast trådløst bredbånd kan levere.

Hej Johnny,

Dette er én af vores kunder, som tester på mobilen over WiFi på en Skywire forbindelse: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10...

Læg i øvrigt mærke til latency. Det er altså over WiFi og på mobilen, testet op mod en server i Kbh. fra Jylland. Latency er som fiber, selvom nogle fiber tosser ikke tror på det.

Eller denne kunde fra Gevninge ved Roskilde: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10...

Vi har masser af sådanne eksempler på vores Facebook side under opslag fra besøgende: https://www.facebook.com/Skywire.dk

Vi leverer 100/100 Mbit/s til kr. 249,- pr. måned med fri trafik over fast trådløst. Tester i øvrigt på udstyr, som vi forventer bliver sat i drift i 2018, som kan levere 1 Gbit/s til hver kunde. Vi er stille og roligt igang med at rulle det ud forskellige steder i landet og vi har masser af eksempler på kunder der kan få fiber, men gerne vil spare kr. 50,- om måneden på bredbånd. De kan ikke mærke forskel :-)

 • 0
 • 0

Men Jens, vi er også nødt til nogen gange at se på topografi, og der er sommerhusområder jo desværre mange gange velsignet med bakker og træer i en grad der gør LOS næsten umuligt.

Fakta er at det er til at løse (og faktisk er bakker ikke et problem, nærmest tværtimod). Vi leverer i mange sommerhus områder, f.eks. på Langeland.

Og ja, vi er ikke modstandere af fiber, tværtimod (Vi er faktisk igang med en del fiberprojekter hvor folk vil betale for det). Vi er modstandere af at folk himler op om at de ikke kan få bredbånd, og de med skyklapper på kun kan se fiber, når der netop findes rigtigt gode alternativer. I de sidste 4 år er der sket en kolonorm udvikling indenfor trådløst. Det udstyr vi benytter i dag leverer som sagt uden problemer 100/100 Mbit/s til hver kunde. Desværre hører vi mange latterlige myter om at vejr og vind osv. har indflydelse. At det er ustabilt osv. osv.

Vi mangler faktisk bare at også politikerne tager skyklapperne af og får gjort frekvenser tilgængelige, som kan gøre at vi kan lave nLOS løsninger (Udstyret kan vi købe i dag). Så var vi rigtigt langt med lynhurtigt bredbånd i Danmark, for så kunne vi levere bag træerne. Men frekvenserne skal koste en milliard, og det gør at økonomien ikke kan hænge sammen og vi ikke kan levere i det fjerneste hjørne ude på 18. plovfure af landet...

 • 0
 • 0

Se på det interaktive kort. De lokaliteter der er angivet er ikke udprægede sommerhus områder. Mange ligger inde i landet, og ikke langs med kysterne som jo er de udenlandske turisters foretrukne feriemål. Hvorfor er der fx en stor klump ved Næstved? Eller på den sydlige del af Møn? Er forklaringen at der her bor folk der har et godt sammenhold og som er rigtig gode til at skrive ansøgninger? På Sydmøn har mange fra den kreative klasse sommerhus, og der er nok også et par kendisser iblandt, så mon ikke det er med til at fremme sagen. ??

 • 0
 • 0

Eller på den sydlige del af Møn? Er forklaringen at der her bor folk der har et godt sammenhold og som er rigtig gode til at skrive ansøgninger? På Sydmøn har mange fra den kreative klasse sommerhus, og der er nok også et par kendisser iblandt, så mon ikke det er med til at fremme sagen.

Det bliver først rigtig sjovt, når man ved at Lollands.net netop opbygget deres netværk lige syd for Møn. De lokale på Møn ville dog hellere have snablen ned i statskassen, så de kan få fiberbredbånd. Små 7 millioner kroner koster det eventyr statskassen.

Hvis man vil se Lollands.net netværk, så har de et oversigtskort her: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1...

Det ville have krævet 4-5 sites at dække det samme område, som nu dækkes med fiber, og området kunne sagtens være dækket på rene kommercielle vilkår, såfremt der var lokal vilje til det.

 • 0
 • 0

"... hvordan bredbånd er vigtigere end kloakering og at der er nul tilskud til kloak"

Jamen der er da i højeste grad tilskud til kloakering. Da min septiktank blev krævet nedlagt, var egenbetalingen begrænset til - så vidt jeg husker 50.000 kr. Gravning på over 500 meter, rørlægning og en pumpe løb op over 500.000 kr. som kommunen betalte. Jeg kan tage fejl, men jeg mener at dette maksimum for egenbetaling stadig er gældende.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten